Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topit i při výpadku el.proudu, lze pořešit?

Od: deda* odpovědí: 18 změna:

zdravím,

obracím se na vás všechny s dotazem:

Máme kotel Atmos + laddomat, z důvodu velkého okruhu je přidáno oběhové čerpadlo grundfos. Lze nějak lehce a elegantně vyřešit problém s výpadkem el proudu když jsme mimo domov? I když je kotel napojen na okruh vody proti přehřátí, při poklesu tlaku vodu stejně nejde vodárna a ani čerpadla na kotli a hrozí k přehřátí... Současně jsme již několikrát museli během výpadku proudu kotel vyprázdnit od žhavého...

Moje myšlenka je 12V autobaterie a měnič napětí, nebo něco jako UPS...ale jak napojit...má zde někdo tento problém vyřešen a je schopen třeba nákresem a podrobný popisem pro laika vysvětlit?

děkuji všem za každou přínosnou radu

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Dělají se přímo záložní zdroje pro kotle a oběžná čerpadla s cÿstupem čisté sinusovky. Jestliže jediné, co potřebujete napájet, je to čerpadlo, tak to není až tak náročné. Pouze musíte vzít v potaz, že když máte např. 60 Watt čerpadlo, tak zdroj musí být kvůlu rozběhovému proudu dimenzován násobně více, min cca 300 W. Takovýto zdroj pořídíte cca za 3000, k němu autobaterii cca za 2000 (nějakých 82 Ah v akci). A po zapojení a nabití baterie několikrát vyzkoušejte odpojením výpadek proudu, abyste měl jistotu, že to běží.
Na zapojení nic těžkého není, zdroj se strčí do zásuvky a na sobě má druhou zálohovanou zásuvku. Do té zapojíte kotel.
Pak jsou tam dva tlustokabely, které připojíte k autobaterii. Obvykle končí očkem, takže musíte přikoupit šroubovací svorky autobaterie.
Při spotřebě 60 Watt ta baterie vydrží nonstop napájet čerpadlo cca 12 hodin, s rezervou víc, nez potřebujete. Jestli jsem to pochopil, tak potřebujete jistit je pár hodin po přiložení.
hodnocení

to je přesně ono. Ano, potřebuji jen několik málo hodin do vyhoření přiloženého. Topíme dřevem, tak se jedná o max 4-5hod. Během této doby nepotřebuji řešit vodárnu, pokud poběží oběhová čerpadla, kotel se nepřetopí.

nemáte prosím nějaký odkaz na ty zdroje? jsem v tomto opravdu laik.

děkuji

asd1
hodnocení

3x

Nejlepší je když aspoň částečně funguje samotíž.. Čerpadlo jde zapojit jako ejektor u něj když čerpadlo stojí tak samotíži nebrání. Nebo se dává ochoz se zpětnou klapkou, ta ale potřebuje určitý přetlak pro otevření.

Výpadek proudu jde řešit záložním zdrojem, ne všechny se kamarádí s čerpadlem..

Musíš mít ošéfovaný nejen výpadek proudu ale i čerpadla = dochlazovací smyčka nebo otevřená expanzka.

Pro dochlazovací smyčku potřebuješ zdroj tlakové vody, pokud máš vodárnu která bez proudu nejede tak se to řeší zásobní nádrží nahoře a teče to samospádem.

jirib
hodnocení

2x
Ano UPS a baterie z nákladního vozidla vám zajistí několik desítek hodin provozu kotle a čerpadla bez elektrické energie.
Zapojíte na ni kotel(čidla) a oběhové čerpadlo.
hodnocení

tak tak :) pod čím mám prosím hledat vhodný zdroj?

hodnocení

2x
Nejjednodušší a plně funkční je nějaký záložní zdroj na čerpadlo.
Jak zde již zaznělo, k tomu koupit autobaterii a vyřízeno. Sic by měla být trakční, ale i ta nejobyčejnější autobaterie vydrží několik let.
google.com/...
asd1

Částečně funkční, protože dochlazovací smyčku tam má jen na okrasu - vodárna bez proudu dá pár litrů a končí.

Záložní zdroj řeší jen výpadek proudu, nic jinýho. Výpadek čerpadla to nepokryje.

Samozřejmě, porucha čerpadla může být. Ovšem podle mě dojde podstatně častěji k výpadku proudu, nežli k poruše čerpadla.
Nejstarší Grundfos co mám doma, má za sebou 29 sezónu. Bez závad.
hodnocení

vodárnu nechci řešit.

Potřebuji jen aby oběhová čerpadla během výpadku jela a nedošlo k přetopení kotle, když jsme v práci, nebo večer během spánku.

Zapomněl jsem upřesnit, že topíme dřevem a tak se jedná o cca 4-5hod provozu čerpadel

jenda22
hodnocení

0x
Ale s vodarnou bude problem. Start cerpadla vyvola proudovy naraz a menic na toto neni staven. Proste netopne v nepritomnosti a je po problemu.
hodnocení

netopit v nepřítomnosti nic neřeší. To bych nesměl topit ani večer když spím...

jenda22
Kdyz takto uvazujete, tak se na nic neptejte.
Vzhledem k tomu, ze uz je vyreseno, tak tenhle blabol ignoruji.

hodnocení

0x

Ano, lze to pořešit, přesně jak píšete. Kutilsky UPS baterka, trošku elektroniky, relátka a hotovo. nebo zakoupením profi zálohy, pro přetopení kotle. Náhradní zdroj...

hodnocení

děkuji. dobrá informace je, že to lze řešit.

hodnocení

může to být například tento zdroj?

topenilevne.cz/...

děkuji

jirib
Ano + autobaterie.
hodnocení

děkuji všem za rady. Mám finalistu a snad i po možných problémech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]