Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zlegalizovat drobnou stavbu?

Od: frapet odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

v dědickém řízení jsme získali řadový RD.Už z pohledu do katastrální mapy je patrné, že část (cca 20 m) sousedova podélného oplocení včetně plechové "boudy" je umístěna na našem pozemku (celkem se jedná cca o 35 m-2). Vstoupil jsem tedy do jednání se sousedem s tím, že jsem mu navrhl odprodej zastavěné plochy. Jeho reakce byla naprosto jiná, než jsem očekával. Vytkl mi, že zase naše drobná stavba, která je umístěna na hranicích pozemku s tímto sousedem neproběhla žádným řízením a je tedy postavena neoprávněně. Upřesňuji, že zastavěná plocha drobné stavby je 5x3 m a výšky 4 m. Vystavěna byla před 20 lety.

Prosím o Vaše názory, zda se mám obávat odstranění této drobné stavby, či ji lze dodatečně zlegalizovat. Zdá se, že se sousedem nebude do budoucna řeč.

Děkuji, Frapet

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dle zákona o katastru je stavba do 16 m2, která není pevně spojena se zemí považována za drobnou stavbu, která nepodléhá zápisu do katastru nemovitostí.

Pokud má betonové základy pevně spojené se stěnami, obraťte se na nejlevnějšího geodeta v okolí, nechte stavbu zaměřit a poté zapsat do katastru - učiníte zákonu za dost.

Pro případ zápisu do katastru:

Stavební povolení určitě nenajdete ani doma, ani na příslušném stavebním úřadu, takže příslušnému katastrálnímu úřadu bude stačit čestné prohlášení. Pokud by se Vám někdo snažil nakukat, že je třeba stavební povolení a kolaudace, tak jej pošlete do háje. Dle novelizace podléhají stavebnímu povolení stavby nad 150 m2. Na stavbu menšího objektu stačí ohláška.

V případě dotazů mě klidně kontaktujte přes SZ.

vosikac*
hodnocení

2x

*jasne*Obdobný problém řeší teď švagrová s projektantem a ten říkal, že všechno jde;) Udělá jí komplet projekt.dokumentaci a vše se zlegalizuje...I ta cca 25 let stará stavba garáže...

Spojte se se seriózním projektantem ve Vašem okolí a jistě se dá dát vše dopořádku*placni*

doplněno 22.03.10 19:49:

Nemusíte mít ani strach zajít na příslušný stavební úřad, najít tu správnou osobu, která má na starosti vaše katastr.území a i tato osoba dokáže dobře poradit*palec* Poslední dobou jsem se na stavebním úředě sešel s ochotou a porozuměním té či oné situace*vtip*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]