Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSB deska na pracovní stůl

Od: arny® odpovědí: 12 změna:
Zdravím kutily, chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s OSB deskami? Chtěl bych ji použít na desku pracovního stolu v dílně. Četl jsem, že mají ty OSB desky i zvýšenou odolnost vůči vlhkosti, což by bylo dobré, protože dílna vytápěná není a přece jen tam při teplotních změnách vlhký vzduch je. Jedná se o pracovní stůl, na kterém nebudou prováděné nějaké těžké "kovářské" práce. Zkrátka jen obyčejná dílna kutila domácího. :) Je mi jasné, že nějaká dubová deska by byla lepší, ale jedná se mi samozřejmě i o cenu. Moc Vám děkuji za odpověďdi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já bych to nedělal. Použil bych desku vodovzdorné překližky, klidně dát dvě na sebe.

hodnocení

Původně jsem měl stejný plán. Měl bych ji od otce zdarma. :) Bohužel potřebuji šířku desky 70cm a otec má jen 50cm. :( Jinak bych neváhal. Ale ta voděodolná překližka je jinak celkem drahá. To je jediný důvod, proč se mi do toho nechce.

hodnocení

0x

Vzal jsem dve europalety, dve desky OSB a sesrouboval je . Pracovni stul do sklepa je hotovy. Na bezne domaci prace je ok. Vyzkouseno.

hodnocení

Právě mám možnost levněji koupit OSB desku tloušťky 22mm. A také jsem uvažoval, že sešroubuji dvě na sebe (možná je i nejdříve slepím k sobě). Stůl není nijak velký, rozměr pracovní desky je zhruba 160 x 70 cm.

hodnocení

0x
Vzal bych spíš nějakou desku, která má hladký povrch. Např. Durelis

hodnocení

0x

Píšete, že to potřebujete na běžné bastlení, takže já bych se toho nebál. Každopádně bych ale OSB desku natřel nátěrem, který se dobře vsakuje a zpevní povrch, např. epoxidový lak (ne disperzní nátěrové hmoty). Ještě lepší by byla deska s vrstvou lamina (kuchyňská deska), pravé fenol-formaldehydové lamino má neskutečnou odolnost. Zmíněná voděodolná překližka by také byla dobrým řešením.

hodnocení

Jo jo, desku mám v plánu napustit mořidlem. Nevím tedy, jak dobře se do OSB desky bude vsakovat. *nevi*
Přiznám se, že s OSB deskami jsem nikdy nepracoval, takže pokud je nemožné tyto desky mořit, tak se opravdu omlouvám za nesmyslný nápad. Opravdu jsem doposud pracoval pouze s "čistým" dřevem a dřevotřískami.

Moří se dřevo, když chceme změnit barvu či zvýraznit strukturu. OSB nemořte, to ničemu nepomůže, vy potřebujete zpevnit plochu, aby ty jednotlivé štěpky netvořily ostré přechody a neodchlipovaly se. Natřel bych to epoxidovou laminační pryskyřicí, tu asi nemáte, tak nějakým tvrdým lakem a pak povrch ještě zlehka přebrousil. Když koupíte lamino či překližku, ušetříte si práci.

hodnocení

No, já jsem to možná nazval špatně, hovorově jsem zvyklý říkat moření.
Jedná se o jakýsi přípravek (asi něco, jako lazura), který sice může i podle odstínu změnit barvu dřeva, ale zároveň dřevo chrání proti povětrnostním vlivům. Třeba trámy, či střešní latě dnes prodávají i "namořené", ale není to kvůli vzhledu, ale kvůli odolnosti na vlhko, apod. Takže takhle jsem to myslel. *palec*
re4zon
To neni kvuli odolnosti na vlhko, ale kvuli odolnosti proti skudcum, tu chemii nezerou. A nema cenu s tim takhle laborovat a necim to patlat. Bud si zaplatim poradny material, aby to bylo navzdy, nebo to udelam levne a v nejhorsim to za par let vymenim. Uriznout desku a prisroubovat ji je hned. Nejaky epoxidovy lak, prace s tim, to uz rovnou muzes koupit tu preklizku..

hodnocení

0x
OSB vyhovie len pri znížených nárokoch na rovinnosť. Predsa len má pomerne hrubý povrch. Vlhkosti by som sa bál predovšetkým z dôvodu hrdzavenia nástrojov. Pokiaľ nebude doska položená priamo na zemi, dosť toho vydrží aj obyčajná laminovaná drevotrieska (v porovnaní s nástrojmi).
Inak už roky používam ako mobilný stôl staré papundeklové interiérové dvere na dvoch kozách. A zvládli toho naozaj veľa.

hodnocení

0x

Dejte si to tam a nelaborujte, nešpekulujte

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]