Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká ochrana dýchacích cest při práci v odpadní jímce

Od: rlupinek® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den všem,

potřebuju udělat nějakou práci v jímce na odpadní vodu u RD a potřeboval bych vědět, jak se nejlépe ochránit před vznikajícímy plyny nebo nedostatkem kyslíku - jaký použít filtr na masku, anebo je nutný dýchací přístroj s kyslíkem? Jímku jsem schopen odčerpat cca na 90 % i odvětrat, ale pro jistotu... Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ochrana dýchacích cest je zbytečná v případě, že se pohybuješ v prostoru kde není kyslík k dýchání.

Proto by byl nejlepším a nejjistějším řešením kyslíkový dýchací přístroj.

Druhou možností je přivádět do vyčerpané jímky venkovní vzduch pomocí ventilátoru a trubky. A ten vzduch bych tam nechal foukat ventilátorem a trubkou nejméně hodinu před tím, než bych tam vlezl.

Taky pozor na jiskření nebo oheň. Můžou tam být hořlavé plyny.

hodnocení

4x

Já bych to nechala na odborné firmě. Před lety takto při čištění zemřel známej :( .

asd1
hodnocení

4x

Buď pořádně odvětrat nebo dýchací přístroj. Metan příp. CO2 = jako když se potopíš pod vodu. Pravěký test je spuštěná zapálená svíčka - když zhasne tak tam nelézt, ale pokud tam je metan tak to řachne :D

hodnocení

3x
Na to vám maska nepomůže. Jen odvětrávat a mít pomocníka na jištění. A mít domluveno, co má dělat, ne, že tam zahučíte oba..

hodnocení

2x

tak základem bude maximální možné vycucnutí - a pak bych tam poslal někoho s dýchacím přístrojem - protože takových hrdinů s šátkem kolem huby už tam zůstalo...

hodnocení

2x

U jímky na odpadní vodu hrozí výskyt sirovodíku a metanu, oba plyny jsou vysoce hořlavé, H2S je navíc jedovatý stejně jako kyanovodík. Čili do podobných jímek lézt pouze po důkladném odvětrání.

mopet*
hodnocení

1x
Já jsem to řešil vysavačem. Prodloužil jsem hadici aby vysla těsně nad dno, pustil vysavač a ten mi ten špatný vzduch vytáhnu nahoru. No a z vrchu šel dolů čerstvý. Projistotu to můžeš ještě jistit svíčkou.

To jo, svíčka to je jistota - mnohdy pobytu ve špitálu, nebo se dotyčný proslaví jako druhý český kosmonaut *smich*

Bože, to jsou rady...

hodnocení

1x
Nejvetsi problem je CO, ktere necitite a pokud je tam vyssi koncentrace, tak si parkrat cuchnete a je s vama amen. Ja z takovych uzavrenych prostor mam docela respekt, jelikoz znam cloveka, ktery takto umrel. Napriklad takove uzavrene peletove sila, tam je skoro jistota ze nevylezete zivi. Ale je to obecne problem. Vsude do takovych neodvetravanych prostor je idealni lezt s merakem nebo proveat aspon nejake opatreni a idealne ve dvou lidech, kdy ten jeden hlida venku.

a v případě nebezpečí tam vleze taky *smich*

hnvf
hodnocení

0x
Tak do toho bych nešla. I kdyby tam bylo "jen" méně kyslíku, je to problém. Víte, co musí podstupovat potápěči, když se potápějí a vynořují? Toto za ušetřené peníze za mě teda nestojí.

hodnocení

0x

Jestli je jímka 1,5 m hluboká, tak dýcháte vzduch už mimo jímku. Tedy, pokud nejste trpaslík *smich*. Jen si tam dole moc nezapalujte cigáro*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]