Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakého dodavatele elektřiny vybrat v režimu DPI?

Od: el odpovědí: 53 změna:

Prosím o radu, jakého dodavatele elektřiny vybrat pro známého (80 let), má sazbu D45, roční spotřeba asi VT 600 kWh, NT 6000 kWh. Stále je v režimu DPI, měsíčně platil zálohy 2.500 Kč, nyní platí u DPI E.oN platí 5.100 kč.

Nerozumím tomu, fixovat anebo nefixovat a jak mám například rozumět tomu, když se smlouva uzavírá na 2 roky, ale bez fixované ceny? Moc děkuji

doplněno 10.03.22 21:46:

doplněno 10.3.2022

Už je zcela jisté, že cena elektřiny poroste, jako první začal dnes velmi razantně zdražovat Innogy - u smluv na 30 měsíců zvedl cenu na 5.919,- Kč bez DPH z původních 3.919 Kč, tj o 2.000,- za 1 MWh.

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Neberte to jako radu, sděluji pouzue mé rozhodnutí a výsledek. Po prověření více možností jsem se rozhodl pro ČEZ Fix na 3 roky, s ohledem na "jistotu" a předpoklad, že cena elektřiny, s velkou pravděpodobností, dolů nepůjde. A při stejném tarifu D45d a zhruba stejných nákladech jako Váš známý (my jsem platili cca 2700,- Kč/měsíc), tak by to mělo nyní vycházet o cca 50 % víc (tedy u nás zhruba 4000,- Kč).

el
hodnocení

Myslíte tedy, že ceny dolů nepůjdou a půjdou nahoru? Přikláním se spíše k tomu, že by mohly jít trochu dolů, ale kdo ví? :)) Nové ceníky ČEZu se mi zdají poměrně vysoké a to i u fixu na 3 roky. Možná jste stihnul ještě nějakou lepší cenu.

Kalkulačka ČEZu asi není?

el
hodnocení

Myslíte tedy, že ceny dolů nepůjdou a půjdou nahoru? Přikláním se spíše k tomu, že by mohly jít trochu dolů, ale kdo ví? :)) Nové ceníky ČEZu se mi zdají poměrně vysoké a to i u fixu na 3 roky. Možná jste stihnul ještě nějakou lepší cenu.

Kalkulačka ČEZu asi nikde není, nevíte?

Nevíte náhodou, kde porovnat aktuální nabídky, kde by to bylo jednoduše a přehledně?

el
hodnocení

Fixovat nebo nefixovat? To otázka za všechny prachy :)). Při poměrně velké spotřebě jde o "nemalé peníze nejen pro důchodce".. Přikláním se spíše k tomu, že by ceny mohly jít trochu dolů, ale kdo ví? :)) Nové ceníky ČEZu se mi zdají drahé a to i u fixu na 3 roky. Možná jste stihnul p. bohumile ještě nějakou lepší cenu.

Kalkulačku ČEZ na webu nemá.

Kde jdou porovnat aktuální ceníky dodavatelů, aby to bylo jednoduše a přehledně a bez již neexistujících tarifů? Díky všem za případné zkušenosti!

Na ČEZu to nehledejte. Já vidím ceny El na rok 2023,24 a 25 - 177,120 a 96eur, takže když vám dá ČEZ fixaci, už ví, že na vás vydělá. Proto se fixace nevyplatí, zafixujete nejvyšší cenu. Navíc ceny emisních povolenek propadly dolů.
Jestli chcete fixovat, kupte si akcie ČEZu. Čím vyšší ceny elektřiny, tím vyšší zisk a tím vyšší dividendy. Pak vám ČEZ zaplatí vaše výdaje na energie.
el
hodnocení

bohumil ---- Tak nové zjištění, ČEZ má smlouvy sice na dobu určitou 1, 2 anebo 3 roky, ale ceny nejsou fixované a může je kdykoliv jednostraně změnit, ale jenom směrem nahoru - takže žádná JISTOTA CENY!

viz níže všeobecné obchodní podmínky - u smluv sjednaných do 3.3.2022

ZMĚNA PODMÍNEK A CEN O změně Podmínek i o zvyšování cen vás budeme vždy včas informovat a budeme se snažit vám nabídnout pro vás nejvhodnější produkty. Máte právo s těmito změnami nesouhlasit a od Smlouvy odstoupit. Změníme-li vám Podmínky nebo zvýšíme cenu, informaci uveřejníme nejméně třicet dnů přede dnem účinnosti změn na našich webových stránkách www.cez.cz. Pokud vám změnu oznámíme alespoň třicet dnů před její účinností, máte právo od Smlouvy odstoupit bez udání důvodu nejpozději deset dnů přede dnem účinnosti změn. Odstoupení je účinné k poslednímu dni kalendářního měsíce, ve kterém nám bylo doručeno. Pokud vám oznámení nedoručíme, můžete odstoupit do tří měsíců od účinnosti změn. Odstoupení je účinné k poslednímu dni kalendářního měsíce, ve kterém nám bylo doručeno. Je-li doručeno méně než deset dní před koncem měsíce, je účinné k poslednímu dni kalendářního měsíce následujícího po doručení. Při zvýšení ceny distribuce, která je cenou regulovanou, nebo daní a poplatků vám právo na odstoupení nevzniká.

A nově u smluv od 4.3.2022 ještě všeobecné podmínky doplnili, ale podstata je stejná - cena není fixovaná - může ji ČEZ kdykoliv zvýšit a změnit.

ZMĚNA PODMÍNEK A CEN O změně Podmínek i o zvyšování cen vás budeme vždy včas informovat a budeme se snažit vám nabídnout pro vás nejvhodnější produkty. Máte právo s těmito změnami nesouhlasit a Smlouvu vypovědět. Máme právo v přiměřeném rozsahu jednostranně měnit Podmínky a zvýšit cenu. Podmínky můžeme měnit při změně technických, provozních, obchodních nebo organizačních podmínek na naší straně nebo na trhu s elektřinou, jakož i z důvodu změny obecně závazných právních předpisů, a to v částech týkajících se způsobu a podmínek vyúčtování dodávky elektřiny a plateb za ně, rozsahu našich i vašich práv a povinností, způsobu a podmínek uplatnění a vyřízení reklamací, změny produktu, odpovědnosti za škodu, způsobů ukončení Smlouvy, způsobů vzájemné komunikace a doručování, výhrad ve vztahu k právním předpisům, ujednání upravených právními předpisy či rozhodnutím soudu či správního orgánu a rozsahu možných jednostranných změn Smlouvy z naší strany a způsobu jejich oznámení vám, nebo v případě opravy zjevných, formulačních či tiskových chyb nemajících vliv na práva a povinnosti smluvních stran. Změníme-li vám Podmínky nebo zvýšíme cenu, informaci uveřejníme nejméně třicet dnů přede dnem účinnosti změn na našich webových stránkách www.cez.cz. Zvýšení ceny nebo změnu jiných smluvních podmínek vám (jste-li spotřebitel nebo podnikající fyzická osoba a odebíráte elektřinu z hladiny nízkého napětí) oznámíme nejpozději třicátý den přede dnem její účinnosti a vy máte právo bez postihu vypovědět závazek ze Smlouvy kdykoliv do desátého dne přede dnem účinnosti změny. Výpověď je účinná ke dni bezprostředně předcházejícímu den účinnosti změny. Při zvýšení regulované složky ceny, daní nebo poplatků, nebo je-li důvodem změny smluvních podmínek změna právního předpisu, vám právo vypovědět Smlouvu nevzniká.

No vida, ČEZ si v podstatě kryje ty rizika neomezeně, jak jsem o nich psal, ale v případě poklesu cen na burze mu půjde více do kapsy. Takže jednoduchý závěr, fixace nedává žádný smysl a uvázat se na rok dva tři taky ne.
el
hodnocení

stir - je to podvod, nic jiného na to nejde říct, tvrdí, že je cena fixovaná a ve smlouvě uvádí, že cenu můžou změnit a pokud to podepíšete, tak máte smůlu.¨¨

Fixace nedává smysl, ale ceny porostou a tudíž nefixovaná cena u sml. na dobu neurčitou poroste taky. Jako první zdražuje Innogy, který jdnes razantně zdražil a ostatní ho budou velmi brzy následovat.

A prý to není kone. bude ještě hůře, Innogy už má pouze smlouvu na 30 měsíců a zvedl cenu na 5.919,- Kč bez DPH z původních 3.919 Kč, tj o 2.000,- za 1 MWh!

Vůbec nevím, u koho tu smlouvy uzavřít? Ceny se mohou vyšplhat ještě výše než u předražených DPI. Tím pádem nemá smysl dělat ani to PRE. Asi to nakonec bude EON na dva roky, který má prý ceny skutečně fixované, je sice drahý, ale zatím vychází v této době ještě asi nejlevnější. Když se neví, jak dlouho tedy předražené energie budou.

Co myslíte, poraďte prosím, jsem z toho už zoufalý a tlačí mě čas, zítra bych to měl někde udělat a nevím kde?

Předem díky

Tak já už jsem vám svůj názor napsal. Pokud cena poroste, tak poroste všem a nejvíce novým zákazníkům. Pokud klesne, tak těch fixovanych se to týkat nebude. Ony klesly ty povolenky, ale zase skočily nahoru, takže je vysoká volatilita a nejistota.

frug
hodnocení

2x
Zadejte si spotřebu do kalkulátoru na tzb. Orientačně jsem to udělal, podle toho, co jste napsal a už to dnes žádná hitparáda není, to si řekněme na rovinu. Fonergy je pro tuto spotřebu zcela nepoužitelné. Tam je to výhodné hlavně pro menší spotřeby a ještě spíš ten starší druh smlouvy, který se nedá získat. ČEZ jste na neurčito také nestihnul, to bylo do konce ledna. Jejich nové tarify na které berou od února už jsou příšerně drahé. Váš známý promeškal a zaváhal, dnes už bude vybírat jen z nevýhodných nabídek. Každopádně bude muset uzavřít nějakou smlouvu hodně rychle. Jestli je z té první vlny po Bohemia Energy a spol., tak už na to má jen zhruba měsíc. Pak je v problému, protože déle u DPI nesmí být. Jestli fixovat a na jak dlouho, nebo naopak ne, to vám nikdo jistě neřekne, každý má názor na vývoj trochu jiný.
el
hodnocení

Jasně že nikdo neví na 100 %, zkouším jestli tu není někdo, kdo řešil podobnou situaci a zajímaly mě zkušenosti.

Ano, to víme, že se musí do měsíce odejít od DPI a uzavřít smlouvu. Kalkulator tzb mě zklamal, je tam spousta tarifů již neplatných anebo pro stávající zákazníky, i když zadám posledního dodavatele DPI.

PRE nabídlo smlouvu na dobu neurčitou, bez fixu ceny, VT za 4.558 a NT za 3.924,- tak nevím? Možná jako řešení na krátkou dobu a uvidí se vývoj a pak přejít na jiný tarif anebo ev. dát výpověď a jít jinam. Nic levnějšího zatím nenalezeno, fix u E.ONU na 2 roky i u ČEZU na 3 roky vychází dražší, především NT je o dražší o dost, co se u NT 20 hodin denně docela projeví na ceně. Jaký je váš názor?

hodnocení

0x
Vyúčtování se dělá vždy jednou ročně, ale u dpi může být max 6mesicu, proto platí jednou tolik. Nedoporucuju se fixovat ani někde upisovat na X let. Hledejte smlouvy bez fixací a na dobu neurčitou. Mrkněte na ceník fonergy, bez měsíčních paušálů.
el
hodnocení

Foenergy mně přijdou docela drazí, vychází to na 4000,-. Cena je u nich asi nefixovaná nebo jak?

Nevíte, jak je to u smlouvy na 2 roky a nefixovanou cenou?

Tak je to možné, jsem u nich přes deset let, takže pro nové zákazníky nemají nakoupeno a kupují za aktuální ceny. Ale to bude stejné u všech, ale ne všichni mají nulový paušál. Jinak oni mají smlouvy na dobu neurčitou.

Ano, Fonergy má od 1.2.2022 cenu silové elektřiny 3497,- Kč za 1 MWh pro stávající zákazníky, pro nové zákazníky pak 5554,- Kč za 1 MWh. Smlouvy na dobu neurčitou. Cena je nefixovaná, bez měsíčního poplatku za odběrné místo. Pro absenci měsíčního poplatku je výhodná pro místa s malým odběrem.

Je to tak. Dodavatelé nakupují elektřinu pro své zákazníky na až tři roky dopředu, takže pro nové musí nakupovat na trhu za současné ceny. Já jsem se na ten nový ceník nedíval, sleduju jen ten svůj.
el
hodnocení

stir -

Už je zcela jisté, že cena elektřiny poroste, jako první začal dnes velmi razantně zdražovat Innogy - u smluv na 30 měsíců zvedl cenu na 5.919,- Kč bez DPH z původních 3.919 Kč, tj o 2.000,- za 1 MWh.

Co tomu říkáte?

hodnocení

0x

To je těžké doporučit někoho, páč každý se rozhodl nějak, určitě dobře. Mnozí přešli k ČEZu na tři roky, někdo k PRE na dva roky, mnozí ještě jinam. MND mi nabízela vysoké ceny, oproti jiným.

el
hodnocení

to jste mi pomohl :))

Tak zkusím něco jiného. Když jsem přecházel z DPI, dal jsem na radu známého, který s firemními odběrnými místy šel k Bidli. Ale po 10 dnech zvýšili ceny, i u smluv na dva roky. Jelikož jsem se stěhoval, nechal jsem to u nich, páč to časem zruším. Po nastěhování do jiného místa jsem hlada dodavatele na tarif D57, kde byla vetší spotřeba 1680VT a 6300NT.

Oslovil jsem kalulátory, vyhledávače, uspořeno a další. Každý mi radil někoho jiného. Oslovil jsem přímo ČEZ, PRE, MND, a další. Všichni se chválili svým přístupem k zákazníkovi a dobrou cenou, podpořenou stabilitou trhu. Nakonec jsem se rozhodl pro ČEZ, který mi dal fixaci na tři roky. Cena dolů nepůjde, ale kdyby náhodou šla, je i další řešení, jak ukončit smlouvu dříve bez sankcí.

Navštívil jsem pobočku, kde mám známou a ta mi doporučila nechat elektriku na současného zákazníka a za něj to platit. Páč má dobrou cenu, starého zákazníka.

Tím Vám chci sdělit, že si to musí každý oběhat sám, páč to je nejlepší.

Přeji Vám hodně levné elektriky..

el
hodnocení

Tak to jste měl štěští :).

Jasně, žě si to každý si musí oběhat sám, zajímají mě případné zkušenosti.

Není moc času. Jak se dají obejít případné sankce? Mimo stěhování?

el
hodnocení

Fixovat nebo nefixovat? To otázka za všechny prachy :)). Při poměrně velké spotřebě jde o "nemalé peníze nejen pro důchodce".. Přikláním se spíše k tomu, že by ceny mohly jít trochu dolů, ale kdo ví? :)) Nové ceníky ČEZu se mi zdají drahé a to i u fixu na 3 roky. Možná jste stihnul p. bohumile ještě nějakou lepší cenu.

Kalkulačku ČEZ na webu nemá.

Jdou někde porovnat aktuální ceníky dodavatelů, aby to bylo jednoduše a přehledně a bez již neexistujících tarifů? Díky všem za případné zkušenosti! S malým dodavatelem bude lepší asi neriskovat anebo?

doplněno 08.03.22 01:00:

Omluva...:)

Reakce se mi tu stále nezobrazovala a ve výsledku je tu víckrát ..

Jsem tady jako nováček a trochu mě to tu zlobí..

Už jsem Vam odpověděl pod Bohumilem
el
hodnocení

stir: co jste mi odpověděl? : "Hledejte smlouvy bez fixací a na dobu neurčito? " Takové teměř neexstují a jít k malým alternativním dodavatelům je to asi riskantní. Navíc v současné situaci díky Ukrajině je prý velká pravděpodobnost, že ceny nadále ještě porostou.

Tak ještě jednou
Na ČEZu to nehledejte. Já vidím ceny El na rok 2023,24 a 25 - 177,120 a 96eur, takže když vám dá ČEZ fixaci, už ví, že na vás vydělá. Proto se fixace nevyplatí, zafixujete nejvyšší cenu. Navíc ceny emisních povolenek propadly dolů.
Jestli chcete fixovat, kupte si akcie ČEZu. Čím vyšší ceny elektřiny, tím vyšší zisk a tím vyšší dividendy. Pak vám ČEZ zaplatí vaše výdaje na energie.
el
hodnocení

stir: Kde přesně jste zjistil ceny na další roky? Taky to vidím podobně jako píšete, ale spousta jiných radí fixovat na 2-3 roky, ceny jsou všude kolem 5000,- za 1MWH.

A kde hledat když ne u ČEZU? Na 3 roky vychází levněji než E.ON.

A co říkáte na tuto nabídku: PRE smlouva na dobu neurčitou, bez fixu ceny, VT za 4.558 a NT za 3.924,- tak nevím? Možná řešení na krátkou dobu a uvidí se podle vývoje a pak přejít na jiný tarif anebo dát výpověď a jít za výhodnější cenou. Nic levnějšího zatím neobjeveno, fix u E.ONU na 2 roky i u ČEZU na 3 roky vychází dražší, především NT je o dražší o dost, co se u NT 20 hodin denně docela projeví na ceně.

Ta PRE se mi nezdá tak špatná (v současnosti). Je pravda, že u ČEZu je rozdíl mezi VT a NT poměrně malý. Ale rozhodnutí je tedy na Vás. Ono v současnosti je těžko předpokládat, jak se bude situace s energiemi vyvíjet. A takto to musíte také vysvětlit i svému známému, pro kterého to zařizujete. Aby jste nakonec nepotvrdil rčení "pro dobrotu na žebrotu".;)

el
hodnocení

V současnosti je to PRE zatím asi nejlevnější. Určitě, nikdo neví jak se situace vyvine i díky situaci na UK. Jeden říká fixovat, druhý nefixovat, ale protože nejde o pár korun pro důchodce, tak se snažím pomoci známému, který dal na rady, ať vyčká, že ceny půjdou dolů a pak už mu nikdo neporadil a on sám se v tom vůbec nevyzná, nemá možnosti kde něco zjistit. Sám jsem to zjistil náhodou včera, že je stále v DPI.Určitě to známému pořádně vysvětlím a doufám, že to pochopí :))Myslíte, že to to PRE není nejhorší? A pak se dál uvidí podle vývoje cen, co dělat dál..
el
hodnocení

bohumil: Ještě mám dotaz - máte zkušenosti s přechodem od DPI? Jak to probihalo, jak dlouho to trvalo, nevíte jestli je nějaká daná lhůta do kdy vás musí od podpisu smlouvy převést a zůstal jste u dodavatele jako jste byl v režimu DPI nebo jste přešel k jinému dodavateli? Ptám se z důvodu, že když by se podepsala v pátek 10.3. nebo nejpozději v pondělí 14.3. smlouva, tak jestli to bude stačit? U DPI lze být do 14.4., tak aby nebyly problémy, případně jak to řešit?

Děkuji

Ceny kontraktů jsou na pxe. To jsem psal ceny baseload a obchoduje se denně, takže se cena mění. Přitom platí, že na nejbližší období mají dodavatelé nakoupeno nejvíce a na vzdálenější roky méně, takže konečná průměrná cena se může lišit. Z toho je jasné, že pro nové zákazníky dodavatelé nakupují elektřinu prakticky za dnešní současné ceny, ale ty budou v příštích letech nižší. Mně můj dodavatel loni psal, že pro mě má elektřinu nakoupenou, takže ji mám nižší než nový zákazník. Samozřejmě zdražovali všichni, ale jelikož měl pro stávající zákazníky nakoupenou většinu, i když dokupoval tu dražší průměrná je nižší než u nových zákazníků. A to platí i pro příští roky, protože část už nakoupil levněji. Proto se v tom časovém horizontu let fixace nemůže vyplatit. Vždy vyjde levněji smlouva na dobu neurčitou a i když třeba jeden rok zaplatím více, v dalších letech se mi to vrátí, protože zase budu platit méně. Ono právě nikdo neví, jak se budou ceny vyvíjet, takže v té fixaci si dodavatelé jistí i to riziko, které neznají, takže si pak logicky zákazník musí připlatit. Nikdo vám nedá elektřinu pod cenou a to stejné udělala Bohemia energy, radši ukončili činnost než aby na vás prodelavali. Oni byli šmelaři, prodávali elektřinu, kterou nakoupenou neměli a dlouhé roky jim to vycházelo, protože cena energie šla neustále dolů. Takže vám ji prodali za nějakou aktuální cenu, ale nakoupili si níže za den, týden nebo měsíc zpět. Takové shortování jako na akciích. Půjčite si od brokera akcie, u kterých predpokladate pokles a prodáte je. Posléze je koupíte zpět za nižší cenu a akcie vrátíte brokerovi zpět. Rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou je váš zisk. Jenže horší je to v případě, když akcie místo poklesu poroste... A to se přesně stalo, když najednou vyletěly emisní povolenky nahoru, což nikdo nečekal, takže cena elektřiny musela jít nahoru, protože povolenky jsou nákladová složka energie. A než by Bohemia nakupovala energii zpět za vyšší ceny než prodala, raději ukončili činnost než aby zkrachovali úplně. Poté nastala panika, stejná jako dnes na benzinkach, dodavatelé začali nakupovat kontrakty ve větším měřítku, dokud to bylo ještě jakž takž levné, takže ceny elektřiny šly rychle nahoru kvůli vyšší poptávce. To se děje dnes na čerpačkách, kdy lidi kupují plné nádrže a ještě vozí kanystry. Sami sobě ještě výše zvyšují ceny paliv. Až budou mít všichni dost a poptávka půjde dolů, tak ceny na čerpacích stanicích půjdou dolů a doma jim zůstanou dražší paliva. Samozřejmě to nemusí být hned kvůli válce a energetické závislosti na Rusku.

el - k dotazu na rychlost provedení. Poždadvek na přechiod k ČEZu jsme podali koncem listopadu. Podepsání smlouvy proběhlo během 14-dní a jako nového klienta nás vzali od 1.1.2022. Nejlepší je se přímo spojit s dodavatelem a od něho zjistit potřebné a jak dlouho by přechod trval. Případně i zkonzultovat nutnost rychlého přihlášení, aby náhodou, od posledního možného data, nedošlo k "odstřižení" odběru. Každopádně už to neodkládat a řešit okamžitě.

el
hodnocení

stir - díky a co říkáte na tu nabídku od PRE? Smlouva na dobu neurčitou, bez fixu ceny, cena za dodávku el. od PRE ve VT za 4.558 a NT za 3.924,- kč vč. DPH. Možná řešení na nějakou dobu než se situace zklidní a uvidí se podle vývoje, přejít na jiný tarif anebo dát výpověď a jít za výhodnější cenou jinam. Nic levnějšího zatím neobjeveno, fix u E.ONU na 2 roky i u ČEZU na 3 roky vychází dražší, především NT je o dost dražší a u 20 hodin NT denně se to už docela projeví na ceně. Nic levnějšího asi není.

Díky za vyjádření.

el
hodnocení

bohumil - tzn. od podpisu smlouvy asi do 14 dní jste byli připojeni. V tu dobu toho bylo strašně moc, teď už je to snad trochu klidnější, i když kdo ví?

Zítra odpoledne jedu přímo na pobočku, pokud bych to nevyřídil, že mě nevezmou (rezervovat se tam na určitou hodinu nedá - už mají plno, tak nejpozději v pondělí, tj 14.3.(. Snad se to stihne, u DPI je možno být do 14.4. (po tel. mu sdělili, že přepis je do 10 dnů), tak doufám, že to bude OK. Jakou cenu máte vy od ČEZU vč. DPH u té 3 leté fixace?

Díky :)

Já osobně bych bral bez fixu a neurčito, jak už jsem psal. Pokud je cena ok, není co řešit.
el
hodnocení

stir - Cena není OK, ale nejlevnější, co se nabízí i ve fixu na 2 i 3 roky. Nepůjdou kvůli situaci na Ukrajině ceny elektřiny spíše nahoru? Proč si myslíte, že ceny elektřiny neporostou a proto ceny nefixovat? Taky jsem byl stejného názoru jako vy ještě před 14 dny, ale dnes nevím? Je to ještě složitější, když to neřeším pro sebe, nechci známého nepoškodit...

Díky za váš názor! :)

el
hodnocení

oprava ---- nechci známého poškodit!

U toho ČEZu fixace na 3 roky máme 1 kWh, včetně těch přirážek a daně, zaokrouhleně cca 4,20,- VT a 4,0,- NT. Rovněž tarif D45d. Pochopitelně k tomu ještě trvalé měsíční "paušály".
Tak dobrá samozřejmě není, na ceny pod 40eur můžeme na delší dobu zapomenout. Snad někdy, pokud budeme mít rozumnou vládu, která bude podporovat zelené levné zdroje. Zatím tomu tak není a brání si svůj státní ČEZ, ze kterého jim teče. Pokud bude mít váš známý smlouvu na neurčito, může kdykoliv odejít. Pokud bude mít fix a elektřina půjde oproti současnosti níž, tak se té otěže tři roky nezbaví. Ono nikdo neví, co se zase stane, proto si to riziko ti dodavatelé do toho fixu zakalkulují. Ale dlouhodobě je smlouva na dobu neurčitou bez fixu levnější.
kenav

Ale bez fixuje dnes nikdo nedá novou smlouvu,pokud jo tak by mne zajímalo kdo

el
hodnocení

stir ---- to je jasné, že u smlouvy na 3 roky není možné odejít, jedině po zaplacení pokut a u sml. na dobu neurčitou je možné při zvýšení cen dát výpověd a odejít, ale aby bylo kam, pokud všichni ještě o hodně ceny zdraží (nad současné fix. ceny). Ta situace na Ukrajině asi cenu elekřiny zvýší, ale kdo ví o kolik?. Myslíte, že ceny u nefixované smlouvy nebudou nakonec daleko vyšší než u fixovaných smluv (mapř. u toho Čezu na 3 roky)?

Byl jsem více méně pro to PRE na dobu neurčitou bez fixu, ale koleda mě nahlodal, že ceny porostou, půjdou od dubna nahoru a budou vyšší než u fixu. Otázka je na jak dlouho budou vyšší a taky kolik?

Díky za vyjádření

...o je jasné, že u smlouvy na 3 roky není možné odejít...

ani když se stěhujete?

el
hodnocení

milancukrar ---- nerozumím jak to myslíte? ani když se stěhujete?

Když se stěhujete, tak se smlouva zruší bez sankcí.

Zajímalo mě, jak je možné odejít bez sankcí právě mimo to stěhování, jak jste mi zmiňoval?

el
hodnocení

kenav ---- několikrát jsem již psal, že PRE má smlouvu i na dobu neurčitou bez fixu. Jak píši výše je ale otázka jestli se to teď kvůli situaci na Ukrajině vyplatí, když většina odborníků tvrdí, že ceny hodně porostou, klesat určitě nějakou dobu nebudou. Babo raď, je to těžké rozhodování, navíc když to neřeším pro sebe a hodně tlačí čas, jinak bych chvíli ještě vyčkal.

el, máte smlouvu, platí to. OK. Ale najednou odejdete od manželky a ať si platí elektriku sama. Takže dojde někam na přepážku , sdělí, že...už chápete?

Nemusíte dokládat občanku, že jste se odstěhoval...

el
hodnocení

milancukrar - - -- a co když nemá manželku? :)

tak má milenku.

jenda22
hodnocení

0x

V současnosti je stále v DPI? No tak to bude i při standardním dodavateli současná cena brutální. Tak to si tazatel vybral tu nejnemožnější dobu při současné krizi. A času bylo přitom až až !

el
hodnocení

ANo, stále v DPI, píši to výše. Ceny jsou vyšší, ale co se dá dělat, udělat u někoho smlouvu musí,

tak se snažím poradit. Času bylo, nebylo? To nemá smysl řešit, jeden říkal počkejte atd, kdo mohl tušit, co vypukne na UK. Máte nějaký tip? Koho a fixovat nebo raději ne a smlouvu na jak dlouho? Díky

jenda22
Zkuste Eon.

mnd®
hodnocení

0x

Tak když jste ještě pořád u DPI EON,tak si přímo s EON udělejte smlouvu na el. a plyn a nemusíte nic hledat a řešit.To zvládnete i přes net a nemusíte nikam chodit a stát fronty.Mám to takhle z domu vyřízené taky.A cena klesla z skoro čtyř na necelé dva tis.Oproti osmi stovkám co jsem platil u BE je to sice nárust,ale včera jsem od BE dostal konečně vyúčtování a budou nám ještě přes 2500,-Kč vracet.Udělat změnu můžete potom.Hlavně běžte pryč z DPI někam jinam.

el
hodnocení

EON jsem zkoušel, řekli mi asi 4.200 ,- měsícně s fixací na 2 roky. U PRE to vychází asi na 3.200,- bez fixace a na dobu neurčitou, tak asi PRE zvítězí :).

Eon dle nového ceníku fixuje na 2roky MWh za 10000. Zlodějna za bílého dne.

hodnocení

0x
Pokud je to tak jak píšeš, tak bych klidně udělal tu smlouvu s ČEZem, třeba i na ty na ty 3 roky. A pokud by zdražili, máte možnost od nich, pokud nepromeškáte danou dobu, bez sankce odejít a přejít k jinému dodavateli. A vzhledem k tomu, že v ČEZu má snad ještě nějaký podíl i stát, tak by zde mohl mít i nějaký vliv. Ale to jen tak spekuluji. Hlavně je už nutné přejít od toho DPI. Ani ne tak z hlediska ceny, ale aby jej neodstřihli. A tomu známému to vysvětlit a pokud by měl nějaké námitky, tak ať si to vyřídí sám. Ono se dnes asi nedá moc perspektivně vybírat. Co se má posr.t, to se pose.e. A asi to moc dlouho trvat nebude. A asi s tím těžko něco uděláme. A to co tam "nahoře" máme, Ti budou mít jenom radost z toho, jak se jim zvýší příjmy z daní. A lidí ať se třeba taky pose.rou. Ale to už je vo něčem jiném. I když vlastně "všechno souvisí se vším". Přeji hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]