Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový kotel - zvláštně reaguje?

Od: karel44® odpovědí: 6 změna:

Ahoj, dobrý den.

Máme cca 1-2 měsíce nový kotel. Jde o plynový kotel Protherm KKV 20/26...tedy žádný šmejd :)

Mám ale problém. Když si nastavím teplotu např. aby sepnul při 21 stupních a přitom na kotlu mám nastavenou teplotu ohřevu 70 stupnú, tak zjistím ráno, že kotel sice jede ale na displeji kotle vidím teplotu po dlouhou dobu třeba cca 38-42 stupnů, že aktuálně vyhřívá a tím pádem při mrazech není schopen vyhřát byt na 21 stupmu ale je tady třeba 20 stupnů.

Když ale kotel restartuji, tak během svého testu vše aktualizuje a začne topit okamžitě 70 stupni, topení je dostatečně vařící a v bytě dosáhnu hned pořadovou teplotu. Proč ale tento jeho jev nevydrží celý den? Po cca hodině se vrátí zase na nějakých cca 40 stupnů a to je prostě málo.

Díky za radu.

Karel

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kotel je prostě "chytrý". Vyhodnocuje za jak dlouho stoune teplota o určitou hodnodtu a tím se řídí .Vypadá to že máte špatně zapojený prostorový termostat, případně špatně nastavenou prioritu

hodnocení

Děkuji za odpověď.

Prošel jsem už vše. Nastavil jsem si na termostatu jedlotlivé dny a v tech dnech jednotlivé časové useky a aby se to nepletlo - tedy vyloučit chybu, tak jsem dal na všechny časové useky a dny stejnou teplotu 21,5 stupnů.

Stále si topí na těch cca 38-42 stupnu. A teplota tedy je max 20.5 - o stupen méně než je třeba a než je nastaveno.

Dnes ráno jsem restartoval kotel a během pár minut po restartu a jeho testu okamžitě pumpoval požadovanou teplotu kotle 70 stupnu. Toto vydrží cca hodinu a pak se tzv udržuje topení v těch cca 40 stupních...už nevím co s tím :(

Díky

A co termostat? Nemůže být špatný,nebo špatně zapojený? U těchhle kotlů se používají občas termostaty,( tuším OpenTherm) které cca při teplot o 1,5 °C nižší než nastavená sníží výkon kotle , a pak vyhodnocují. Neůže být např. chyba v jeho zapojení v kotlli? ( kotel pak poslední stupeň dotápí sníženým výkonem ,nemělo by docházet ke kolísání teplot a přetápění)

Pokud se chová stabilně stejně, napadá mě jediné - zvednout nastavenou teplotu bez ohledu na hodnotu na displeji termostatu tak, aby vypínal při vámi požadované teplotě

hodnocení

0x
Nemáte ke kotli připojeno čidlo venkovní teploty a nastavenou nějakou ekvitermní regulaci? Je tedy divné, že by ji kotel po restartu chvíli ignoroval, ale možné je všechno.
hodnocení

Zdravím, nene,..mám jen bezdrat.termostat...v nastavení vše ok.

hodnocení

0x
A ten bezdrátový temostat funguje? To je originál ke kotli, nebo koupený?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]