Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Hledám někoho, kdo rozumí tomu, jak funguje planový kondenzační kotel. Děda má plynový kondenzační kotel propojený s kotlem na tuhá paliva. Během dne zastaví na cca3h přívod plynu do kondenzačního kotle, ale kotel necha zapnutý a topí dřevem. Je tohle přípustné? Může to nějak ovlivnit fungování kondenzačního kotle? Děkuji za názory. J.
Tak též mam kondenzační kotel a kotel na tuhá paliva. Kondenzačním kotlem topím, když je tak okol pěti stupňů. Pod pět stupňů vypnu termostat a zapnu čerpadlo a ventil na kotli. a topím dřevem. Když se oteplí, vypnu čerpadlo a uzavřu ventil okruhu. Doma zapnu jen termostat kondenzační kotle.
Tak tohle by mě dost prudilo. Vůbec na to nesahám, topím v kamnech s výměníkem. Kamna vyhasnou, klesne teplota, termostat vzbudí elektrokotel a ten dotopí. Zatopím v kamnech, termostat vypne elektrokotel. Jednoduché, bez opruzů s vypínáním termostatu, čerpadla a manipulaci s nějakým ventilem. Tak to mám celoročně, pokud v srpnu klesne teplota, kotel sám dotopí. Vytuňte to.
v minulosti jsem to také tak dělal až jsem jednou přetopil kotel horká voda v plynovém kotlu odrovnala čidla a třícestný ventil.
Pokud se horká voda z kotle na TP dostala do kondenzačního, je něco špatně, to řeší zpětné klapky. Přetopení kotle na TP řeší třeba dochlazovací smyčka... Jak píši - vytuňte to. Znám pár kombinací, kde lidé topí tak, že jdou do kotelny a přepínají ventily podle toho, jak chtějí topit. Ptal jsem se, nikdo mi neřekl, co se stane, když zatopí blbě a zapomenou otočit ty správné ventily... Jen, že to se prý nesmí stát.
Někdo má doma podrobný manuál na přepínání.Osobně by mi to taky vadilo, ideální stav je - když nejsem doma, topím plynem.když si chci přitopit dřevem, termostat automaticky vypne plyn .Nic nepřehazuju.
Berger kde mám zapojit zpětnou klapku v otopném systému když voda jde jedním směrem z kondenzačního kotle přez radiátory do sklepa přes kotel zpět do kondenzačního.? Když už jdu zatopit dřevem do sklepa tak není problém otočit jedním kulovým ventilem o devadesát stupňů. Voda z kondenzačního totiž rozehřívá kotel a bytečně vyhřívám i sklep. Když topím dřevem tak pořád někdy i měsíc i více. Tak že otočím ventilem jednou za měsíc.
Asi nikam, je mi to celkem jedno, byl to jen návrh, který zamítáte. Já mám důvody, proč jsem to udělal jedním způsobem, Vy důvody, proč druhým. Ale Váš popis mě zajímá, nemůžete to nakreslit? Chápu dobře, že to je napojené na sebe "sériově" a ne "paralelně"? Takže pokud odstavíte jeden radiátor, netopí nic? Když topíte v TP, jde horká voda přes kondenzační kotel a opačně? Co zavírá ten Váš jeden ventil? Zpátečku do KK? Já viděl jen řešení, kde byly ventily čtyři, dva odstavovaly TP a jiné dva plynový kotel.
Před 25 roky jsem koupi dům a celý prošel rekonstrukcí. Vodu topení plyn dělala firma. Nejsem topenář tak tomu moc nerozumím, ale kotel na tuhá paliva je zapojen jak radiátor paralelně. Když ho tím ventilem odstavím vše ostatní radiatory topí na plynový kotel nový od ledna Imergaz.Když ventil otevřu a zatopím tak při 40 zapne termostat na kotli čerpadlo a topím ve všech radiátorech. Ještě v obýváku musím vypnout termostat od plynového kotle. Ochlazovací smyčku nemám Když vypli proud tak polovina radiátoru topila dál. Technik co montoval nový plynový kotel potvrdil že je to tak dobře zapojené a že se nemusím bát poškození kotle vařící vodou.
Tak jo, to zní skoro rozumně. Tím ventilem odstavíte TP, dobrá, takže voda z plynového neproudí přes TP. Takhle nějak funguje zpětná klapka, asi stejný efekt. Pokud by u plynového kotle byl podobný ventil, voda z TP nepůjde přes plynový kotel. Tím Vás nenavádím ho tam dobastlit. Proto by tam měla být druhá zpětná klapka a nemusel byste si toho všímat. Při výpadku elektriky - běží oběhové čerpadlo, má záložní zdroj? Anebo ta půlka radiátoru je navržena jako samotížka?
Nunici, já vím, ale tvořivost nezná mezí. Viděl jsem i instalaci, kde před a za čerpadlem kotle na TP byly ventily, které ho odstavovaly, pokud se topilo plynem. Ovšem před a za tím byly další dva ventily, které otevřely bypass, aby voda to čerpadlo obtekla. Asi se jim to pralo s čerpadlem v plynovém kotli. To už fakt bylo na manuál s obrázkama. A jsme na osmi ventilech - další dva a dva na kotlích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.