Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím topit v R.domě

Od: olinn odpovědí: 28 změna:

Ahoj. Momentalně topím v domě kotlem na plyn. Podlé situace kdera nas čeká. na podzim topení plynem bude snad jen pro vyvolené. Topeni plynem si nikdo asi nedovoli. Poradte jakou alternativu zvolit a zavčas zvolit jiné vytapění domu.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nepodléhejte panice. V současnosti není nic jisté, aby bylo nutné dávat desetitisíce za rekonstrukci topení. Než za něco vydáte peníze, tak si předem dobře spočítejte návratnost takové investice.

hodnocení

6x
Nikdo neví, co bude méně strašně drahé. Určitě je dobré mít v baráku navíc uvnitř kamna na jakákoli tuhá paliva, nebo aspoň připravený komín a trubky kouřovodu, pokud máte např. stará kamna někde odložena.

hodnocení

4x

Těžko předpokládat co bude, co ten ruský šílenec udělá.

No ano, plyn být nemusí...nebo bude extrémně drahý, jenže to samé může být s dřevem, uhlím, elektřinou.

Nechte to koňovi, ten má větší hlavu.

nick6256
Nemusíte se vůbec ničeho obávat váš milovaný Biden vám to tu dodá 3x dráž než ruský "šílenec" no uvidíme potom kdo bude šílenec. ;)
Já Bidena nemiluji, asi si mne s někým pletete.

hodnocení

3x
Pořiďte si kotel na tuhá paliva. Pokud nemáte komín, bude muset stačit trubka kouřovodu skrz obvodovou stěnu domu, a vytáhnout až nad střechu. Topit se dá vším, uhlí, dřevo, piliny, suchý zvířecí trus, jehličí, šišky a další. Třeba i knihami, nábytkem z neužívaných místností.
Do topné sezóny stihnete zateplit obvodové zdi a střechu, vyměnit okna za kvalitnější, případně i předělat stoupačky topení na větší průměr, bude lepší samotížná cirkulace. Ušetříte.
Mimo toho vytápění:
Elektřinu od dodavatele nahradíte solárním zdrojem, nabíjet akumulátory se dá i zdrojem poháněným mechanicky, třeba bicyklem, rotopedem, pomůže to i na zdraví. Svítit co nejméně, chodit brzo spát. Chladničku vypnout, stejně to, co seženete, hned sníte. Proto na zahradu suchý záchod. Nemusí se splachovat. Dešťovou vodu chytat, použijete na mytí. V nouzi i k pití.
Televize? Kvůli americkým násilným debilinám a podobným slaboduchým seriálům našich tvůrců startovat agregát? Pohonné hmoty třeba šetřit, bude hůře.
Připravte si nádoby na pitnou vodu, co když nenaprší častěji než jednou za měsíc. (třeba u nás kloudně nepršelo od půlky prosince, sníh dohromady max. 2 možná 3 cm, hned se rozpustil)
Nádoby si uvažte, kdyby přišla velká voda. Dělejte procházky do lesa, tam jsou semtam i funkční studánky.
Vím, že to vše bude stát nějakou korunu. Ovšem z papírových peněz v bance, nebo z domácích skrýší mnoho tepla nebude.
Dnes s námi příroda cvičí! Zřejmě nám to vrací!

smode2
hodnocení

2x
Oldo s tím co chystají ti šílenci od ekozoufalců nevíte dne ani hodiny. Zatím to jistí kamna na dřevo. Já lesík nakoupen, ruční, elektrické i benzínové pilky připraveny. Ale jak dlouho to vydrží? Nevím. Ozývají se i hlasy ne že bude topení plynem pro vyvolené, ale že bude pro vyvolené samotný luxus si vůbec zatopit. Pro ostatních 90% bude v zimě studený odchov ve vaťáku. Stále ale dávám naději zásadnímu převratu a lepší budoucnosti. Takže uvidíme :)

hodnocení

2x

Já si myslím, že strach je mnohem horší než skutečnost. Nejste sám, kdo topíme plynem. Ať už v domech nebo v kotlech jednotlivých vchodů, v bytech s kotli nebo Wavkami pod oknem. Když bude zle, naučíme se vytápět jen prostory, kde přebýváme, kde je to opravdu nutné. Jsem pro, myslet na zadní kolečka, ale kazit si život něčím, co ani není potřeba, se mi zdá nesmyslné.

riva
hodnocení

1x

Rusko by ho klidně prodávalo dál, ale my ho nechceme. Tuším, že EU přechází na LNG a snaží se ukončit plyn z Ruska. Takže se těšte na laciný americký plyn, popřípadě na levnou energii větru, slunce, vody.

jenda22

Asi vám uniklo, co Rusko provedlo. Kdo platí Rusku , nedělá dobře a je fuck, za co to bude.

jendad

Pane jendo 22 . Otázka není za jakou cenu , ale zda vubec bude . On totiž není čím nahradit . Nikdo nemá kapacitu na nahrazení ruského plynu .

jenda22
Uz roky se rika z USA, ze plyn z Ruska je riziko. Nemci jak blazni sli do Nord stream2. Tak co se ted vsichni divi?

Ne, už roky nám chtějí USA vnutit jejich plyn místo ruského. Němci si nedali říct, tak dostali od Američanů po tlapkách. Američani ještě před Ukrajinou jasně řekli, že nedovolí spustit NS2.

oldi
hodnocení

1x
Topit tepelným čerpadlem vzduch-voda, vzduch-vzduch.
Použít infra sálavý panel na el.energii.
Topit dřevem v kotli na dřevo.
Použít solární solární kolektor s vakuovymi trubicemi na střechu.

Topit tepelným čerpadlem vzduch-voda, vzduch-vzduch.

a co země voda?

Tak sláva.Já splňuju poslední dvě možnosti a jsem naprosto spokojen.

oldi
Čerpadlo zeme-vods jsem tam nepsal, bude vyšší pořizovací cena Zemské jadro prý chladne, tak proč planetě Zemi odebírat ještě teplo.

Oldi, "Zemské jadro prý chladne", to mne překvapilo, nevím o tom a zdá se mi to být divné. TČ země voda je dražší o kopání, ale levnější na provoz a více učinější.

Nebo to tak není?

hodnocení

0x

Pokud to má být levné, kupte pozemek ,vysázejte les a pravidelně choďte kácet a pak dosazovat.Přebytky můžete prodávat stejně postiženým sousedům. Kamna na dřevo vám zajistí svobodu. A máte byznys. A jste nezávislý...*smich*

guma
hodnocení

0x

pořídit si přenosné ohniště

Čím topit v R.domě

tampa*
hodnocení

0x
Bohužel i já jsem si položil tuto otázku, před třemi lety jsem si udělal topení na pelety mimochodem za mě perfektní topení ,bohužel ceny začínají být neúnosné a taky aby bylo vůbec z čeho je vyrábět,uhlí nechci,plyn už vůbec ne,solární věci - nikdo nezaručí že slunce bude v zimě svítit,tepelko cena neúnosná , k přitápění mám v poschodí klimosku,takže asi ji dám i do přízemí ale co dál až bude velká zima to fakt nevím

joudic*
hodnocení

0x
ja uz mam uhli na pristi rok objednane, ikdyz budu muset resit kam s tema paletama ted... ale umim si dat 2 a 2 dohromady, a je mi jasne ze po podzimu a ted dalsim neviteznem unoru od zbytecneho naroda, bude uhli a drevo stat v lete trojnasobek, uz ted to stalo o 30% vic, hazlak uz vsichni maji jeste od covidu, ted nabehli na jodove tablety a na rade je otop, cemuz je tento dotaz peknym prikladem

hodnocení

0x

Tak já vytápím taky plynem či i 4 jednotkami klimatizace. Ale nechal jsem si i Viadrusa U 26 a v zásobě mám pořád dřevo, brikety a koks. Zatím mi to splňuje i 3.emisní třídu, tak snad to v brzké době nezruší, abych nemusel měnit kotel. Ale upřímně v této situaci bych se jim na výměnu vyprdl a jel dál na samotíž i v mém starším kotli. Samozřejmě i tuhá paliva lezou po cenové stránce nahoru. Takže člověk si už asi moc nevybere, čím topit. Spíše jde o to mít nějakou zálohu v případě co kdyby náhodu byl určitý typ vytápění už přímo cenově neúnosný. Takže třeba i krbová kamna, či i Petry, které mám v šopě a topím v nich psovi.

xx*
hodnocení

0x

Konec plynových kotlů - viz Konec plynových k/...

xx,

Podle zprávy Komory obnovitelných zdrojů energie by mělo Česko začít co nejrychleji pracovat na změně strategie v oblasti zavádění obnovitelných zdr/.... Právě ty se totiž v současnosti ukazují jako nejvíce ekologické ale zároveň i bezpečné a stabilní.

ale to nebude zas tak rychlé..

"Komora obnovitelných zdrojů"

"Kdo si koupí plynový kotel, podporuje Putina"

To by snad i stačilo...

No dobře, tak něco k tomu.. I kdyby všichni instalatéři v ČR začali montovat jiné zdroje tepla (jaké?), tak je to záležitost na cca 6 let (za předpokladu, že nebudou dělat nic jiného). Jak to tedy chcete zrealizovat?

Ne, nemám rád Putina..a kdybych mohl, osobně ho zaškrtím.

Ale musíme uvažovat trochu reálně..

Martine, "Ale musíme uvažovat trochu reálně.." Svatá slova..

Pane xx, víte že chodí po netu, že většina velkých bankovek bude stažena z oběhu? A budou benzinové a naftové auta naprosto, během půl roku, zakázány? A že za týden bude konec světa? A co ještě? Vzpamatujte se!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]