Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,nastěhoval jsem se do staršího paneláku,kde je ještě hliníková elektroinstalace.Zkoukl jsem zásuvky,k zásuvce vedou dva vodiče (L,PEN),na tom u starších baráků není asi nic podivného.Černý vodič (L,fáze) vede na levou zdířku a hnědý vodič (PEN) vede na pravou zdířku,což asi není dobré,nicméně zásuvka je zatím funkční.U jiné zásuvky je situace stejná,ale je navíc doplněna měděným dodičem,který spojuje kolík s pravou zdířkou (viz obrázek).Asi by to chtělo komplet předělat,co vy na to?Děkuji.
Snad jsem dobře pochopil na co se ptáte.
obrázek nalevo je špatně - nemáte připojenou kostru - tzn při poruše můžete mít na kostře třeba pračky, trouby... napětí proti zemi (radiátory, futra apod). TADY HROZÍ ÚRAZ EL. PROUDEM!
Správné zapojení je PEN nejdříve na kolík a potom teprve na pravou zdířku. Pokud jde o vodič, bylo by lepší mít propoj z hliníku (pokud jsou oba dráty pod stejným šroubkem, pokud ne, tak je to jedno).
Pokud se nerozhodnete pro novou instalaci (výměna vedení), pak aspoň pozotvírejte VŠECHNY krabice a dotáhněte vodiče ve věnečcích.
doplněno 22.03.10 11:58:Koukám že jsem to napsal ne úplně jasně - do zásuvky zapojené podle obrázku vlevo nic nezapínejte! (zvlášť věci s kovovou kostrou) a co nejdříve jí zapojte podle obrázku vpravo.
Tedy ještě k tomu zapojení,podle staré normy zásuvku asi nezapojím ,takže zapojení zobrazené na obrázku vpravo je tedy prozatím možné?Děkuji.
Samozřejmě že lepší je zapojit to podle obrázku vlevo - eliminujete tím jednu možnou poruchu a instalace bude zase o kousek bezpečnější (jak to je jen u dvouvodičové jde).
Ale Praxe je něco jiného než mudrování nad normama, takže pokud to nejde jinak, zapojil bych to i "přes" propoj mezi kolíky dvojzásuvky.
SPRAVNE ZAPOJENI JE TO V PRAVO! Proboha! Jinak - vlevo je správně FAZE a v pravo NULA. Nejlepší spojení máte podle obrázku vpravo. Bezpečné a podle norem.
doplněno 22.03.10 13:04:UPS ... já měl špatně načtené obrazky Takže oprava mého příspěvku
Správné je oboje, Ten vlevo je běžná praxe plně vyhovující bezpěčnosti a normám. Ten vpravo je totéž, jen složitější zapojení, třeba se ulomil hliníkový drát, upálil .. ale významově je stejný.
IM SORRY za špatné info
Fidonete, opravdu správně podle normy je to zapojení VLEVO - PEN nejprve na ochranný vodič a pak N, jako jeden drát. Jinak fáze vlevo je jen doporučení s tím, že musí být na stejné straně v celé místnosti. Není to povinnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.