Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesmyslné vylítnutí spotřeby elektřiny bytu

Od: kony911 odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

jsme s přítelkyní v podnájmu 3+1 již 4 rokem a jsme v bytě spokojení. S majitelem máme velice dobré vztahy a vše funguje. Teď však nás i majitele zarazila nesmyslná spotřeba elektřiny za jeden měsíc. Původně byl byt u Bohemian Energy, která účtovala cca 1mWh za rok, což by vzhledem k počtu spotřebičů (netopíme elektřinou, ani elektřinou neohříváme vodu, jen vaříme) odpovídalo. BohEnegry, jak všichni víme, padlo. Přestoupilo se k eOnu jen na jeden měsíc, abychom nespadli od DPI, po měsíci a půl se přešlo na MND. eON pak poslal vyúčotvání za měsíc a půl na 1,5mWh, což je cca 16.000,- za měsíc! Průměr prý 33kWh/den!. Je tohle vůbec možné? Jak se tak může stát, že to takhle vylítne, zrovna při přestupu k jinému dodavateli. Čísla na fakturách s elektroměrem sedí. Abych takové číslo protočil, musel bych mít doma 1kWh přímotop 24hodin denně nonstop. Nic takového se nedělo, kromě toho, že by shořely rozvody, shořel bych i já. Mohl eON hnout s elektroměrem, nebo se na mě někdo napíchl? Je to vůbec technicky možné? Díky za postřehy! Za mě je prostě nemožné spotřebovat 1,5mWh za měsíc ve dvou lidech, ikdybych se na hlavu stavěl.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nejak se nevyznám v tom co tady popisuješ.

Když čísla na fakturách (stavy elektroměru k určitému datu sedí (souhlasí), tak je s počítadlem všechno v pořádku.

To že se ti zdá cena elektřiny vysoká bude spíše tím, že ti museli účtovat aktuální cenu elektřiny, která v té době byla hodně vysoká.

Určitě ti nebudou manipulovat s elektroměrem. To by byli sami proti sobě.

A jestli se na tebe někdo připojil a zvyšuje ti spotřebu musíš zjistit sám tak, že si každý den budeš zapisovat stav elektroměru. Nebo můžeš požádat elektrikáře o kontrolu rozvodů elektřiny, ale za to musíš zaplatit.

stanoz

Pokud chce zjistit, zda se na něj nějdo nenaoíchnul, stačí v bytě vše vytáhnout ze zásuvek a kouknout se na elektroměr, zda počítá, nebo se zastaví.

Tazatel už asi vyhořel :)

hodnocení

4x

Vezměte si všechny faktury a zkontolujte, zda souhlasí počáteční a konečné stavy a zda uvedený stav je odhadem nebo odečtem. K tomu je ve vysvětlivkách písmenný kód. Vadný elektroměr nebo černý odběr je něco tak nepravděpodobného, že bych o tom zatím vůbec neuvažoval.

hodnocení

3x
Nic by neshořelo, prosté jako by někde navíc běžel 1,2 kW přímotop. Takže těžko budete obhajovat, že ta spotřeba je nereálná. Podle toho, co říkáte, je "pouze" neobvyklá.
1. Jste si jistý, že na počátku i konci období nemohlo dojít k chybě odečtu (já si to fotím).
2. V tomto okamžiku problém není? Když půjdete teď z za hodinu a zítra odečíst elektoměr, spotřeba bude ok?
3. Můžete vyloučit černý odběr?

hodnocení

2x

Tak roční spotřeba 1 mWh / jedna miliwatthodina je SUPR spotřeba/. Spíše to bude 1 MWh - megawatthodina což je reálnější. Za prvé - máte opsán stav elektroměru při přechodu k EON? A pokud uděláte rozdíl současného stavu a tohoto čísla tak dostanete spotřebu u EONu jako "nového" dodavatele elektřiny. Pokud je tato spotřeba příliš vysoká, je nutné hledat - sám nebo za pomoci odborníka- kudy elektřina "utíká" - buď je to na vaší straně nebo je na vás připojen černý odběratel. Jako další možnost je proměřování elektroměru což se mi nejeví jako reálné, ALE důvěřuj a prověřuj - tj pokud máte nějaký spotřebič se známým příkonem - např teplovzdušná pistole, fen,... a pomocí tohoto spotřebiče řádově zkontrolovat přesnost elektroměru. No a poslední...ale to by mělo být první...každý měsíc či častěji zkontrolovat stav elektroměru a tak se případný problém "chytí" dříve.

jirib
hodnocení

2x
Kontrola rozvaděče...
Nepíšete zda se jedná o dům,panelák,bytovka...
Kontrola rozvodnice na chodbě za asistence distributora a elektrikáře.
Když shodíte jističe v bytě,tak máte spotřebu NULA?
kony911
hodnocení

Je to byt ve zděné bytovce. Každopádně jsme teď s majitelem bytu počítali a BOH Energy končili s posledním stavem 9908kWh na elektroměru 13.10. Pak jsem já 5.11. vyfotil na elektroměru stav 11450kWh (což je rozdíl 1542kWh za asi 14dnů! Celý týden prakticky nikdo není doma, nepereme nijak často, největší žrout je lednice, která udává 217kWh/rok, takže to už samo o sobě je blbost). Kažopádně 2.12. majitel bytu od EOnu přešel k MND a EOn ukončil smlouvu se stavem elektroměru ke 2.12. s vyúčtováním na 1529kWh. Což je menší rozdíl, než co já jsem na elektroměru viděl 5.11. Takže bych musel za měsíc spotřebovat -13kWh což je samozřejmě kravina. Takže asi buď chybný elektroměr, nebo čísla u dodavatelů.

To vypadá, že ten první "odečet" byl jen přehnaný odhad a ten konečný je reálný.

jirib
A proto jsem se ptal,zda když shodíte všechny jističe,zda je nulová spotřeba...
Třeba vede jeden kabel do sklepa,třeba ji někdo použil...třeba...kontrola na místě s elektrikářem určitě vše vysvětlí...

Tedy na vysvětlenou...Asi to probíhalo tak, že se někdo s odečtem vůbec nenamáhal a plácnul tam nereálné číslo "odečtu" V takových podivných firmách jsem přesvědčen, že to tak bohužel chodí*ee*

hodnocení

1x
Buď vám to někde žere, což se dá jednoduše zjistit nebo máte špatné stavy na fakturach. Nic nepíšete o tom, kolik ukáže elektroměr teď za hodinu nebo den, tak to asi moc nehlidate. Nebo stačí vypnout jističe v bytě a jít se podívat, co dělají hodiny.

jenda22
hodnocení

0x
Kdyby jste delali mesicni odecty, meli by jste prehled. Zkuste denni odecty pro zjisteni, jestli nekdo neni na vas napojen.

hodnocení

0x

Porovnal bych celkovou spotřebu v kWh za minulý rok se spotřebou za předchozí roky. Pokud tam není výrazný rozdíl, není co řešit.

jenda22
hodnocení

0x
Na dotaz byly nejake odpovedi ale reakce tazatele zadna.

Jendo, také bych považoval za slušnost aspoň poděkovat a nebo ještě lépe komunikovat ev dát zpětnou vazbu kde byl problém. Někdy se "vyrojí" více teorií či variant a např já se rád poučím z cizích problémů.

Takových dotazů bez odpovědí je tady daleko víc, bohužel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]