Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chata vlhkost 70%

Od: gimaster2® odpovědí: 9 změna:

Zdravím , chtěl bych se zeptat, ohledně vlkhosti na chatě, tvoření plísně atd. Podstatě chatu navštěvujeme jednou za 14 dní. Dal jsem tam čidlo, takže vidím, že teplota se tam pohybuje ve dne 6 stupňů v noci -1 . Vlhkost je tam 70% a to je dost! Zkoušel jsem tam dát do každé místnosti Ceresit, ale ten vidím, že zmrznul . Chtěl jsem se zeptat , zda s tím máte někdo zkušenost, jak se vlhkosti v netopeném objektu zbavit nebo ji snížit na cca 50% . Zda třeba v chatě nechat otevřené okenice, aby šlo světlo a telplo ze slunce, nebo v chatě udělat nějakou větrací šachtu? . Na jaře přemyšlím využit sirné svíce a visiřít, aby došlo k zničení plísně, a vystříkat savem atd.

předem díky za vaše rady a zkušenosti .

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Bylo by dobré zajistit přes nejvlhčí část stálou výměnu vzduchu. Ten průtok nemusí být velký, prostě aby tam ten vzduch nestál. Možná by to zvládl nějaký nepříliš výkonný ventilátorek ovládaný časovým spínačem, který by ho spínal např. hodina jede a dvě hodiny sojí. Máte zjištěno, odkud se tam bere tolik vlhkosti?

Navrhujem pridat tam snimac vlhkosti, lebo nafukat si dnu napr hmlu pri +5 stupnoch nebude to prave orechove. Vetrat ano, ale pri nizkej vonkajsej vlhkosti.

hodnocení

3x
A jaká je vlhkost při těch teplotách venku? V chatě uvnitř je ráno -1 stupeň? Jestli to jsou teploty uvnitř, tak zaměřte vlhkost i venku a porovnejte. Je v podstatě nereálné, aby pak uvnitř byla vlhkost nižší.
Jestli to jsou teploty venku, tak napište, jaká je teplota uvnitř. A když začnete topit, tak co dělá vlhkost na čidle? Údaj vlhkosti je závislý na teplotě, protože měříte relativní vlhkost.
hodnocení

no tento týden , venku -3-4 , vevnitř -1 , vlkhost opravdu nenku nevím . S topením to zkusím uvidíme co to udělá -)

jirib
hodnocení

2x
A skladba stavby?
Jednopatrová,zděná z tvárnic,dřevěné podlahy,dřevěná klasická dvojitá okna(okenice jsem spálil,teď už tam jsou mříže) ...teplota venku -10℃,uvnitř +3℃...voda nezamrzne.Vlhkost mě nezajímá.
Jinak vše suché bez plísně.Rok cca 1970.Orlické hory,600m.n.m.

hodnocení

1x

Nejdříve je třeba zjistit příčinu vlhkosti a pak jí odstraňovat. Osobně nemám zkušenost s neobydlenou chatkou, ale zkusil bych automatický ventilátor se spínáním dle vlhkosti.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud jde o vlhkost vzduchu,pak je 75% relativní vlhkosti normální stav.Větráním se nic nevyřeší,protože venkovní vhkost bude stejná,ne li větší.Je závislá na teplotě a vadí teprve,když se blíží 100% .pak přichází k činnosti rosný bod a kondenzace vlhkosti.

JABRAKA

*smich**zed*...v celém bytě jako v koupelně po sprchování

hodnocení

0x

Pokud budete mít dobře odizolované obvodové zdivo a podlahy, vlhkost budete mít maximálně 60%. A to doufám, že nemáte děravou střechu,shnilé okapy, potok pod chatou a pod

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]