Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatně provedené rozvody vody v RD

Od: filda90 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

Na stavbě mého RD se podílel naprosto nekompetentní instaláter (během jeho práce mi tato skutečnost bohužel ještě nebyla známa), který mimo jiné provedl kompletní rozvody teplé a studené vody v PPR CT trubkách. Po uvedení do provozu se objevila první havárie, kterou jsme vyřešili vybouráním a následnou náhradou tekoucího spoje. Po vystřižení tekoucí sestavy se ukázalo, že téměř všechny spoje (vyjma tekoucího) jsou sice provařeny, avšak připojovaný kus trubky je do tvarovky zasunut tolik, že roztavený plast omezuje průtočný profil - v extrémních případech téměř na polovinu průměru. Tato skutečnost se zřejmě výrazně projevuje na výsledném průtoku jednotlivých baterií (při plném průtoku v 2. NP cca 10 l/min). Je možné tento jev nějak částečně redukovat? (myšleno např. osazením vodárany na veřejný vodovodní řad - zvýšením tlaku, perlátorem atd.)

Předem děkuji za jakoukoliv radu.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

nejlevnější a nejlepší variantou opravy je výměna - jedná se o předcházení havárií... A pokud máte nějakou fakturu za práci, smlouvu o díle,... mělo by se jednat o reklamaci a právní nárok na opravu vč. všech nákladů.

hodnocení

2x

Musíte pátrat jinde.Asi jste nechodil do školy, nebo se už nepamatujete. Ale bude to fyzika základní školy. Objemový průtok je v každém průřezu potrubí konstantní. Takže když zůžíte potrubí, voda jím proudí vyšší rychlostí a objemový průtok je stejný. Rovněž tlak vody je v potrubí konstatní. Nejdříve si zjistěte obecně jaký máte tlak vody - tlakoměr bývá za vodoměrem

hodnocení

1x
Bylo by asi dobré mít jistotu (možná ji máte), že to je tím zúžením v místě spojů, a ne třeba skutečně malým tlakem na vstupu do domu, zanesením sítek v bateriích, nebo třeba použitím termostatických baterií.
Kolik a jakých baterií v patře máte? Kdyby to bylo tím zúžením, mělo by se to chovat tak, že když v patře otevřete naplno i druhou baterii, průtok té první by měl klesnout skoro 2x. Nebo takový jednoduchý test, že v patře kohoutek ucpete rukou a ucítíte velký tlak, který skoro neudržíte, voda bude odstřikovat silně, ale po uvolnění bude průtok malý.
Prostě než začnete sekat, tak bych prvně vyloučil možnost jiného problému. Ale pokud to tím je, tak nic jiněho, než výměna minimálně spojů, nemá smysl.
Nebyla by fotka toho rozebraného spoje?

krtek6
hodnocení

0x

a pak se všichni (řemeslníci) budou nasírat, máchat rukama a řvát když jim jako zakazník chci dát splatnost faktury a pozastávku X % z ceny pod dobu záruky...*nevi* tady je přesně ten důvod proč se to dělá...*cteni*

To musíte mít strašně moc řemeslníků kteří se perou a prosí o to aby u Vás mohli pracovat když jim po dobu záruky zadržujete x % z ceny...to se vyplatí

To se zkusím zeptat až budu kupovat novou TV jestli po dobu záruky mužu zaplatit jen část a zbytek 2 roky zadržovat.Už vidím jak letím z obchodu hlavou napřed..

Proč se nasíraj a máchaj rukama? Pokud jim to řeknete předem, tak buď to přijmou ( a o zadržovanou částku zvednou rozpočet) anebo odmítnou a jdou na další zakázku, ne? Neříkáte jim to v okamžiku placení, že ne?

krtek6

berger: je to jakejsi jejich vnitřní boj, že zákazník je chce odrbat a nezaplatit jim...na druhou stranu mě jako zákazníkovi to dává jakousi zpětnou vazbu o tom, že to nebude moc dobrej řemeslník, když nezná základy byznysu, mravů a hlavně obezřetnosti ze strany investora...samozřejmě, že jim to neříkám v okamžiku placení, říkám to předem...a o zádržné se rozpočet nikdy nenavyšuje...to pak postrádá smysl zádržného...standard je 10% zádržné...5% se vyplácí po předání díla bez vad a nedodělků (tím se eliminují tady ty následné dotazy na poradně typu - zaplatil jsem řemeslníkovi 100% ceny díla, ale on už pak nepřišel dodělat co slíbil) a zbylých 5% se dává po 12 potažmo po 24měsících po ukončení záruky na dílo. A těch 5% slouží k zajištění případných oprav, kdyby se k tomu řemeslník neměl v reklamační lhůtě.. Tím se platí náklady ze strany objednatele, když by to musel nechat opravit někým jiným...jednoduché, logické...

jana222: nepleť si kupování televize jako hotového funčního výrobku a řemeslnou práci z materiálů

krtek6

berger: AD1 ...ať si každý říká co chce...ale to zádržné si na sebe ušili podnikatelé a živnostníci sami...kdyby plnili závazky co mají, nikoho by nic takového nenapadlo...je to přirozená obrana...je to stejný jak s kouřením nebo něčím jiným..kuřáci si taky svou bezohledností vůči okolí na sebe ušili ten kuřácký zákon...a tak je to se vším..

Hm, Krtku, zajímavé... Jsem se ptal, bo to neznám... Možná proto, že si zákazníky vybírám. I když je fakt, že zrovna v půlce února jsem se sbalil, zakázku nedodělal a šel pryč. Paní den před koncem naznala, že jsem drahý, takové peníze, jako já nemá ani její bratr, majitel stavební firmy v Praze... Už párkrát volala, kdy to tedy půjdu dodělat. Nepůjdu, odepsal jsem desítku...*smich*

krtek6

berger: no vidíš...a přesně ta tvoje odepsaná 10tka babě posloužila jako "zádržný", protože jsi nesplnil kšeft a ona musela hledat dalšího...a teď si představ, že by ti to doplatila a ty nenastoupil..;) ...já tu nepíšu nic co by nebylo běžně standardem :) ode mě bys vždycky dostal všechno do poslední koruny...ale nikdy bych ti nezaplatil dopředu za nedodělanou práci:-D investor vždycky musí "tahat za delší konec";) to je pravidlo

Nooo, Krtku, já ji vzal, bo ji poslali z OBI a tomu dávám prioritu. Její původní představa byla reko koupelny, má na to celých dvacet tisíc! Když se ukostřila, dohodli jsme se na potěmkinově vesnici za kolem padesáti litrů. Prostě neměla prachy a chtěla krááásnou koupelnu. Ty zážitky s ní mi za tu desítku stály, deset litrů dostávám jako dýško za normální rekonstrukci. Takže mi to nechybí. Jestli chodíte do OBI a zeptáte se tam vodařů, poví Vám historky s ní. Chlámal se celý OBIbarák...*smich2*

krtek6

berger: aha...tak to musela být teda třída...*smich* nebyla to nějaká taková ta co se zasekla v čase kdy rohlík stál 10haléřů?

Nezasekla, má to nastavené selektivně - do reko koupelky investuje dvacku, ale pronajmout 2+1 v Předmostí by chtěla tak za desítku plus energie... To byl prostě marný případ, za dvanáct let můj třetí nespokojený zákazník, to zkousnu. Pobavila.:-D

hodnocení

0x

jsou sice provařeny, avšak připojovaný kus trubky je do tvarovky zasunut tolik, že roztavený plast omezuje průtočný profil
To se stalo snad každému, když se to učí. U instalatéra by se to stávat nemělo. Jen se zeptám, jak víte, že jsou téměř všechny spoje takto provedené? Osobně vím, že to opravit nejde, snad jen nátrubek provrtáním. Zvýšením tlaku si nepomůžete, páč proteče voda jen ta, co jí umožní průtok.

Pane Milane, pokud zvýším tlak, zvýší se průtok, to je fyzika.
Když vezmu injekční stříkačku, tak podle toho jak velkou silou zatlačím tak rychle dostanu vodu ze stříkačky ven.
Když pominu to jak bych ale zabezpečil vyšší tlak, tak mohou začít téct další spoje a určitě budou tím pádem více trpět všechny ventily v soustavě.

krtek6

množství vytékané vody bude furt stejné...nevyteče jí víc...pouze rychleji...takže si tím nepomůže..nehledě na to, že ty trubky nemusí být na takový tlak vůbec dimenzované...

Pane Kejikle, ano, fyzika, ale asi se každý učil něco jiného.

Při konsttntním průřezu zvýšením tlaku dostanu logicky víc vody . navíc ve 2. patře už je třeba brát ohled i na statický tlak ,který je oproti sklepu o 1 atmosféru menší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]