Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topný panel - jaký kabel k němu?

Od: jmlc® odpovědí: 15 změna:
Elektrikáři, prosím, zkuste mi přepočítat min. požadavky na kabel... Mám topný panel o příkonu 400W, který ale nemá kabeláž. Chci ho zapojit a nechce se mi jet pro extra kabely, když mám doma standardní prodlužku "k ničemu".* Průřez vodičů: 3 x 1mm2* Typ kabelu: H05VV-F3* Délka: 5m* 230V/10A Vzhledem k běžnému užívání 2000W konvice, byť krátkodobě, počítám s tím, že by to mělo fungovat bez potíží. ALE topný panel může být zapnut třeba i dlouhé hodiny (přes termostatickou redukci do běžné zásuvky). Mám raději zajet pro klasický kabel? Panel bude zavěšen a plánuje se mimo sezonu, tj. měl by být býlý, měkký - pletený. Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

400 W nejsou ani 2 A, ten 1 mm je úplně v pohodě.

hodnocení

no já si to myslel, ale výpočet dlouhodobého zatížení neznám a neumím to propočítat.. proto ten dotaz.

a jaký jsi naměřil odpor na žílách při 5m?

Čínské napodobeniny H*** můžou být hliníkové vodiče s poměděnými vlákny

Ale i tak je to prd na 400W :)

Je to s velkou rezervou v pohodě. Nehledám tabulky, říkám to z praxe. 2 A není žádný proud. U prodlužek a většího proudu může vadit, když se provozují namotané, protože to hřeje do sebe, ale ani větší proud ani to namotání není váš případ.

hodnocení

4x

Kupte si bielu flexosnuru 3 x 1.5 a mate istotu. Pozor na ukoncenie vodicov, ziadne skrucanie medzi prstami a obtacanie skrutiek, bud dutinky alebo ocka / vidlicky, podla druhu svorkovnice.

hodnocení

zataví se pájkou...

jmlc ne, pak hrozí ulomení nebo přestřižení při dotahování šroubkem. šroubek ten spoj pocínované a vyžíhané mědi doslova rozplácne na tenký plíšek a pak se to snadno ulomí.

Proto dutinky nebo krimpování Fastony a oka

hodnocení

ok, dík za upozornění - dutinky mám, jenom mne nebaví to tam "rvát" - zatím jsem nezažil problém u mnou zapájených koncovkách, ale tady může s ohledem na přehřívání a plánovaný sezónní přesun být to riziko...

Záleží i na kleštích. Takové ty, co koušou jak krokodýl akorát dutinku rozplácnou a třeba do WAGO ji nedáš.

Lepší jsou kleště, co dutinku berou ze čtyř stran (nebo šesti viz. odkaz) a udělají takový čtvercový průřez. pak dutinka padne jak do Wago, tak do všech čokolád :)

hadex.cz/...

To je sice pekna teoria, ale samotne Wago ma tak silny pritlak, ze dutinku roztlaci. Ked sa tam strka, je stvorcova alebo sestuholnikova, podla kliesti. Po vytiahnuti, ktore je samo o sebe problem, je to v mieste pritlaku stlacene na plocho.

Wago pružinka rozmačká dutinku? *smich* To tam na Slovensku máte nějaký zdivočelý svorky :-D

Denně používám tyto svorky všech možných ,,ráží´´ a fakt se mi nestalo že by něco bylo roznačkaný a nešlo ven.

jabraka*
hodnocení

2x

400 W není nic moc.Jednak nevytopí místnost, ohřívá na dálku, kam teplo dosáhne.Připojit ho flexo kabelem je určitě nejvhodnější. Pokud je panel izolovaný a nemá kovovou kostru,je celý poplastovaný,stačila by i i dvoupramenná flexo s vypinačem. Flexo šňůra PVC 2/...

JABRAKA

On to bude nejspíš infrapanel. Ten neohřívá vzduch :) Je to ale výborná věc na vyhazování proudového chrániče :D

jipka

A...nezáleží jaký je odběr spotřebiče, ale jaké máš předjištění v rozvaděči. Zásuvky se většinou jistí jističi 16A. Dovedeš si představit kabel o malém průřezu jak se oteplí při zkratu?

hodnocení

Upřesňuji - SÁLAVÉ PANELY ECOSUN 400K+ (Nízkoteplotní sálavý panel je tvořen topnou fólie ve schránce z ocelového plechu, se speciální povrchovou úpravou (Thermoquartz) (vnitřní) a (Thermocrystal) (vnější). )

Jde o to, že jejich kabel je kratší než metr - já potřebuji cca. 4 metry, raději 5 pro snadnou instalaci a variabilitu užití.

Flexo kabel (vlastně prodlužka) má být volně položená, takže nebude zamotaná do klubíčka ani pod nábytkem. Možná v liště - ještě nevím.

A jdu si dát facku za ten termín "Býlý" ... *alene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]