Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
nedávno jsme byli nuceni vyměnit starý kotel za nový. Nový kotel - Rojek KTP 25 - byl instalován s automatickým čerpadlem, které spíná při teplotě 60° odchozí vody z kotle. Problém je ten, že teplotu odchozí vody vytáhneme zatím max. na 69°, čerpadlo vydrží jet cca 2-4 minuty, než teplota klesne pod nastavenou hranici a čerpadlo se vypne. Teplota vody v kotli je o pár stupňu vyšší, než je na místě senzoru. Tah komínu nemám změřen. Topíme měkkým, převážně smrkovým dřevem (cca 8-15% vlhkost). Zkoušel jsem různě regulovat primární, sekundární a terciální přívod vzduchu, bez větších rozdílů.
Aktuálně si nevím úplně rady, co dělám špatně. Dřevo mám naštípáno na větší kousky, zkoušel jsem už i menší, ale tím jsem jen dokázal rychleji vyhřát kotel, stabilně však menší kousky nevedly k udržení teploty vody na nějaké rozumné mezi, aby čerpadlo vydrželo déle než pár minut.
Je to řízeno regulátorem CS-21 + je na kotli reguátor primárního vzduchu, aby nedošlo k přehřátí kotle. Ještě před Vašim komentářem jsme upravili teplotu na regulátoru, aby spínal při 55° a vypnul se při teplotě nižší, než je 48°. Toto se nám zatím osvědčilo spolu s upravením terciálního přívodu vzduchu. Předpokládám, že s postupným ohříváním vody v oběhu se teplota zvýší. Aktuálně čerpadlo jelo zhruba 20 minut, než teplota spadla na spodní mez.
Bude to asi chtít ještě trochu poladit, ale už se někam dostáváme.
Taky jsem nedávno měnil kotel.
Ale já tam mám nainstalovaný termoventil, který se otevírá, až teplota vody v kotli dosáhne 65°C. Pak se část vody pustí do topného okruhu a ze zpátečky se pustí stejná část vody do kotle. Tím je zajištěno, že kotel se neochladí pod teplotu 65°C (a pokud se pod tu teplotu ochladí, tak přestane dávat teplo do topení).
Zapínání oběhového čerpadla mám nastavené na asi 65°C.
Řekl bych že se musíš zeptat topenáře, který kotel vyměňoval. On by měl vědět nebo zjistit na místě kde děláš chybu.
Máte tam vůbec zpátečku? Asi by to chtělo obrázek zapojení vodního okruhu.
Taky se dívám, že je to automat na pelety, to dřevo je tam spáš nouzovka, a ten výkon to nedá. Máte na čerpadle přepínání výkonu?
Zpátečku máme. Vodní okruh je zapojen OK, koukal mi na to ještě druhý instalatér. Přepínání výkonu na čerpadle není, ale můžeme omezit spínací teplotu a hysterezi. Automat na pelety to určitě není. Spodní mřížka má poměrně široké škvíry, kterými by pelety propadaly. Každopádně kotel by se určitě dal přestavět i na topení pelety, ale tím my netopíme. V návodu je kotel primárně určet pro spalování dřevin, případně uhlí a měla by se dát i biomasa, ale to bych asi raději nezkoušel. Aktuálně to spíš vypadá na špatné seřízení a chce to trochu poladit.
Koulám, že to mají značené divně, KTP25 existuje automat i ruční.
Takže ruuční. A jak je zpátečka řízena? Máte tam třísestný termoventil, nebo jak?
Máme ruční. Původně jsme měli samotíž i čerpadlo, museli jsme manuálně přepínat a taky zap/vyp čerpadlo. Samotíž jsme zachovali z technických důvodů. U původního kotle nemám označení, ale byl cca 25-30 let starý, jednoduchý, s velkým prostorem pro dřevo a popel.
Ten obrázek, nebo fotku trubek za kotlem by to fakt chtělo, Jestli máte zpátečku dobře zapojenou, tak by se jí měla vracet voda ne chladnější jak cca 55°C, a to by kotel nad těch 60°C přece měl zvládnout ohřát.
Jinak jestli jste právě naplnili trubky studenou vodou, tak první zahřátí je samzořejmě horší.
Můžu se zeptat jakým způsobem se nastavuje teplota vratné vody?
To pozavíráš všechny radiátory a necháš topit pouze jeden? Pak se ti může vracet do kotle teplá voda a určitě se tím ušetří palivo, protože ve všech ostatních místnostech bude pěkná kosa.
Jenže u 70 °C na výstupu a 3cestného ventilu s 65 st. patronou při předpokládaných počátečních 20 °C. na zpátečce je 3cest. ventil otevřený na 25? %
3cesťák je dobrý tah výrobců kotlů proti jejich uživatelům, rozhodně lepší řešení je 4cestný ventil
Tak u tohoto jednoduchého, až nouzového zapojení se spíš třícestný ventl nastaví (nebo koupí patrona) na níší teplotu, např. 50 °C. Kompromis mezi ochranou kotle a rozumnou teplotou radiátorů.
Ona stejně bývala u ručníhio topení nejlepší samotíž, přirozeně se sama regulovala, sice někdy na úkor kotle, ale byla schopna dodat teplo do baráku i z dohořívajícího ohniště. Systémy s ventily toto teplo místo lidem pošlou kotli.
nebo nechat jen ovládání čerpadla termostatem
Jenže výrobce má požadavek na 65 °C a bez instalace patřičného 3cesťáku nelze ani oficiálně uvést do provozu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.