Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Swift - pojede nebo nepojede plyn?

Od: peterrr odpovědí: 31 změna:

Ahoj,

jsem rád, že Rusko odpojí od Swiftu, ale mnoho lidí říká, že tím může dojít k utnutí plynu do Evropy včetně nás. Abych se mohl eventuálně připravit (máme malé děti), může tedy dojít k vypnutí plynu?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

5x

Rusko plyn zadarmo dodávat nebude takže buď je bude Rusku platit (třeba vagonem zlata) nebo žádný plyn ani nic další z Ruska nebude. A hádejte, kdo pak bude nejvíc řvát ano ti co nejvíc řvou teď, že se na Rusko mají uvalit sankce, protože nejsou schopni domyslet důsledky toho co se pak stane stejně jako do nezvládli s neustálým utahováním smyčky kolem Ruska až se mu to přestalo líbit a pokouší se z ní uvolnit po svém...

re4zon
Rvat budu kazdopadne. Protoze kdyby se nejednalo podle ekonomickych zajmu politickych spicek a zastupu "lobbistu" za jejich zady, existovalo by neco jako diverzifikace. Pak by to aktualne bolelo mnohem min a dalo se postupovat rychleji a primocareji, ve vsech ohledech. Spolehat se zcela na jeden zdroj je vzdycky spatne. Minimalne toho muze kdokoliv zneuzit. Jenze to by nekdo musel premyslet dal, nez saha jeho mandat..

jenda22
hodnocení

3x

Putina zabít musí samotní Rusové. Dokud to nebude, je nutné udělat cokoliv, co ho položí. Když vidíte ty hrůzy na Ukrajině, zabité lidi, desetitisíce lidí bez domova, k tomu ty ruská prasata, které klidně shodí vakuové bomby, tak odpojení od plateb Rusko mělo být už včera.

Pravda...

Bohužel, i kdyby to někdo z rusů udělal (což je téměř nereálné), tak po něm zbude kdo? Medveděv, Lavrov...a další suita, to je z bláta do louže. Jedině že by nějaký převrat udělala armáda, ale ta je podle všeho loajální ke svému vůdci...

Tak Vy máte dobře vymleto...

jendad

Bohužel. Systém je tak nastaven . A myslíte , že se lidé vzbouří? Stačilo pár protestu v kanadě , pozavírali je , odstavily od učtu a bylo vymalováno . Sameták se poved , protože to vrchnost chtěla a viděla v kapitalismu lepší možnost ovládat lidi . V rusku už je kapitalismus a jediný rozdíl , že zde je ekonomický utlak , ale tam je tvrdá totalita . Prostě rusové to neumí tak jak západní vrchnost a tak používají brutální sílu a kopou okolo sebe.

jardaaa

Jendodade, je zajímavý, že nevidíš, co dělali a dělají UA? Asi selektivně čteš s konzumuješ jednostranně :)

Ps: Vakuové bomby vyvinuli Němci za WWII a Američani je používali v Afganistanu.

jendad

Já nic neříkám o tom , že rusové jsou kamarádi . Vždy jde o peníze . Bylo by zjímavé zjištění kdo na současném problému vydělá . Budou nás škubat jak slepice . Jak se říká sleduj cestu peněz . A doplatí na to nejchudší .

A ano media jsou plná propagandy . Jak ty ruská , tak naše .

jardaaa

Tak to ti řeknu naprosto přesně, kdo vydělá: 4. velmoc: Čína!

jendad
hodnocení

1x
Teď byl ekonom na ČT 24. Jak říkal, pravděpodobně Němci mají náhradní řešení. Východní větve Rusové uzavřou. V dohodach je doložka o vyšší moci ( valka)
Už teď máme plyn dražší o 300%. U domkaru co platili minulý rok 25tisic, tak letos 50tisic, příští rok 100tisic. Průmysl by byl v kolapsu, uzavreny sklárny, tvrdá omezení. Škody cca 2 biliony.
Jediné co by jelo by byl NS1 , Němci by se asi dohodli na otevření NS2.
Když tohle říkal jen jsem čuměl.

hodnocení

1x
Porad s tim vahaji, protoze ve finale se muzem ztrestat vic sami sebe nez rusko. A pro ty co tady ty nesmyslne sankce schvaluji, tak pokud jste kviceli pri nynejsi inflaci, tak teprv pak to zacne byt hukot. Ale proc ne.. stoji to za to ne..pak tady bude zrat ne malo lidi hlinu a rusko se beztak zaridi po svem a vy budete urcite citit hrdost, jak jsme jim to natreli .. ach booze. Nevidim to moc ruzove s takovym přístupem.

hodnocení

0x
Swift ještě Rusům nezrušili. Zásoby plynu jsou v ČR na cca 40 dnů. A domácnosti jsou až poslední, komu by plyn odpojili. Takže zatím klid.

jardaaa
hodnocení

0x

My na to máme, my si to zaplatíme, my rádi budeme platit 100% navíc, jen abychom potrestali Rusko :))

Ach jo lidi.

jenda22

Asi vám ta hrůza nevadí. Lidi jsou různí a někdo je až hyena. Ach jo.

jardaaa

Jaka hruza? To jak ukrajinec prejel transporterem spoluobcana?

inspa*
bože, ta i tady už jsou neregistrovaní dezinformatori a kolaboranti...

hodnocení

0x

o Swiftu se baví už tři dny, ... pokud opravdu odsouhlasí, bude blokace třeba za týden. To už na Kyjevské magistrále bude vlát ruská vlajka :( ...

Já se připravil před léty tak, že plyn jsem do RD nechtěl. Tátu jsem připravil tak, že po těch excesích Energy XY jsem mu nechal ukončit odběr a zaplombovat trubku.

Hledat alternativy k plynovému topení je nutné nejen kvůli Rusku.

jardaaa

Ehmm, a jak táta topí? Hádám že uhlím, dřevem. Tím ho dřív se dřeš a budeš dřív dědit.

A ty topíš patrně elektrokotlem viď. Možná ještě uvažuješ o topení solární mi přebytky do kotle.

promiň, jenom spekuluju nahlas. Ono když se podívám na cenu kontraktů zkapalněného plynu v americe, tak se musím smát.

Tak nevím, jak jste sehnal ty informace...

Táta aktuálně topí dřevem - dovezeno naštípané a naskládáno ke kotli - místo 120tis za plyn jen 12000 za 3 měsíce (měl mít zálohy 12000 měsíčně!).

Tím ho dřív se dřeš a budeš dřív dědit. - nechápu - moje prababička do 85ti vitální, zemřela v 98, druhá v 96, děda vitální do 88, úmrtí 93, babička žije... Můj otec v 70ti má lepší kondici než mnozí cukrovkáři ve 40ti.

Já topím elektrokotlem - rekuperací s elektrokotlem, mám krbovou vložku, kde topím dřevěnou briketou. Za sezonu spálím 6000,- a elektřina za rok 23000,-.

Solary neuznávám - náklady jsou vysoké.

jardaaa

Já když to počítal vloni, tak můj plyn byl levnější (0,9 za kWh) jak topit dřevem koupeným v 2018/2019. Vy nemůžete kalkulovat se zálohou, ale s cenou za jednotku!

1 kwh plynu stojí dnes třeba 1,50 Kč (smlouva z ledna na 2 roky), el. Nejméně 2x tolik (pro nové smlouvy).

dokážete si přepočítat na srovnatelnou cenu to dřevo? 9999 lidí z 1000 ne ale není to těžké, takže jde o to, při účinnosti cca 70% spalování, a vlhkosti dřeva pod 20%, za kolik tu kWh ve dřevě máš a jak dlouho, ve 2020 byl nadbytek dřeva a velmi levný

pravda, důchodce nepotřebuje ten komfort a naopak se zahřeje, když musí kolem dřeva běhat.

ps: lidi jsou blbý, nechápou, že zálohy v DPI jsou stanoveny pouze na 1 měsíc a to na topný měsíc, vůbec to nemůžete srovnávat s celoroční spotřebou, to vám neřekli? Takže násobit to 12 je debili**. Spotřeba plynu v topné je 100% a mimo topnou sezonu i méně jak 6%! Ach jo. Mimochodem, ČEZ vydal dpi EL ceníky na březen s nižšími cenami, než má standardní ceník, to jen jako perličku na závěr.

Inu svět je komplexní věc. Málokdo posuzuje věci v kontextu ;-(

@jardaaa - lidi nejsou blbí - lidi dostali nový sazebník - i když měli smluvně dané částky kolem 700 za jednotku, poskytovatel služby jim to zvedl i na 3600 za jednotku - a nebo "podle aktuální tržní ceny" - ty zálohy ze 3000,- na 12000,- zvedly firmy a vy jako uživatel - odběratel nemáte možnost jinou, než je zaplatit!

Ale co moje zkušenost, to je k ničemu, vaše teorie jsou jistě správné!

jardaaa

1) mýlíte se, o výši zálohy rozhoduje odběratel. Já nezaplatil v DPI ani jednu zálohu a prostým optimalizovaným odečtem jsem si vyčaroval spotřebu 0 (protože vím, jak věci fungují).

2) Už alespoň chápete, že ta vaše 12000 záloha byla stanovena vůči vaší ZIMNÍ SPOTŘEBĚ ZA 3 měsíce a že tedy náklady nemůžete násobit stylem záloha x 12? !

jenže k tomu, abyste mohl porovnat náklady dřevo versus plyn, tak potřebujete znát údaje z mého předchozího příspěvku a to vy doposavad nevíte, prostě se vám to nechce počítat. Tolik k vaší "zkušenosti". Na Facebooku se tomu říká vysoká škola života :)

1) - mýlíte se - mám k tomu 12 mailů s dodavatelem, strhával si SIPO podle sebe přes 5 urgencí mailem přes jejich web a 3 hovory nahrané s operátorem firmy. Nějak je to podle zákona, nějak je to ve skutečnosti... Těch reakcí tu může být 100 za den od všech podvedených, ale vás pro vaše zkušenosti asi nikdo nepřesvědčí.

2) Topíme v několika domech v rodině různými způsoby, porovnat to dokážu. Proto to mám tak, jak jsem si to zařídil. Proto jsme u několika rodin přešli z jednoho typu na druhý. Proto vím, že každý má potřeby jiné - ale PLYN je od loňského roku ta nejhorší varianta. Můžeme si povědět za pár měsíců, chcete-li.

jardaaa

O jakých podvedených se bavíte? Tady někdo podvede nebyl, tady byly pouze vystrašení lidé. Já nezaplatil žádnou DPI zálohu a ani spotřebu (to jsem si zařídil na 0,0), a pochybuji že by někdo dostal doporučeně jakoukoliv výzvu nebo rozpis záloh ;) A navíc nešlo o žádný smluvní vztah a nebylo vůbec nutné nic hradit předem, to vím na 100%

Ještě k té vaší jednotkové ceně, uvedl jste 700 versus 3600. OK tak si to pojďme rozebrat. Myslíte patrně cenu za megawattu obchodní komodity bez DPH, přičemž já uváděl svou cenu < 1000 Kč, ale s DPH a všemi poplatky (to je ta jakoby 700), převedeno na vaše cifry:

1) původní cena kolibřík (ukončen): 530 ve vašich cenách (finalni cena cca 1000 Kč za MWh)

2) dpi cena - mě nezajímá, zálohy neplatil a spotřebu neměl

3) nová cena ČEZ ceník na neurčito 750 ve vašich cenách (cena platila do 30.12.2021) cez.cz/...

4) Retenční neveřejný ceník ČEZ na míru na 2 roky okolo 800 Kč kdyžtak dohledám což je odhadem 1350 za MWh finalni cena.

jinak veřejná bezzávazku cena pro srovnání je 1490,- tedy nic hroznýho! cez.cz/...

Ale bacha čez se nasral a pokud jsi k nim vlezl po 1.2.2022 tak už chce 1889 cez.cz/...

tak a teď mi prozraď svou cenu za dřevo :)) Odhaduju to okolo 1000 za MWh + práce, kominik, popel, neregulovatelnost...

takže byste udělal daleko lépe, kdyby jste to taťkovi udělal podle postupu výše, ale to byste musel předem vědět, jak věci fungují, dneska je každý chytrý samozřejmě.

nejsme spolu u stolu, nemám klacek... já psal, že otec byl u ENERGY - tj. nepočítám tu čezové ceníky, přechod byl pod pokutou procentuálního přepočtu - až 30tis ! levněji vyšlo plyn odpojit. Nové smlouvy nejsou za vámi uvedené částky, začínají na 3500,- Kč podle těch vašich přepočtů. Ale je mi to jedno! protože já mám jen zmíněné brikety a otec zmíněné dřevo - vše jsem uvedl, můžete si přečíst a přepočítat.

Hezký den přeji.

jardaaa

Vůbec nechápu o čem to melete - u jaké energy?!? Já jsem v předchozích příspěvcích popisoval postup pro dodavatelé kteří SKONČILI.

Jaké pokuty?

Váš otec neví, že podle ust. § 11a odst. 4 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "energetický zákon" ) může vypovědět z důvodu:

a) zvýšení ceny za dodávku elektřiny nebo plynu

b) změny jiných smluvních podmínek

a výpověď je účinná ke dni bezprostředně předcházejícímu den účinnosti zvýšení ceny nebo změny jiných smluvních podmínek? A pokud mu dodavatel zvýšení neoznámil, tak může vy povědět až rok od změny?

Práva patří pouze bdělým!

jste záměrně zamlžil váš postup, aby nebylo tak viditelné, jak jste to otcovi cele zpackal.

cena plynu u ČEZu je aktuálně 1889 a ne 3500 jak lžete - důkaz cez.cz/...

Ale nechápu proč by se někdo měl připojovat nyní? Myslel jsem původně, že jste byli zákazníkem bohemia energy nebo jiné takovéto firmy.

vy jste evidentně natvrdlý, protože vůbec nečtete co jsem vám napsal vysvětlil a DOLOŽIL

jm
Armex energy, celou věc jsem řešil i popisoval jinde v poradně. Kdo mne zná, ví. Vy neznáte a nevíte, jak to probíhalo, já nemám potřebu vám to tu znovu popisovat.
Věřit nemusíte. Popřál jsem vám hezký den. Pokud chcete více informací, zaregistrujte se a napište mi přes vnitřní poštu.
jardaaa

Armex vlastní pan Sagan, a je to matka firmy Kolibřík, kterou nechal tento expert zavřít a skauti tento týden na něj budou dávat žalobu.

Klidně sem dejte odkaz tam kde jste to řešil, jsem ochoten se na to podívat, každopádně platí to co jsem uvedl, pokud vám zvedne cenu, máte možnost vy povědět, uvedl jsem vám přímo i zákon a paragrafy.

máte pravdu, já vás neznám, ale z mého textu dokážete posoudit, jestli se v dané problematice orientují a nebo ne. Já sám to hodnotit nebudu, stejně jako to s vámi nemohu diskutovat soukromě, to by nepomohlo ostatním.

Začalo to dopisem "nemusíte nic dělat, platíte formou SIPO, od 1.10. jsme změnili tarif vašeho odběru, více na internetu" - kolik důchodců si dohledá jejich konkrétní ceník a porovná ho s původním? Že se něco děje poznal otec po první srážce ze SIPO, protože přeci nemusel nic a jen tarif se mění... - ale nebylo napsáno, že se navýšila částka vlastně za vše. Až pak jsem se k tomu dostal - nedalo se vypovědět... Víte, kolik tisíc svých klientů takto napálili?

Jak jsem psal - řešili jsme telefonicky, maily, ... i když jednou přistoupili na dohodu o změně zálohy na 6000,-, další měsíc bylo strženo zase 12000,- s novým dopisem o dalším navýšení a změně. Ta komunikace by zadala na mnoho stran.

I tak jsme mohli dopadnout hůř - soused zaplatil před krachem bohemie 20tis navíc, pak přešel k jiné, na Vánoce dostal po extra faktuře (zaplatil 15tis) sms o krachu, takže nyní je v instanci... jen o cca. 50tis chudší.

riva
hodnocení

0x
Můžeme Rusku platit zlatem, dolary v kufříku nebere.

jenda22
hodnocení

0x
USA maji vakuove bomby mnohem slabsi nez nacek Putin. To jen dokazuje zrudnost Ruska. Ochrani lidi tak, ze je vrazdi. To je zvrhlost na druhou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]