Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak navrtat miskový pant?

Od: jirii odpovědí: 18 změna:

Jak se má navrtat miskový pant - obyčejný naložený? Na internetu hledám a moc toho nenacházím a když tak spíš různý speciální panty. Já mám obyčejný za 10Kč. Je někde nějaký nákres?

Díky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Průměr je 35 mm. Mini panty s průměrem 26 mm nemá cenu kupovat.

Vrtá se alespoň 11 mm do hloubky a střed 22 - 23 mm od hrany dvířek.

jirii
hodnocení

a jak se vrtá to co je na korpusu?

jardaaa

No do korpusu se musí přesně předvrtat

Když si to koupíte v Ikee, máte to všechno předvrtané a sedí to perfektně. Když mi truhlář do dvířek dělal náhradní díru, tak ta inzerta (asi ten nejlepší pant, s možností nasazení zpomalovače ) a v tom nedrží, budu muset doplnit šroubky...

vy jste ale vůbec neuvedl fotku a já nevím co je to obyčejný za 10 Kč...

tuším, že 32 mm od kraje a 32 mm rozteč?

32 mm rozteč ano, od kraje 37 mm.

Misku vrtat na dvířka minimálně 7 cm od spodní či vrchní hrany dvířek. Když se vrtá méně, je s tím pak zbytečný problém, málo místa při kování.

hodnocení

2x

Tady to máte i s obrázky pro běžný naložený pant s otvíráním 100°

stolarske-potreby.cz/...

Co se týče vrtání do boku - no pokud neodtajníte, co to je za pant, NIKDO Vám nedá přesnou a konkrétní odpověď. Zatím nevíme ani to, jestli jde o naložené, polonaložené, nebo vložené panty. A mezi naloženými a vloženými panty je velký rozdíl ve vrtání patek - už z podstaty věci.

Krom toho jsou patky pro montáž pomocí vrutů, které se nepředvrtávají, přímo se šroubují vruty. Pak jsou patky na eurošrouby - dnes často používané, protože se dnes nábytek svrtává na vícevřetenových vrtačkách, nebo přímo na CNC mašinách.

Zkuste tedy upřesnit, co to vlastně máte - chápu, že asi nestvoříte odborný popis, ale aspoň to vyfoťte

jirii
hodnocení

tady je fotka jedná se o naložený pant

Jak navrtat miskový pant?

Tohle je typ pro fixaci patky pomocí vrutů. Pokud jste to nedělal a nemáte plánek osazení, tak to lze udělat takto.

Vyvrtat panty ve dvířkách - jak už bylo řečeno, použít sukovník pr.35mm, hloubka díry 12-13mm. Střed díry tak 22mm od hrany , od kraje se vrtá tak 100mm - dle velikosti dvířek.

Pak osadit panty do dvířek - použít vruty, ale před šroubováním je nezbytné přesně zúhlovat - raménko pantu musí být kolmé k hraně. Použít na to úhelník.

Pak osadit na raménko patku, s tím, že dotlačit patku na doraz do raménka. Pak přisadit dveře k boku, ideálně mezi dveře a bok dát třeba 1mm hranu pro ustavení mezery. Pak patku přiklopit k boku a je možné přišroubovat.

hodnocení

0x

Hettich a Blum maju prakticky pripravok z plastu tak za 50 CZK, staci opriet o hranu a vyznacit stred pre misku, rovnako potom diery pre skrutky v korpuse. Tiez na nete maju plno videii a montaznym navodom vratane vykresov s kotami, kde vrtat.

Pantom za 10 CZK by som sa vyhol sirokym oblukom, su to nekvalitne smejdy, kde sa setri materialom.

hodnocení

0x

Používám tuto jednoduchou šablonu za cca 55 Kč a tam je uvedeno 37mm od kraje a 32 mm rozteč křížové podložky

Jak navrtat miskový pant? #2

Dík za tip, ještě jsem to neviděl a hodí se mi to. Koupím...

jardaaa

No to si asi tazatel k jednomu pantu za 10 Kč nekoupí

A teď ještě, kolik by stál ten Forsterův vrták?

Tady to máte i s tou šablonou

landsmann.cz/...

Ale jinak souhlas - kvůli jedné almaře to nemá cenu kupovat, každý truhlář na to má techniku a vyvrtání pantů je otázkou max minut. Často to udělají za ,,pěkně děkuju´´ - pokud těch dvířek tedy není na celou kuchyň, to už i já pak účtuju

jardaaa

Jo diky za link.

Mě to dělal truhlář z ruky a stojí to za hovno, vikle se to, tak jedině ve Stojanové vrtačce

Z ruky to nedělal truhlář, ale čuně. Panty se vrtají přinejmenším stojanovkou, lépe vícevřetenovkou, nebo CNC. Ostatně třeba Blum, nebo Hettich na to dělají jednoúčeláky

simek.eu/...

A ano, jde to i z ruky, jen z nouze a chce to cvik. Protože dnešní lamino je z pěkných srágor a pant musí sedět, jinak problém

jardaaa

Byl to truhlar prase. Hlavne jak nadaval na ikeu. Pritom ikea dava 25 let zaruku na korpus.

K těm Forsterům - mám tu oblíbený stavbazar, koupil jsem tam dvě sady, v každé mělo být pět Forsterů a po jednom chybělo. V každé sadě jiný. Cena za sadu 35kč*ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]