Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhlá výpověď z bytu

Od: berger® odpovědí: 28 změna:

Dobrý večer, nastala situace, se kterou nemám zkušenost, bydlím ve svém, proto se ptám. Známá bydlí v pronajaté garsonce, už pět let ji nezvedli nájem, takže za hezké peníze. Nikdy nebyl problém. Smlouvu ji prodlužovali vždy o rok, naposledy to podepsala v listopadu. Před pár dny jí majitel volal, že posílá elektrikáře na kontrolu elektroinstalace. Přišel nějaký moula, shodil jističe, něco měřil, v koupelně na zásuvce napraskl kryt a ztratil šroubek, tak tam narval sádrokartonářský...*ee*. Prohlásil, že nevidí problém a odešel. Dnes mi paní volala, přišel dopis od majitele - elektroinstalace v havarijním stavu, od prvního tříměsíční výpověď. Osobně si myslím, že cena bytů vyletěla nahoru a majitel chce byt prodat. Nemám na tom žádný zájem, jen by mě zajímalo, jak to paní má řešit, aby tam bydlela aspoň do konce listopadu, podle smlouvy. Pokud by to nešlo a vydržela by tam ty tři měsíce - pokud je ta elektrika tak špatná ( není, je to standart v hliníku z roku 85, jeden světelný a dva zásuvkové), jde na ty necelé čtyři měsíce žádat snížení nájmu? Mám možnost tam poslat svého RT, pokud by ten shledal instalaci bezpečnou, je výpověď platná?

doplněno 26.02.22 18:29:

Takže díky všem za snahu, asi vyřešeno. Paní koukla po inzerátech a já tam poznal garsonku, kterou jsem před dvěma lety zrekonstruoval. Zavolal jsem majitelce, ty dvě se spojily a zřejmě se domluví. Nájem bude o něco vyšší, asi o litr, ale kvalita bytu nesrovnatelně lepší, takže asi dobrý konec.Teď už nepodstatné, ale koukl jsem na ty papíry. Paní vloni podepsala dodatek smlouvy s platností dokonce do 2024. Výpověď dostala s odvoláním na článek smlouvy ,kde se uvádí ukončení nájmu kvůli neplacení atd, s odvoláním na bod "je li jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu". Odůvodnění je, že "revize elektroinstalace už není možná bez kompletní rekonstrukce elektroinstalace bytu". Toto prý řeklo několik RT, provozovat elektroinstalaci v hliníku pod opakovanou revizí už nejde.*alene*

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tříměsíční výpověď je standardní a není kvůli tomu potřeba řešit stav elektroinstalace, který je tam jako záminka navíc.

jardaaa

Nesmysl, pri smlouve na dobu urcitou, pokud snad nemaji sjednano ve smlouve vypovedni dobuz libovolneho duvodu, tak pronajimatel NEMUZE DAT TIMTO ZPUSOBEM VYPOVED, nema na to zadny zakonny duvod!

Musite si precist smlouvu, zda je sjednana vypovedni doba, pravda, casto byva, ale za me je to totalni nesmysl a nejistota pro obe strany, sjednavat si vypovedni dobu u smluv na dobu urcitou!

Zakon umoznuje vypovedet sml. na dobu urcitou pouze najemci a jen ze zavazneho duvodu (napriklad zmena mista vykonu zamestnani) a vypoved bude platna jen, pokud je zavaznym duvodem oduvodnena.

Tedy, bez znalosti smlouvy, NELZE otazku odpovedet. A prodej bytu sam o sobe nerusi najemni vztah.

jardaaa
hodnocení

0x

Přesně tak, odepsal bych majiteli, že žádám slevu z nájmu 20% za havarijní stav elektro instalace, snížena možnost užívat byt.

Ohledem platnosti výpovědi viz jiný můj komentář

Odpoved bude : super, suhlasite s havarijnym stavom, od pondelka dojdu robotnici sekat drazky pre nove kable ... zlavu vam da v pohode, stratovy nebude.

jardaaa

Přesně tak, pokud bude byt neobyvatelný, tak vedle slevy zná z nájmu mi ještě uhradí ubytování jinde, oprava elektriky trvá asi tak dva dny. Myslím že to je přímo upraveno v občanském zákoníku, ale nechce se mi to hledat.

pointa je, na co se snažím upozornit, že je dementní mít explicitně sjednanou výpověď dní dobu smlouvě na dobu určitou, to nedává žádný smysl a je to principiálně nevýhodné pro obě strany ve většině případů :)

Ale samozřejmě vím, že tato blbost koluje ve všech smlouvách na netu...

hodnocení

0x

Hlinik z roku 1985 moze laikovi pripadat fungujuci, ale bezpecny byt nemusi. Revizakov vam poslem kolko chcete, staci si vybrat podla pozadovaneho vysledku : nieco sa da zvelicit, nieco sa da prehliadnut ...

Vas revizak vam nepomoze, v konecnom dosledku sa bude pani sudit a do toho listopadu to mozno ani sudca nedostane na stol. Majitel bytu na to ide rafinovane, ciel je jasny, ale obranu nevidim ruzovo. Ak mu revizak da papier s peciatkou, ako je instalacia nebezpecna, moze to cele aj okamzite vypnut a zakonne poziadavky naplni zabezpecenim nahradneho ubytovania kdesi na pochybnej ubytovni pre socky.

Pripadne vam bude zivot zneprijemnovat "nutnou opravou na odvratenie nebezpecnheo stavu".

jardaaa

Viděl jste někdy revizní zprávu?

Videl, samozrejme, vratane opisaneho postupu : ked som potreboval v bytovke zatlacit na rekonstrukciu, obsahovala vela zavad. Tiez opacne, ked som potreboval papier pre distribucnu spolocnost na vymenu istica, bola pozitivna, hoci revizak tam nikdy nebol.

jardaaa

U Čez na výměnu jističe za stejnou hodnotu žádné revizní zpráva být nemusí. Takže ty asi myslíš navýšení jističe?

no tak jistě, revizák přebírá odpovědnost za to, že se něco stane. spousta takových blbů dává štemple od stolu, vím to.

Každopádně jakákoliv revizní zpráva není důvodem k výpovědi z bytu, a výpověď smlouvy na dobu určitou ze zákona ani není možná ze strany pronajímatele, pokud si takovou hloupost nesjednali přímo ve smlouvě - A pokud ano, tak by byla i revize k tomu bezvýznamná

hodnocení

V reakci na odpovědi - znám trochu obě strany. Majitel bytu určitě nemá finance na to, aby živil právníky a na to, aby zaplatil řemeslníky, kteří zítra začnou kompletní rekonstrukci. Asi by je ani tak rychle nesehnal. Dnes tam půjdu na kafe, okopčím smlouvu i ten dopis a večer to tu dám.

jardaaa

No to je rozumný, nebudeme spekulovat, dokud se věci neobjasní.

Ale přece: Podle mě asi majitel zapomněl zvýšit cenu a tak, když sehnal jiného kunčafta, tak to zkusil. A prostě mu někdo nahulil do hlavy, že mu dá za ten byt víc. A možná (za mě vysoce pravděpodobné, tak jak to bylo popsáno, že to byl lempl tak to určitě nebyl el) to byl přímo ten elektrikář, který si tam udělal prohlídku bytu. ;))

nejlepší by bylo, kdyby tam chtěla bydlet, se normálně s majitelem domluvit a navrhnout zvýšení nájmu na tržní cenu @ ale až od listopadu :) A rovnou už podepsat smlouvu od listopadu na další období, nic tomu nebrání. Tím může jenom získat. Ale smlouvu bez výpověďní doby na rok od 11/22 do 11/23.

Pokud máš lepší vyjednávací schopnosti, tak tohle můžeš zkusit vyjednat za nájemce. Já se v tomto vyjednávání přímo vyžívám, děsně mě to baví :). Zejména tehdy, když nejde nic ztratit, jako v tomto případě ;) Ne že bych byl Pařík, tak aspoň Radim ;)

Zn.: vyjednavač Fbi

spu
hodnocení

0x

A je velký problém najít si jiný pronájem? Třeba u vás. Nerozumím tomu, proč se tam tak drží, když ji tam pán nechce.

hodnocení

Je to problém, je tam za moc malý peníze ve srovnání s tím, co by sehnala... A u mně? Ani omylem.*smich*

jardaaa

Nechci dělat chytrého, ale paní tam nechce evidentně právě proto, že mu někdo jiný nabídl více peněz. No a ona samozřejmě chci využít toho, že víc peněz nedá.

navíc stěhovat se předčasně jsou vícenáklady.

minsk
hodnocení

0x

Paní se bude muset popasovat, že všude nastávají změny.

Myslím, že by neměla tvrdošíjně trvat na tom, že ostane za nízký nájem.

Majitel zvolil zástupný problém, aby ji vystěhoval.

Jestli si myslíte, že bude byt v nabídce, tak ať paní majitele osloví s nabídkou, že by byt odkoupila.

hodnocení

Minsk, to neklapne. Tam venku opravdu existují lidé, kteří jsou finančně celkem v p*deli. Co vím, je v ID, třikrát týdně na dialýze, přestěhování se do bytu za vyšší nájem neutáhne, určitě ne tak narychlo. Nemám v plánu ji nějak extrémě řešit, jen mě zajímá, jak se tam udrží do konce smlouvy, nic víc.

minsk

Pokud je paní ve vyšším věku, ať popřemýšlí, jestli by jí nebylo lépe v pečovatelském domě.

A když se s ní dobře znáte, určitě ji asi neopustíte a podáte pomocnou ruku, kdyby ta situace se stěhováním nastala.

Nevím, jak to dopadne, samozřejmě, ale pokud špatně a ona se těhovala za ty 3 měsíce, jedna dobrá zpráva na tu situaci by byla - nestěhuje se v zimním období, ve vánici, pod bodem mrazu apod.. , ale příznivějším, teplém, bude i dlouho vidět.

Navíc se zbaví zbytečností, které člověk během celého života nashromáždil.

Na všem zlém se dá najít něco dobrého.

jardaaa

Ano, DPS je správná volba, jsou obce, kde (samozřejmě obcí dotovaný) nájem v DPS je nižší, než náklady do FO ve vlastním bytě v SVJ. Ale také v této konkrétní obci požadují trvalý pobyt minimálně 5 let. Právě proto aby se jim tam dnes sestěhovávali chudí ID.

Ale pokud je člověku nad 50, tak chápu, že se nikomu nechce stěhovat. Možná řešení jsem to už napsal.

hodnocení

0x

Z otázky se dá vyčíst, že paní má platnou smlouvu do listopadu 2022, zřejmě do 30.11. Do té doby NIKDO nemá právo do jejího bytu vstoupit, bylo by to porušení domovní svobody. Pokud se jí do bytu někdo kdykoliv bude snažit překročit práh, volat policii. Výjimkou je právo majitele 2x v roce kontrola bytu, zda byt a jeho zařízení ve vlastnictví majitele není poškozováno, ale toto musí být uvedeno ve smlouvě a majitel smí do bytu vstoupit jen po předchozí dohodě s nájemníkem a jen po dobu nutnou a za přítomnosti nájemníka. Žádný elektrikář v bytě neměl co dělat, paní ho tam neměla pouštět! Dá se předpokládat, že jí majitel na další období smlouvu neobnoví, ale do té doby paní má k používání výhradní právo, ať se to majiteli sebevíc nelíbí. Zákon je na straně nájemníka! Určitě paní poradí v bezplatné právní poradně, jsou zřízeny ve větších městech, při kancelářích poslanců i např. při charitách. Tak přeji úspěch!

jardaaa

Pozor, záleží, co si strany ujednali ve smlouvě. Velká část zákona je v této části tzv. Dispozitivní, nejen kogentní. Takže si klidně mohli ujednat možnost i jednostranné výpovědi a i bez podmínek.

jak jsem si všiml až nyní, tak přesně tak to bylo a tak pan potřeboval najít záminku. tak bych ho trochu potrápil a požádal o nahlédnutí do údajné revizní zprávy a pak potrápil toho revizáka. Je možné, že by pronajímatel vyměkl a za uvolnění bytu a ještě něco přisolil.

spu

No a až ji elektrika zabije co poradíte? . Nepište nic . Vím to. Budete moudrý, že se měla bez řečí odstěhovat.

jardaaa

A u jakého spotřebiče by ji mohla zabít elektřina? Má tam stoletý bojler? Má tam sporák na elektřinu? Je problém s PEN?

hliník sám o sobě nikoho neohrožuje A není rozhodně důvodem bránícím provozování rozvodu. Pokud tam má ale vypálený zásuvky a krabice, a zejména narušený PEN vodič, tak to by byla jiná.

Pokud ale má třeba zrekonstruovanou koupelnu, tak tam už musí mít zrekonstruovaný i 3 vodičový přívod.

Reagujete na příspěvek, ve kterém jsem navrhoval, aby nahlédla do údajné revizní zprávy (A pořídila si kopii), ne aby to zpochybňovala. Osobně se domnívám, že žádné revizní zpráva neexistuje A pokud ano, tak nejspíše né s výsledkem, Že elektroinstalace je neprovozuschopná.

spu

Pán píše, že prý je elektrika v havarijním stavu .

jardaaa

Nene, pán uvádí citaci vykonstruovaného důvodu a doplnil k tomu smajlík kroutící hlavy. Už se chápeme?

Ale paní se raději přestěhuje k někomu jinému.

a k Revizi elektroinstalací myslím že vím hodně. A viděl jsem spoustu zbastlených revizích zpráv a pár jich napadl.

hodnocení

Znám ten byt. Elektrika je původní, ale nebál bych se ji používat. Jedinou závadu, o které tam vím, jsou tři krabičky nad linkou. Ty jsou nepřístupné, majitel to zamaskoval nějakou deskou a zamaloval. Druhá diskutabilní věc je původní infrák v koupelně. Demontován, kabel je pod napětím, zakončený lustrovkou a schovaný v podivné krabičce. O IP krabičky pochybuji, to je opět schované za kvítkem z umělé hmoty. Opět dílo majitele. RT tam podle mě nikdy nebyl, ten z minula byl nějaký "nastrčený agent". RT to nebyl určitě.

jardaaa

Infra v koupelně a kabel v krabičce - záleží na zóně (viz zóny v koupelně), pokud není přímo nad vanou nebo sprchou, tak by to vůbec nemuselo vadit. Tam dokonce není povinné ani pospojování, vždyť se toho nejde dotknout! Ani jste neuvedl, jestli je tam pan anebo 3 vodič. Počítám že jen PEN. Ale pokud neproběhla rekonstrukci koupelny, tak to ničemu nevadí, pokud původní rozmístění bylo podle tehdejších norem.

A krabice nad linkou? Proč by to mělo vadit? Nad linkou jsou běžně zásuvky bez jakéhokoliv speciálního krytí. Nemělo by to být akorát nad dřezem nebo sporákem.

asi se shodneme, že stávající stav nikoho neohrožuje

Jak jsem napsal výše, je možné, že ten co jsi hrál na elektrikáře, je zájemce o ten byt

hodnocení

Protože ty krabičky nelze zkontrolovat, není k nim přístup a já mám ve zvyku jednou ročně AL instalaci projít a pozdotahovat. Tam to je tak zapikolovaný, že i kdyby to prskalo, nikdo to neuvidí, neuslyší... Ten pseudoelektrikář ani netušil, že tam jsou... Ten infrák - je krmený ze zásuvky pod ním. Pokud to odpojuji, odpojím to v té zásuvce a z průběžné zásuvky je koncová...

minsk
hodnocení

0x

Tak to je fajn Vaše odpověď, jak se vše snad v dobré obrátí.

V dnešní nepříznivé době opravdu dobrá zpráva.

Není nad to mít ty správné kamarády a známé. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]