Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybrat elektrokotel

Od: dominik97® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám na Vás prosbičku, v menším rodinném domku používám k vytápění plynový kotel.

Ten už mi dosluhuje, uvažuji o nákupu elektrokotle a chci se zeptat, jestli vybírat vykonově odpovídající, tomu stávajícímu?

Také kde a o jaký tarif si zažádat, jestli u dodavatele MND, nebo přímo u EONu?

Budu vděčný za jakoukoliv radu, nebo tip na konkretní typ kotle. Za Vaše reakce předem děkuji :)

Jak vybrat elektrokotel

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Proč chcete přejít z plynu na přímotopnou elektřinu?Pokud je plyn tak je to nejlevnější varianta.Jinak výkonově jsou plynové kotle dimenzovany na cca 20kW pro ohrev TUV.Tj elektrokotel navrhnout dle spočtené TZ nebo z loňské/predlonske spotřeby odhadnout TZ a tim vykon kotle.Pokud bude ElKotel mírně předimenzovaný jeho účinnost se nemění.

jirib
hodnocení

2x
Taky jde o to,jak silnou máte přípojku el.
Min 3x25 nebo 3x32A.
Pokuď nemáte nízkoenergetický dům,tak vás ta elektřina sežere.

hodnocení

1x
"tak vás ta elektřina sežere" typická hláška Františků a Lojzíků z hospody... Nemám v baráku plyn, mám elektrokotel kombinovaný s krbovkama s výměníkem. Tohle si spočítejte. Na jednu stranu dejte provozování plynového kotle v kombinaci s kamny včetně všech pořizovacích nákladů, revizí i opakovaných komína a kotle a toho, o kolik plyn letí nahoru. Na druhou cenu elektrokotle včetně výchozí revize a toho, že dosáhnete na topenářskou sazbu pro celý barák. Je to na Vás, já hlasuji pro elektrokotel s kamny, topenářskou sazbu...
doplněno 24.02.22 22:10:

Nunici, něco přes dvě kačky. Podle loňského roku asi 2,15 NT a 2,40 VT. Platil jsem zálohy kolem 2tkč, letos to zvedli na 2,7 tkč měsíčně. Plus asi pět litrů za dřevo, koupil jsečm deset kubíků, spálil tuto zimu pět. Je v tom komplet barák, dvě pračky, dva bojlery, sušíčka, dílna, běžný provoz domácnosti.

Kolik máte za kWh? Při 35 Kč/m3 plynu se to při dnešních cenách teprve srovnává

jenda22
hodnocení

0x
Spoctete si spotrebu plynu a vynasobte 10. Tento tepelny vykon vynasobte nejmene 4 Kc za 1kW. Pak se na elektrokotel ani nepodivate.
Třeba je tazatel masochista a dělá mu to dobře. To koneckonců není trestné..
jenda22
Ale to je docela mozne. Sebeprzneni elektrokotlem...
Na druhou stranu, plyn brzy bude vzácná komodita. Tedy pokud dobrovolně nepřejdeme pod ruská křídla, pak bude zadarmo.

jardaaa
hodnocení

0x

Tazatel vůbec neuvedl, zda má radiátory nebo podlahové topení, a jakou spotřebu plynu za sezónu má, bez toho nelze vyhodnotit - doporučit!

O změnu na D57 může žádat jak obchodníka MND, tak přímo i distributora EON.

Pokud je ve hře ruský plyn, tak bych ještě počkal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]