Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused poškozuje můj plot a požaduje opravu, musím ho opravit?

Od: aldor odpovědí: 34 změna:

Mnou stavěný betonový plot na hranici pozemků se začal naklánět k sousedovi po té, co soused údajně omylem podkopal minibagrem základy plotu (toto mi tvrdil ústně když se to stalo, pak to ale zpochybnil a naopak osočil mě z křivého obvinění). Souseda jsem opakovaně i písemně upozorňoval, že plot jsem stavěl já a udržuji ho v dobrém stavu a je na hranici pozemků (ověřeno geodetem) a je na jeho bedrech uvést můj plot zpět do původního stavu. Bez reakce. Teď soused přišel s tím, že naklánějící se plot mu ohrožuje auto (nikdy dříve ho vedle něj neparkoval) a že to musím okamžitě opravit. Nabídl jsem mu v dobré vůli, že z jeho strany plot podepřu, než se to vyřeší, to ale soused odmítl, že to musím opravit okamžitě a že nebude trpět nějakou podpěru plotu co není jeho u sebe na zahradě. Jsem si vědom, že za můj plot mám odpovědnost já, ale jak to je pokud plot poškodil soused?

ještě doplňuji - pokud nemám žádná zvířata, mohu plot zbourat úplně a když on má psy, kteří by tak běhali ke mně na zahradu, tak musí udělat plot on?

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Pokud váš plot poškodil soused svojí činností, tak by měla být jeho povinnost jej opravit. Předpokládám, že pokud poblíž něco kopal a od té doby se plot naklání, tak to nebude těžké prokázat. Já bych mu řekl, že jakmile plot spadne, budu se domáhat náhrady škody v občanskoprávním řízení. Soud nejspíš nechá udělat posudek statikem a pokud určí souseda za viníka (což v případě neodborných zemních prací je pravděpodobné), nařídí sousedovi náhradu škody a ještě ten dobrák bude platit soudní výlohy.

aldor
hodnocení

Přesně tak, předtím stál zcela stabilně, to mohu dokázat třeba fotkami. Soused si půjčil minibagr, není to žádný stavitel, dělal s ním sám a asi poprvé a ještě se z něj vyklubal pěkný *****

spu

Nesouhlasím. Pokud to má vratký nebo dokonce žádný základy tak za to nemůže soused.

spu:
Z popisu je zřejmé, že plot se začal naklánět až po zemních pracích souseda, čili viník je zřejmý, plot je v tom nejspíš nevinně. Nicméně pokud se souseda nepodaří ani pohrůžkami přesvědčit k opravě, tak bude nutno plot zajistit proti pádu, protože člověk nikdy neví, co to může způsobit.

id
hodnocení

6x

1. Pokud se chcete hádat a soudit ze sousedem - vymáhejte škodu po něm.

2. Pokud chcete mít klídek, shoďte pouze naklánějící část plotu, aby v případě zřícení sousedovi nezpůsobila škodu (třeba pouze 2 m) a nechte to tak. Soused si musí zabezpečit svá zvířata .Po této situaci třeba přijde s návrhem jak se budete společně podílet na opravě plotu.

aldor
hodnocení

Asi to tak dopadne, že ho sundám úplnê a ať se snaží on, když má zvířata co mu tam běhají

asd1
hodnocení

4x

Zanlecký posudek že to padá protože to on z jeho strany podhrábnul a vymáhat náhradu škody, jednat prokazatelně a správným postupem = pomůže právník.

Svůj plot můžeš dát pryč, pak je na něm jak si zajistí svého psa, k tobě ho nechat lízt nesmí. Nejspíš bude muset postavit svůj plot.

aldor
hodnocení

Já tam ten plot de fakto vůbec nepotřebuji a ten právník bude asi jistota no...

hodnocení

4x

Potíž je, že plot je váš a vaší povinností je zabránit, aby pádem plotu vznika škoda na zdraví, nebo majetku. Takže zatímco se budete léta soudit, plot mu spadne na auto, nebo na hlavu a máte průšvih, přestože nestabiitu plotu kdysi zřejmě zavinil on. Takže prvně bych opravdu zajistil, aby se nemohlo nic stát (třeba jen přidrátovat sloupek ke stromu?). Nafotit co nejvíc důkazů, aby bylo poznat, že za vše může výkop z jeho strany, a pak buď plot nechat opravit a náklady po sousedovi požadovat po dobrém i soudně, nebo plot nechat demontovat a opět náklady požadovat. Ale prvně zajistit proti pádu, to se nedá nic dělat.

aldor
hodnocení

Ano to jsem také přemýšlel, musím se poradit jak ji zajistit když nemohu z jeho strany. Z mé strany je jenom zahrada bez stromů a sloupů. Fotky mám všeho, jak se točí na bagříku i kráter co vykopal a samozřejmě i stav zdi před a po. Nechci být zas moc submisivní aby si příště nediktoval co mu mám jak opravit nebo podobně. A nebo ho sundat úplně, já ho tam nepotřebuju mít.. zvířata má naopak on.

Že by plot souseda zavalil nebo mu poškodil auto je vysoce nepravděpodobné, jedině by soused byl naprostý imbecil a auto parkoval u plotu, který hrozí spadnutím. Tohle spíš vypadá jen na výhružky. Nicméně máte pravdu, že by bylo lepší pádu plotu zabránit. Člověk nikdy neví, co to může způsobit, můžou si tam hrát děcka apod.

aldor
hodnocení

Bohužel je a opravdu ho tam parkuje (sice starší superb ale stejně) a až tu bude mít vnoučata tak se bojím aby to nespadlo na ně a já bych pak šel sedět... to ho radši sundám úplně a budu doufat, že mi tu nebudou běhat jeho psi

Njn, tak to je blbý, to vám nezávidím takového souseda. Asi vám tedy nezbyde, než plot zajistit/opravit a pak se domáhat náhrady za způsobenou škodu.

asd1

Jestli to máš zdokumentovaný, tak po něm chtěj náhradu škody. Zajdi za právníkem ať ti sepíše výzvu se zjištěním skutečností, pořadavkem an nápravu, termínama atd.,

Podhrábnout základy a chtít abys to za něj opravil, to ať si zkouší na jinýho vola..

Kdybys to chtěl opravovat/ zajišťovat ty, tak on ti musí po vyzvání umožnit přístup z jeho strany.

Můj názor je, že cejtí že by to stálo práci i prachy, tak se to snaží přehodit na tebe jestli stáhneš vocas a necháš se...

aldor
hodnocení

Mi povídejte, dokud pracoval, tak byl "normální", od loňska je furt doma a děsím se dalších problémů

Ad Asd1, to je možné protože je teď bez práce...

První ten plot holt sundám, aspoň tu část co padá..

spu
hodnocení

2x

Rychle to opravte, než to souseda zavalí. Má to správný základ nebo je to šizený?

aldor
hodnocení

Hloubka základů 60 cm, šířka spáry tak nějak stejně, si už nevzpomenu

hodnocení

0x

A co kdyby jste sem dal nějaké foto místo dohadování?

aldor
hodnocení

To nevím, zda můžu sem dát fotku kde je vidět soused nebo jeho zahrada a auto... krz ty GDPR... aspoň jsem tu získal víc názorů od víc lidí jak to řešit.

Fotku sem klidně dejte, spz když tak můžete začernit.

asd1

Na fotce nech jen plot + to podstatné u něj, zbytek rozmázni v nějakým malování nebo fotošopu.. U auta stačí rozmáznout RZ

re4zon
Jdete uz s tim gdpr nekam nebo si prectete, co to vlastne je. Ksicht souseda je uplne jina kapitola a zverejnovat ho nebylo legalni ani predtim, nez media rozmazla tohle univerzalni zaklinadlo. Fotka spz neni osobni udaj. Vyfotit plot az u nej soused nebude stat a nazdar. Jestli je soused uplne blby a bude drzkovat, ze mu vadi fotka jeho travniku, at prokaze ujmu, ktera mu tim vznikla, to bych opravdu chtel videt.

Neřešíme tvář souseda a jeho auto ale škodu, kterou způsobil. Vy chcete aplikovat GDPR na zločince a vrahy? To by se jim ale vedlo dobře *smich*

re4zon
Ona ochrana osobnosti plati pro kazdeho, bohuzel. Zeptejte se policajtu. Az vas vykradou, tak je nejvic a jako prvni bude zajimat podpis, ze o pripadnem pachateli nesmite nikde nic oskliveho rict. Beze srandy.
Ovsem tahle absurdni posedlost je smichu. Nesmim si vyfotit vlastni plot, protoze vedle bydli soused a ono gdpr *smich* Uplne jak zamenovani nesmrtelnosti s "prednosti" chodce na prechodu. Hlavne ze to rikali v televizi.
asd1

Vlastní plot je jasnej i ze sousedovo strany, ale my potřebujem vidět spodek u souseda a to je jeho soukromý pozemek, může se toho chytit a prudit s tim, lepší když všechno dál od plotu bude máznutý..

Nikdo normální by to neřešil, ale u něj se dá čekat že použije jakoukoliv záminku k obstrukcím..

Nesmysl aplikovat zde GDPR. Něco si o tom přečtěte, než tady naplácáte nesmysly.

Nařízení se nevztahuje na zpracování osobních údajů prováděné:

při výkonu činností, které nespadají do oblasti působnosti práva Unie;
členskými státy při výkonu činností, které spadají do oblasti působnosti hlavy V kapitoly 2 Smlouvy o EU;
fyzickou osobou v průběhu výlučně osobních či domácích činností;
příslušnými orgány za účelem prevence, vyšetřování, odhalování či stíhání trestných činů nebo výkonu trestů, včetně ochrany před hrozbami pro veřejnou bezpečnost a jejich předcházení.

hodnocení

0x

Co to hrabal soused u tvého plotu?

Nebylo to na stavební povolení?

krtek6
hodnocení

0x

Pokud se plot naklání na jeho stranu tak je zřejmě logické, že chyba je na jeho straně...je to jak se stromem...když ho začnu kácet z prava...tak spadne na pravou stranu...stačí přemýšlet

hodnocení

0x

Pokud nebudete mít věrohodný důkaz o tom, že za naklánějící se plot může soused, máte to marný.

Vy tvrdíte ANO, Vy tvrdíte NE, o pravdě musí rozhodnout někdo třetí, na základě odborných posudků.

jenda22
Pokud se plot naklani na stranu souseda, tak asi musel soused plot podhrabat. Vy snad mate doma turbo krtka, aby toto dokazal? Vina se musi prokazat, nikoli nevina.
Osobne bych nijak na debilniho souseda nereagoval. Nemate za povinnost opravovat jeho vystrelky a zadny plot na svete se sam bez priciny nevyvrati.

makk
hodnocení

0x

Plot je váš, takže i údržba je na vás. Pokud to způsobil soused, můžete se domáhat (i soudně) aby plot opravil, nebo opravu zaplatil, ale musíte mu prokázat, že se kácí jeho vinou (to by neměl být takový problém). Plot mít nemusíte, takže ho můžete klidně zbourat, jestli on má psa, musí si zajistit, aby k vám jeho pes nechodil.

V žádném případě to ale nenechávejte být, protože pokud by mu plot spadl na auto, je to váš plot a vaše chyba.

jenda22
Naprosty nesmysl zde popisujete. Plot na strane souseda byl obnazen a to zpusobilo poskozeni. Na to plati jen gesto prostredniku. Zitra to bude zase trenink s bagrem u souseda a porad dokola? Vinu musite vinikovi prokazat. Tedy ze plot majitel poskodil. A pokud soused vi o poskozenem plotu s moznym nasledkem a vedome ho k plotu stavi, jeho vec.
asd1

Je to jeho plot a spdl na auto. Ovšem spadl protože ho soused podhrabal = viník je soused. Tohle nebude problém prokázat, obzvlášť pokud jsou fotky s bagrem a přibyde k tomu i prokazatelná výzva k nápravě poškození plotu...

Nebo opravit na svoje náklady a ty pak vymáhat. Taky se dá předpokládat že poškození se prokáže a tím i náhrada, a když se bude cukat tak ještě zatáhne soudní výlohy..

Sundat plot a ať si postaví svůj kvůli psovi je taky řešení, asi nejpohodlnější...

Na ksindl se musí slušně ale tvrdě a nekompromisně hned od začátku, jinak se to bude jen stupňovat..

jardaaa
hodnocení

0x

"ještě doplňuji - pokud nemám žádná zvířata, mohu plot zbourat úplně a když on má psy, kteří by tak běhali ke mně na zahradu, tak musí udělat plot on?"

Jistě, pokud je pod váš, tak ho můžete rozebrat.

soused plot udělat nemusí, musí pouze zajistit, aby na váš pozemek neběhala jeho zvířata, pokud si to nebudete přát, plot musí zbudovat ten, kdo na něm má zájem :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]