Nejste přihlášen/a.
Mnou stavěný betonový plot na hranici pozemků se začal naklánět k sousedovi po té, co soused údajně omylem podkopal minibagrem základy plotu (toto mi tvrdil ústně když se to stalo, pak to ale zpochybnil a naopak osočil mě z křivého obvinění). Souseda jsem opakovaně i písemně upozorňoval, že plot jsem stavěl já a udržuji ho v dobrém stavu a je na hranici pozemků (ověřeno geodetem) a je na jeho bedrech uvést můj plot zpět do původního stavu. Bez reakce. Teď soused přišel s tím, že naklánějící se plot mu ohrožuje auto (nikdy dříve ho vedle něj neparkoval) a že to musím okamžitě opravit. Nabídl jsem mu v dobré vůli, že z jeho strany plot podepřu, než se to vyřeší, to ale soused odmítl, že to musím opravit okamžitě a že nebude trpět nějakou podpěru plotu co není jeho u sebe na zahradě. Jsem si vědom, že za můj plot mám odpovědnost já, ale jak to je pokud plot poškodil soused?
ještě doplňuji - pokud nemám žádná zvířata, mohu plot zbourat úplně a když on má psy, kteří by tak běhali ke mně na zahradu, tak musí udělat plot on?
Pokud váš plot poškodil soused svojí činností, tak by měla být jeho povinnost jej opravit. Předpokládám, že pokud poblíž něco kopal a od té doby se plot naklání, tak to nebude těžké prokázat. Já bych mu řekl, že jakmile plot spadne, budu se domáhat náhrady škody v občanskoprávním řízení. Soud nejspíš nechá udělat posudek statikem a pokud určí souseda za viníka (což v případě neodborných zemních prací je pravděpodobné), nařídí sousedovi náhradu škody a ještě ten dobrák bude platit soudní výlohy.
Přesně tak, předtím stál zcela stabilně, to mohu dokázat třeba fotkami. Soused si půjčil minibagr, není to žádný stavitel, dělal s ním sám a asi poprvé a ještě se z něj vyklubal pěkný *****
1. Pokud se chcete hádat a soudit ze sousedem - vymáhejte škodu po něm.
2. Pokud chcete mít klídek, shoďte pouze naklánějící část plotu, aby v případě zřícení sousedovi nezpůsobila škodu (třeba pouze 2 m) a nechte to tak. Soused si musí zabezpečit svá zvířata .Po této situaci třeba přijde s návrhem jak se budete společně podílet na opravě plotu.
Potíž je, že plot je váš a vaší povinností je zabránit, aby pádem plotu vznika škoda na zdraví, nebo majetku. Takže zatímco se budete léta soudit, plot mu spadne na auto, nebo na hlavu a máte průšvih, přestože nestabiitu plotu kdysi zřejmě zavinil on. Takže prvně bych opravdu zajistil, aby se nemohlo nic stát (třeba jen přidrátovat sloupek ke stromu?). Nafotit co nejvíc důkazů, aby bylo poznat, že za vše může výkop z jeho strany, a pak buď plot nechat opravit a náklady po sousedovi požadovat po dobrém i soudně, nebo plot nechat demontovat a opět náklady požadovat. Ale prvně zajistit proti pádu, to se nedá nic dělat.
Ano to jsem také přemýšlel, musím se poradit jak ji zajistit když nemohu z jeho strany. Z mé strany je jenom zahrada bez stromů a sloupů. Fotky mám všeho, jak se točí na bagříku i kráter co vykopal a samozřejmě i stav zdi před a po. Nechci být zas moc submisivní aby si příště nediktoval co mu mám jak opravit nebo podobně. A nebo ho sundat úplně, já ho tam nepotřebuju mít.. zvířata má naopak on.
Že by plot souseda zavalil nebo mu poškodil auto je vysoce nepravděpodobné, jedině by soused byl naprostý imbecil a auto parkoval u plotu, který hrozí spadnutím. Tohle spíš vypadá jen na výhružky. Nicméně máte pravdu, že by bylo lepší pádu plotu zabránit. Člověk nikdy neví, co to může způsobit, můžou si tam hrát děcka apod.
Bohužel je a opravdu ho tam parkuje (sice starší superb ale stejně) a až tu bude mít vnoučata tak se bojím aby to nespadlo na ně a já bych pak šel sedět... to ho radši sundám úplně a budu doufat, že mi tu nebudou běhat jeho psi
Njn, tak to je blbý, to vám nezávidím takového souseda. Asi vám tedy nezbyde, než plot zajistit/opravit a pak se domáhat náhrady za způsobenou škodu.
Jestli to máš zdokumentovaný, tak po něm chtěj náhradu škody. Zajdi za právníkem ať ti sepíše výzvu se zjištěním skutečností, pořadavkem an nápravu, termínama atd.,
Podhrábnout základy a chtít abys to za něj opravil, to ať si zkouší na jinýho vola..
Kdybys to chtěl opravovat/ zajišťovat ty, tak on ti musí po vyzvání umožnit přístup z jeho strany.
Můj názor je, že cejtí že by to stálo práci i prachy, tak se to snaží přehodit na tebe jestli stáhneš vocas a necháš se...
To nevím, zda můžu sem dát fotku kde je vidět soused nebo jeho zahrada a auto... krz ty GDPR... aspoň jsem tu získal víc názorů od víc lidí jak to řešit.
Na fotce nech jen plot + to podstatné u něj, zbytek rozmázni v nějakým malování nebo fotošopu.. U auta stačí rozmáznout RZ
Neřešíme tvář souseda a jeho auto ale škodu, kterou způsobil. Vy chcete aplikovat GDPR na zločince a vrahy? To by se jim ale vedlo dobře
Vlastní plot je jasnej i ze sousedovo strany, ale my potřebujem vidět spodek u souseda a to je jeho soukromý pozemek, může se toho chytit a prudit s tim, lepší když všechno dál od plotu bude máznutý..
Nikdo normální by to neřešil, ale u něj se dá čekat že použije jakoukoliv záminku k obstrukcím..
Nesmysl aplikovat zde GDPR. Něco si o tom přečtěte, než tady naplácáte nesmysly.
Nařízení se nevztahuje na zpracování osobních údajů prováděné:
při výkonu činností, které nespadají do oblasti působnosti práva Unie;
členskými státy při výkonu činností, které spadají do oblasti působnosti hlavy V kapitoly 2 Smlouvy o EU;
fyzickou osobou v průběhu výlučně osobních či domácích činností;
příslušnými orgány za účelem prevence, vyšetřování, odhalování či stíhání trestných činů nebo výkonu trestů, včetně ochrany před hrozbami pro veřejnou bezpečnost a jejich předcházení.
Pokud nebudete mít věrohodný důkaz o tom, že za naklánějící se plot může soused, máte to marný.
Vy tvrdíte ANO, Vy tvrdíte NE, o pravdě musí rozhodnout někdo třetí, na základě odborných posudků.
Plot je váš, takže i údržba je na vás. Pokud to způsobil soused, můžete se domáhat (i soudně) aby plot opravil, nebo opravu zaplatil, ale musíte mu prokázat, že se kácí jeho vinou (to by neměl být takový problém). Plot mít nemusíte, takže ho můžete klidně zbourat, jestli on má psa, musí si zajistit, aby k vám jeho pes nechodil.
V žádném případě to ale nenechávejte být, protože pokud by mu plot spadl na auto, je to váš plot a vaše chyba.
Je to jeho plot a spdl na auto. Ovšem spadl protože ho soused podhrabal = viník je soused. Tohle nebude problém prokázat, obzvlášť pokud jsou fotky s bagrem a přibyde k tomu i prokazatelná výzva k nápravě poškození plotu...
Nebo opravit na svoje náklady a ty pak vymáhat. Taky se dá předpokládat že poškození se prokáže a tím i náhrada, a když se bude cukat tak ještě zatáhne soudní výlohy..
Sundat plot a ať si postaví svůj kvůli psovi je taky řešení, asi nejpohodlnější...
Na ksindl se musí slušně ale tvrdě a nekompromisně hned od začátku, jinak se to bude jen stupňovat..
"ještě doplňuji - pokud nemám žádná zvířata, mohu plot zbourat úplně a když on má psy, kteří by tak běhali ke mně na zahradu, tak musí udělat plot on?"
Jistě, pokud je pod váš, tak ho můžete rozebrat.
soused plot udělat nemusí, musí pouze zajistit, aby na váš pozemek neběhala jeho zvířata, pokud si to nebudete přát, plot musí zbudovat ten, kdo na něm má zájem )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.