Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bouchání radiátorů

Od: kubahlava odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

na toto temá jsem četl mnoho rad, ale nic z toho nebyl můj případ.

Problém je v bouchání radiatoru, nebo celkově v topení ( při chladnutí a ohřevu ). Topení cca 15let v mědi, nové radiatory, kotel na dřevo. Při topení celý den rány ( cca po půl hodině ), rány pokračují až do ranních hodin ( 7-8 ráno ) a to i když jsou radirátory uplně studené. Radiátory jsem už 2x odvzdušnoval a vzduch z nich nejde.

Někde jsem četl, že by vždy měl být radiator napojen teplou u ventilu, doma mam ale všechny radiátory opačně, až na poslední dva ( ložnice ).

Zkoušel jsem to různě vypokládat a už si nevím rady. Nevíte někdo v čem by mohl být problém ( třeba vzduch v kotli, nebo tak něco ). Nejhorší, že poslední noci už ani nespíme.

Z domu jsem byl zvyklí na bouchnutí 1-2 za noc, teď je to celou noc.

Díky všem moc za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Problém je v opačném zapojení radiátorů. Klepání způsobuje kuželka tepelně regulačního ventilu, která na opačný tok není stavěná.

Počtěte si na
forum.tzb-info.cz/...

kubahlava
hodnocení

Aha, tak díky za info. Zajimavé zjištění po 15 letech, co to nikomu nevadilo :D

hodnocení

0x
Kotel jede nonstop?
Jak se pohybuje tlak v topné soustavě?
Oběhové a kotlové čerpadlo jak je spínáno?
kubahlava
hodnocení

V kotli topím tak od 13 hod a končím s přikládám v 20hod. Kolem 22hod co jdeme spát jsou už vlažné.

Tlak bohužel nevím, není nikde žádný tlakoměr.

Čerpadlo je pouze na zpátečce u kotle a spínání je nastavené na 30°.

Pokud nemáte otevřenou expansku tak mate tlakový systém a minimálně na kotli musíte mít tlakoměr.
30 st.spínaná teplota pro čerpadlo je nízká, zbytečně honíte vodu a spotřebováte el.energii, nastavte alespoň 45st.
kubahlava
hodnocení

Expanska je uzavřená u kotle. Nemohl by byýt problém třeba v ní? Že je málo nafouklá nebo tak?

Dnes ještě projdu a kouknu zda někdě není ten tlakoměr. Teď jsme se nastěhovali a teprve dávám vše tak nějak dohromady. Nechci do topení moc investovat, letos budeme dávat tepelné čerpadlo a podlahové topení. jedná se mi teď o cca 2-3měsíce, ale rád bych se vyspal :D

Jaký by měl být cca tlak?

Spínač přenastavím na 45°. Děkuji za info

Jaký máte kotel?
Tlak 0,5 až 1 barů za studena, za tepla by neměl jít přes 2 bary.
Čistil jste filtr před čerpadlem?
Při odvzdušňování někdy pomůže přepnout čerpadlo na nejvyšší otáčky.
V expanzní nádobě musí být spravný předtlak vzduchu, může být poškozený měch.
kubahlava
hodnocení

Kotel na dřevo/uhlí, přesně nevím. až dorazím z práce napíšu.

Měch bude snad Ok, vzduch v něm je nějaký. Ale zkusím dnes ten tlak jak píšete a vyčistit ten filtr.

kubahlava
hodnocení

Tak jsem se pohrabal v čem jsem mohl.

Expanzka byla bez vzduchu - doplněno, tep. čidlo na 45°, filtr vyčištěn.

Kotel teď topí dobře, ale rány zůstavají. Za ty noci jsem toho hodně naposlouchal a vykoušel. Děla to pouze 1 topení v celém baráku a bouchne vždy, když sepne čerpadlo ( Když kotel dohořívá a pořád spíná a vypína čerpadlo, tak mi to bouchá jak blázen ).

Jedná se o topení které je dobře zapojené. S topením byl problém už v minulosti, když se zevnitř ozívalo jako kyby kapání ( ovzdušeno ) + to bouchání. Dole pod topením byl šaptný ventil a kapal, tak jsem přetěsnil víčko aby nekapalo a pak ty 2 ventily utáhl abych vypnul topení. Radiator nekape, ale pořád bouchá.

Nevíte na co mrknout?

Zkuste většinu ostatních radiátorů pozavírat a čerpadlo přepnout naplno a pořádně prohnat vodu tím radiátorem a odvzdušnit, někde může zůstávat vzduchový pytel.
Za ty velké rány může tepelná dilatace nebo změna tlaku, těžko říct.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]