Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Plánuji v nové instalaci jako zdroj WiFi použít AP na strop? Jak je to se směrem a dosahem jejich signálu? Když ho umístím na chodbu (červený bod v nákresu), pokryje mi všechny místnosti na patře?
Řešíte dosah, na přenosové rychlosti nesejde? Pětigigovku dnes ještě nezvládají všechna zařízení a WIFI se chová tak, že funguje i s výkonově slabým signálem, avšak za cenu použití robustnější, pomalejší komunikace. Pokud tedy neplánujete použít beamforming zařízení, radši si ho pujčte a vyzkoušejte. Věci jako TV, herní konzole, PC, NAS atp. doporučuju mít spojené kabelem.
podle mého názoru a zkušeností dnes již všechna podstatná zařízení 5GHz zvládají a je pro ně značnou výhodou. Nemyslím tím různá čidla nebo obecně smart-home zařízení, u kterých na rychlosti nezáleží. Ale NTB, telefony, tablety...
2 týdny nazpět jsem "upgradoval" domácí síť. Internetové připojení mám pořád stejné. 2,4/5G Asus wifi router s 1G porty jsem přesunul z rohu místnosti v poličce do technické místnosti do rozvaděče k přípojce. 100Mb přepínač jsem nahradil 1Gb přepínačem. K tomu jsou koupil 2 wifi AP. Jeden hlavní do přízemí a je namontován na zeď u stropu - nahradil původní Asus. Je samozřejmě dvoupásmový a 1Gb. Do patra pak podobný, ale méně výkonný s wifi 6.
Píšu to proto, že i když rychlost internetu máme pořád stejnou, dopad toho upgradu je opravdu velký. Vše se znatelně zrychlilo a vše je plynulejší, včetně starších zařízení.
Jen pro info, "ladil" jsem takto pokrytí rodinného domku wifi (poměrně poctivě, používal jsem appku na měření síly signálu a obcházel dům) a nepozoroval jsem rozdíl mezi tím když byl AP umístěn u stropu a když byl schovaný pod stolem. Mnohem větší vliv mělo použití AP s "více anténkami". Jinak při běžných cihlových zdech a velkostech místností v RD to mám tak, že přes jednu zeď je to v pohodě, přes dvě zdi a tedy i cca 10 m je signál slabší. Takže mám AP umístěn tak, aby tam, kde jsou PC a je vyžadována plná rychlost, pokud možno nebyla více jak jedna zeď.
Ano to je pravda. Když se podíváte třeba na D link, tak mě pěkný přehled AP, s rozdělením montáže - na stěnu, strop, stěnu/strop. Takže bych vybíral s ohledem na to, na co to výrobce navrhnul.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.