Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dosah stropního WiFi AP

Od: rubr odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer. Plánuji v nové instalaci jako zdroj WiFi použít AP na strop? Jak je to se směrem a dosahem jejich signálu? Když ho umístím na chodbu (červený bod v nákresu), pokryje mi všechny místnosti na patře?

Dosah stropního WiFi AP

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

perditax
hodnocení

3x
Hezky den,
Dle nakresu usuzuji, ze opravdu planujete jeho pouziti.
Tato AP mivaji vsesmerovou antenu a dosah je dle parametru udavanych vyrobcem.
Pokud nejsou steny z zelezobetonu, kde se zelezem nesetrilo, tak bych se nebal nedosyatecneho pokryti.

premiummember
hodnocení

1x

Řešíte dosah, na přenosové rychlosti nesejde? Pětigigovku dnes ještě nezvládají všechna zařízení a WIFI se chová tak, že funguje i s výkonově slabým signálem, avšak za cenu použití robustnější, pomalejší komunikace. Pokud tedy neplánujete použít beamforming zařízení, radši si ho pujčte a vyzkoušejte. Věci jako TV, herní konzole, PC, NAS atp. doporučuju mít spojené kabelem.

rubr
hodnocení

Pochopitelně, WiFi je pouze pro telefony a noťas. Jinak bude v každé místnosti dosti síťových zásuvek.
Ty výrazy co jste použil neznám, ale pokud myslíte pásma (2.4 a 5 GHz), ze současného routeru vím, že 5GHz chytám pouze v té místnosti s routerem, přes zeď už to nestojí za nic, takže počítám s tím pomalejším, na kterém ale jede vše v pohodě...
jarin*

podle mého názoru a zkušeností dnes již všechna podstatná zařízení 5GHz zvládají a je pro ně značnou výhodou. Nemyslím tím různá čidla nebo obecně smart-home zařízení, u kterých na rychlosti nezáleží. Ale NTB, telefony, tablety...

2 týdny nazpět jsem "upgradoval" domácí síť. Internetové připojení mám pořád stejné. 2,4/5G Asus wifi router s 1G porty jsem přesunul z rohu místnosti v poličce do technické místnosti do rozvaděče k přípojce. 100Mb přepínač jsem nahradil 1Gb přepínačem. K tomu jsou koupil 2 wifi AP. Jeden hlavní do přízemí a je namontován na zeď u stropu - nahradil původní Asus. Je samozřejmě dvoupásmový a 1Gb. Do patra pak podobný, ale méně výkonný s wifi 6.

Píšu to proto, že i když rychlost internetu máme pořád stejnou, dopad toho upgradu je opravdu velký. Vše se znatelně zrychlilo a vše je plynulejší, včetně starších zařízení.

hodnocení

1x

Jen pro info, "ladil" jsem takto pokrytí rodinného domku wifi (poměrně poctivě, používal jsem appku na měření síly signálu a obcházel dům) a nepozoroval jsem rozdíl mezi tím když byl AP umístěn u stropu a když byl schovaný pod stolem. Mnohem větší vliv mělo použití AP s "více anténkami". Jinak při běžných cihlových zdech a velkostech místností v RD to mám tak, že přes jednu zeď je to v pohodě, přes dvě zdi a tedy i cca 10 m je signál slabší. Takže mám AP umístěn tak, aby tam, kde jsou PC a je vyžadována plná rychlost, pokud možno nebyla více jak jedna zeď.

hodnocení

0x
Já bych ho asi přiblížil více té stěně vlevo, do středu patra. Jinak s pokrytím, jak již bylo napsáno výše, problém nebude.

111®
hodnocení

0x
Výkon a tím i dosah je dán normou. Pokud nevíte konkrétně jaká je v krámu anténa a tedy jaká je rovina šíření signálu nejde moc radit al jenstrilet od boku. Třeba mne někdo opraví
rubr
hodnocení

No, co třeba tohle?
tsbohemia.cz/...
Poe znamená, že je možno jej napájet po UTP kabelu takovou tou rozbočkou?

ano ... Power over Ethernet

111®
hodnocení

0x
To v odkazu má 2 antény a když to dáš na strop tak budou vykryvat vertikálně, s ohledem na tloušťku nemohou být svisle takže to vypadá na montáž na stěnu. Na návod montáže jsem nekoukal a ani nehledal
jarin*

Ano to je pravda. Když se podíváte třeba na D link, tak mě pěkný přehled AP, s rozdělením montáže - na stěnu, strop, stěnu/strop. Takže bych vybíral s ohledem na to, na co to výrobce navrhnul.

rubr
Ale toto je určeno i na strop, píší. Tak mi prosím zkuste hodit odkaz na AP, které si myslíte že je pro toto umístění vhodné, když byste měl chvilku.

111®
hodnocení

0x
Prodejce toho naslibuje, to je jak s abtenami na DVB_T2, kjsou úplně stejný jak na analog. Ale cena jiná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]