Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám kompresor který disponuje dle specifikace rychlospojkou DN7,2. Ovšem dle obrázku níže jsem takovouto spojku nikde nenašel (potřebuji jednu koupit na druhý kompresor) a všude jsou pr DN7,2 k mání pouze ty mosazné (stejný obrázek vpravo) Dále mám několik hadic (obrázek koncovek), které dle vzhledu připomínají spíše vysokoprůtokové rychlospojky, specifikace DN mi není známa. Jenže dle internetu a vzhledu se dělají jen DN7,8.
Vše do sebe pasuje a těsní. Ale jakou ryhclospojku mám tedy shánět, když chci stejnou jak na hadici nebo kompresoru (myslím vzhledově)?
Děkuji
U nás jsou nejvíce rozšířené rychlospojkyDN 7,2. Ty bych doporučil použít, protože jsou kompatibilní s většinou pneu vercajku u nás. Záměrně píšu většinou , protože dělám servis italských strojů a ty chodí se vzhledově podobnými, ale nekompatibliními rychlospojkami 7,8 Italy. Ty vždy vyměním za to provedení EU. Pro orientaci zde celkový přehled
Vzhledově se mohou lišit, na kompresoru bývá často to poniklované (stříbrné) provedení - made in PRC , ale nejbežnější v prodejnách pneu potřeb jsou ty mosazné provedení. Pochopitelně - pasují, pokud jsou stejné normy
No, ES a ESI se liší jen tím DN - tedy laicky řečeno ESI má o 0,6mm větší díru, tedy i větší průtok. Ovšem v praxi a na mrňavým kompresoru s 24l vzdušníkem to fakt nepoznáte, Po stránce spoje jsou kompatibilní.
Pro případné další podrobnosti jsem přidal takový stručný přehled i s parametry jednotlivých typů spojek.
Ale jak už jsem psal - když půjdete do prodejny vercajku a budete chtít např rychlospojku samici s vnější 3/8, prodají vám takřka jistě provedení ES. Ty oststní spojky se koupí jen ve specializovaných krámech a tam zase prodavači vědí, že nepasují do zde nejrošířenější ES
![]() | _rychlospojky_profily.pdf | 187.31 kB |
cecil: Proč kupovat ES, když mám na hadicích ESI a patrně i na kompresoru také?
promon: Kdo tvrdil, že to je hobby mrňavý kompresor s 24L (foto bylo ilustrační?
Ok, foto bylo ilustrační
Takže jelikož nevíme, jestli se jedná o 200W kompresorek na airbrush, nebo 30kW frekvečně řízený šroubák - tak jen obecně.
Jak už bylo psáno, rychlospojka omezuje průtok, proto jsou vhodné jen pro malé a hobby kompresory. Pokud se bavíme o dílenském kompresoru o vyšším výkonu na připojení přes rychlospojky zapomeňte. Tam je skutečně zpracovat projekt kde se řeší požadované průtoky k jednotlivým strojům a dle toho se navrhnou průměry páteřního rozvodu i větví. Ale to už je vyšší dívčí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.