Dobrý den, při probíhající reknonstrukci jsem sundal jádro umakartové, které má strop asi ze sklolaminátu. Nevíte z čeho je ten šedý nátěr? Vyhodilo se to. Ale ještě předtím jsem to rozlámal v bytě así na 6 kušů aby se to lépe odváželo. A pak jsem začal číst, jak je všude azbest atd. Tak jen jestli mám mít obavu. Díky moc doplněno 21.02.22 12:31: Ještě na mě při hledání vyskočily popcornové omítky. Něco takového tam bylo ( někde je ) tak nevím.
Nepropadejte evropské módní "azbestofóbii" a obavu nemějte. I kdyby to azbest byl (pravděpodobně nebyl), tak Vám v tomhle množství nic vážného neudělá.
Takto znicit stale funkcne jadro, stacilo oblozit PVC a zatmelit akrylom Zdravim zeleneho skriatka
lukaass*
No ono funkcni moc nebylo. Předchozí majitel byl pěkne prase. Polovina zásuvek v bytě nefungovala. Opravit to nejde. Je to upálené někde ve podlaze. Podle souseda 4x vytopil sousedy pod sebou atd. Je to na celkovou rekonstrukci. Ale to neni podstatné. Mě zajímá co je to za nátěr. Jestli jsem si mohl zamořit byt nějakým sajrajtem atd ( budou tam i dvě malé děti ).
V panelových domech od ccapůlky šedesátých byl jen jedne druh azbestového výrobku, vlastně dva. Azbestový provazec jímž se mj. temovala litina (odpad ) a pak ještě ve vyšších patrech pak azbestová odpadní roura.Někde se možná ještě mohl používat azbestový provazec jako těsnění kolem rámu oken (s tímto jsem se setkal,ale ne v paneláku).Běžně se toto dělal provazcem skelné vaty obalené nějakým celofánem.
Jinak hledáte problémy kde nejsou,(azbest a protipožární nátěr-je to jen "vyplavený cement při zvybrování betonu při výrobě panelu ve formě!) a to co je pod tapetou je nějaká sádrová stěrka a ta reliefní ommítka je tzv mlaskaná omítka a natřená barvou! Přestaňte zkoumat co to je a udělejte si to podle svého!
Doplním. Panelák ze 60 let vzduchotechnika (odvětrání koupelen, WC a "spížních" skříní. Hranatá azbestocementová roura.
lukaass*
Diky panové za info. To okolo vzduchotechniky tam mám. Otom vím. Mám na tom ještě néco jako hobru. Ale ta to nebude. Dá se to něčím třeba nastřikat? Je to už takové hooodně škaredé. A jen tak jestě třeba umakartove jadro jako takove?( obsahovalo polystyren, nejaké desky atd ). Tam se nic nepřidávalo? Osobně si myslím, že ne. Krom toho, že při řezáni to pěkně smrdí.
Kolego Magdone-náš je asi výjímka. je kolaudován v 68 a VZT je v pozinku.Když jsem v 82 dostal byt (1+1) tak jen stoupačka byla (nwn od kterého patra ) v azbestu. A při rekonstrukcích jsem se s tím taky nesetkal,jen s tím co jsem psal .
Tazatel jádro je umakart vyplněný polystyrenem a jako "skelet" jsou dřevěné laťky.
lukaass*
U nas je to teda cele z nejake hobry co jsem cetl patene plne azbestu. Pozinkovane jsou asi pouze rohy tech "hobrovych" desek. Je to barak z roku 1978. Jeste k tomu polystyrenu. Znam polystyren bile barvy, cerne, flekaty. Tady v tom umakartovym jadru je bile barvy a jsou v nem cerne krystalky misty nahnedle ruzne velikosti. Grafit by asi barvil. Mozna nejake pojivo. Tezko rict.
Je to skutečně nátěr? Připadá mi to jako cement vyplavenej z vyšších pater stavební konstrukce. Když nás kdysi vypopila sousedka, měli jsme ve vaničce stropu vodu až po vrch. Protékalo to jen vyvrtanými dírami - rovnou do světel na stropě.
Jo tak to je jasne, mě spiš zarazil ten šedy nátěr nebo nastřik. Laminat znám. Respirátor jsem samozřejme neměl. Měl jsem to vůl rozlámat až před barákem. Tak jen jestli někdo neví jestli to není nějaky nátě proti hoření s nějakým sajrajtem typu azbest nebo tak něco. PS: odpovéd pro dabel
Ano, za minuleho rezimu sa vyrabali pritopoziarne farby a omietky s obsahom azbestu. Laicky to zistit neviete, musite sa pozriet pod mikroskopom, ci su tam vlakna. Ak ste sa zbavili samotneho jadra, tak by som to v byte namokro pozametal. Vysavac nie je vhodny, ked nema dobry filter, tak vlakna rozfuka aj tam, kde zatial nie su.
Vlakna su nebezpecne len pri rezani, v natere su dobre viazane.
lukaass*
Trochu tam poklidim a umeji podlahu. Omitky se taky skrabali. Tam snad nic nebylo. Jak rikam. Rozlamal jsem to na 6 mozna 10 kusu a odnesl. Kdybych to odnesl cele tak se na to ani neptam. Diky za odpoved
Omietky len ak boli tepelnoizolacne alebo protipoziarne, to v byte nie, skor v spolocnych priestoroch.
lukaass*
No jsem z toho čim dál tím víc zmatenej. Omítky tam nebyly hladké ( s drobnými kamínky ) jak jsem zvyklej. Nekde byla asi barva rovnou na zdi. A nekde byla struktury jak popkorn nebo jak bych to popsal. Na stropech bych rekl ze je jen barva na panelu. Rekl bych neco takoveho viz foto
I kdyby tam bylo něco azbestu, což se mi nezdá moc pravděpodobné, tak riziko je minimální. Rakovina vzniká až při silné a dlouhodobé expozici. Po demolici vytřete podlahy a je po problému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.