Dobrý den Rád bych se vás zeptal na radu než to X krát zkoušet. Cyky kabel 3x1.5 - zapojení do jističe. Který kabel patří kam? Mám tam modrý zelený a žlutooranžový. Děkuji za rady.
Asi by Vás nenapadla otázka - Mám řezat slepé střevo zleva doprava, nebo obráceně? A co dělat s ostatními střevy v břiše?
Že je to nesmysl? Ano, je. Tenhle zákrok jistě svěříte odborníkovi. A stejně byste měl postupovat i ve Vašem případě. Elektřina totiž dokáže v rukou laika zabíjet ještě spolehlivěji, než ten skalpel. Jen si to laici jaksi nechtějí připustit.
A Vy očividně o elektřině víte jen to, že existuje.
doplněno 19.02.22 07:54:
"Rád bych se vás zeptal na radu než to X krát zkoušet."
Také by se mohlo stát, že to vyzkoušíte jen 2x (poprvé a naposled ).
nojo*
Dobrý den Děkuji za radu velmi si ji cením. Myslel jsem že je nějaký postup, něco jako máš cyky 3x1.5, ten vezmeš připojíš ho takhle a takhle k jistíči od něj takhle a takhle k vypínači z něj takhle a takhle ke světlu. Mněl mi to udělat elektrikář z práce, ale ten bude ještě dlouho narodit a říkal mi že to zvládnu i já.
nojo*
Máte samozřejmě, pravdu počkám jak se kolega uzdraví a přijde mi to udělat, - jen mi přišlo že to nebude tak obtížné když mi to vysvětloval, ale určitě to nechám do rukou odborníka děkuji za radu
Takže dva kusy cyky hnědého kabelu se zapojí se zhora a že zdola jističe který se vede dal a na příklad v krabičce se ty dva kusy propojí z jedné strany wago svorkou a pak můžu z druhý strany vago svorky nastrkat cyky kabel se třemi kabely?
jirib
Jistič hlídá,co tím jedním hnědým právě teče,tak tam prosím tě nic jiného necpi. Hrozí požár a úraz elektrickým proudem.
nojo*
Samozřejmě,proto sem tady - abych se zeptal a nechal si poradit. Děkuji za radu - víte mám všechen materiál a nevěděl jsem právě už jen co zapojit do jističe.
nojo*
Co pak není nějaký postup - kde připojím tohle do jističe - pak z jističe do spínače a pak ze spínače do světla
"Co pak není nějaký postup - kde připojím tohle do jističe..."
Ovšem, že je. Postupuje se podle závazných předpisů a norem (je jich celá řada jmenovat je tady nebudu) a elektrikáři se to učí 4 roky s následnou několikaletou praxí a opakovaným přezkušováním před komisí.
jirib
Tak za prvé musíš rozlišit,zda máš starou dvoudrátovou el. Nebo novou třídrátovou...
nojo*
Viz foto Takhle jsem se nastěhoval
jirib
Co to je za prasárnu?Stará dvoudrátovka s novýma jističema... Jinak jsem nepochopil,co chceš a kam zapojovat.
Slušná fušeřina. Zřejmě do toho šťoural někdo s Vašimi vědomostmi (bez urážky). Doporučil bych rekonstrukci podle platných předpisů. Tohle sice asi funguje, ale za určitých podmínek to může být nebezpečné.
nojo*
No je to tak, já si říkal že to tak nemá vypadat když sem se stěhoval.
Ono se dá radit, pokud o tom tazatel má aspoň nějaké povědomí. To vy bohužel nemáte. Jestli nechcete zabít sebe nebo někoho jiného nebo vyhořet, tak počkejte, až se váš elektrikář uzdraví. A dost pochybuju, že by řekl, že to zvládnete sám.
nojo*
Nakoupil sem nou nes onemocněl materiál. A pak mi po telefonu říkal že mám počkat jak bude v práci nebo nepojit světlo podle nějakého povodniho. Kouknout se jak je nějaký světlo napojeny do jističe z jističe najít krabičku po cestě jestly nějaká je a z n než k vypínači a z vypínače do světla. A napojit to úplně stejně
jarin*
Promiňte, ale kdybyste věnoval 30 minut hledání a čtení na internetu, místo tady na poradně, tak určitě by se Vám povedlo v základu pochopit, proč jsou vlastně hnědý(černý) modrý a ž/z vodič a jak funguje rozvod a jeho jištění. Vy jste, s prominutím, totálně nedotčen... Adept pro krematorium nebo pro hasiče.
Rozvadzac je v nebezpecnom stave, je nutna rekonstrukcia, napriklad ten tenky drot medzi dvoma castami mostika hore ... celu temu navrhujem uzatvorit z dovodu bezpecnosti autora.
nojo*
Já předem děkuji za odpověď A nemusíte se bát o moje bezpečí, právě proto sem psal na tuhle poradnu a radu a pochopil jsem že si musím zavolat odborníka. Který to celý překope jak má.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.