Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dva domy se stejním počtem místností je zde i stejný počet radiátorů a i celkovou rozlohou v m2 ani jeden není zateplený. V jednom domě je udělané topení na tuhá paliva to je kotel DAKON 12kw a rozvod udělaný v CU při zemi k radiátorům ale trubky koukají a nejsou zadělané do zdí tento dům se vytopí v pohodě. Druhý dům je vytápěn automat. kotlem EKOEFEKT 24kw zde je rozvod udělán v podlahách systémem rehau a následně do zdí na připojení k radiátorům a ve zdech je izolace ta tribkách mirolen 5mm jak je možné že tento dům s moderně odělným topením a sylnějším kotlem o 12kw se hůř vytápí? je možné že jsou tak značné tepelné ztráty v těch zdech a podlahách než v předchozím domě kde je udělané topení v CU a po trubky jsou taženy po zdech takže jsou vidět, nebo v objemu vody v otopných soustavách? děkuji za odpovědi
Umístění trubek by nemělo mít až takový vliv. Je to samotížka a nebo s čerpadlem, je u aut. kotle čtyřcestný ventil? Jsou termoventily? Chce to více informací, nejlépe vzít nějakého experta na místo samé. Tady budeme hádat.
je to nucený oběh osazen dvouma čerpadlama, čtyřcestným ventilem ovládaným systémem komextherm ten se řídí podle venkovního čidla vnitřního termostatu a soustavou čidel u kotle, ano všechny radiátory jsou osazeny termoventily ale ty jsou otevřeny na plno jak štelováním tak hlavicemi. Já osobně si myslim že se ohřejvá zbytečně moc vody jem kotel sám obsahuje 85L, tento kotel co tu máme je schopen to vytopit pokud se dá na plnej výkon tak to vytopí ale za cca 20hodin spotřebuje 11Okg uhlí, podle mého měření na stoupačte pokud do bytu postím v mrazech 80C tak se mi vrací jen 50C, kdežto u druhého domu je rozdíl toho to měření jen 10C? v čem to je? studené zdi ve kterých jsou trubky uloženy?
Mám neodbytný dojem, že je tu rozpor v tom výkonu kotlů. To že má kotel kapacitu 12 kw nebo 24 kw ještě neznamená, že tu kapacitu naplnuje. Pevná paliva je vlmi výhřevné medium, ale v poměru k ceně z malou účinností.
Ekoefekt, ač je schopen dosáhnout účinosti 24kw, ještě není zárukou že je dosahuje v běžném provozu. Aby dosáhl na dvě třetiny maximálního výkonu musí spálit podstatně dost topiva, aby se na to dostal... Logika topení není ve výkonu kotle nebo vedení media. je to o kombinaci mnoha faktorů... udělějte co namaloval projektant a hlavně na jaké podmínky to maloval... třeba v technické zprávě počítá se zateplením. nebo máte někde energetické ztráty v jiných konstrukcích... je to prostě celkem věda a ne nadarmo se to učí na denním studiu 6 roků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.