Nejste přihlášen/a.
Z. Svěrák mluví v jedné z jeho povídek o prodejně polotovarů, je to hodně stará povídka a já vlastně ani nevím, co se v té prodejně prodávávalo, co si mám představit. První, co mi napadne jsou lahůdky a uzeniny, ale to přece není polotovar, polotovar by mělo být něco co se musí dodělat. Pak mi tedy napadlo maso, protože jiné komponenty domácích jídel se kupovali v jednotě, konzumu, sámošce atd. Ale kdyby to bylo maso, jmenovalo by se to masna, nebo řeznictví. Z logiky věci to musela být prodejna, kde prodavali mnoho různých druhů polotovarů, aby se to jmenovalo takto obecně. Co tam tedy prodávávali?
Polotovary jsou potraviny částečně upravené Třeba neuvařený houskový knedlík, neupečený štrůdl, uplácané, ale neusmažené karbanátky, syrové, obalené řízky... Před konzumací se musí dodělat. Polotovary šetří hospodyním čas a nepříjemnou práci při vaření. Jejich kvalita ale může být problematická.
U toho syrového, kynutého knedlíku, neuvařeného bych pochybovala.
Knedlíky se prodávaly již uvařené. Tak jako dnes.
Droždí by se vyčerpalo a ve vodě by asi již nevyběhly.
Bramborové těsto zase stáním řídne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.