Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Pokouším se zjistit rozdíl mezi mísícími beztlakými vodovodními bateriemi s pákou, které jsou určené pro beztlaké průtokové a nebo zásobníkové ohřívače. I když jsem kontaktoval výrobce a prodejce, ten rozdíl mi nikdo nepopsal. Principy beztlakého ohřívače i rozdíly průtokového a zásobníkového chápu.
O co jde: Mám beztlaký zásobníkový 5l ohřívač Dražice BTO, umístěný nad dřezem. Vlevo červená, v pravo modrá. Ke dřezu je přivedena pouze studená voda. Rád bych tam připojil pákovou baterii se třemi přípojnými místy. Původně jsem koupil beztlakovou baterii Mereo CBE301020M, ale byl jsem upozorněn, že je vhodná jen pro průtokové ohřívače a ne pro ty zásobníkové. Čili bych musel kupovat baterii jinou, nicméně, všechny pákové, které jsou určené pro zásobníkový ohřívač, vypadají prakticky totožně jako koupená baterie Mereo - přípojný závit k řadu 1/2", vstup teplé vody z ohřívače a výstup studené z baterie do ohřívače 3/8". Nejsem schopen zjistit rozdíl mezi těmito pákovými bateriemi. Věděl by někdo, v čem se ve skutečnosti liší a proč nejde použít baterii Mereo pro zásobníkový ohřívač vody? Samozřejmě bych se tím rád vyhnul koupi nové baterie, když už jednu mám.
Jediný rozdiel, ktorý ma napadá je úkap vody pri nahrievaní a potenciálne zalepenie perlátoru. Pravoverné beztlakové prietokáče (5-7 kW) nemajú dôvod odkvapkávať. Ak je teplá "spiatočka" trvalo otvorená, asi by som to riskol.
Ostatní si za domácu úlohu naštudujú rozdiely medzi beztlakovým zásobníkovým ohrievačom, beztlakovým prietokovým ohrievačom, tlakovým zásobníkovým ohrievačom, tlakovým prietokovým ohrievačom, prietokovým výmenníkom doskovým, prietokovým výmenníkom trubkovým, nepriamo ohrievaným zásobníkom a kombinovaným zásobníkom, karmou a "lázeňskými kamnami".
Použití je možné pouze s průtokovými ohřívači bez zásobníku. Takže pro váš ohřívač nevhodné...
Např. tabulka níže je pro beztlakové průtokové ohřívače Wtherm.
Když se podíváte na průtok vody baterií, tak ten je poměrně malý, průřezy otvorů pro vodu budou zásadně menší, než pro zásobníkové beztlaké ohřívače. Pokud si tuto baterii na zkoušku namontujete na váš ohřívač 5litrů, i když budete mít dostatek teplé vody v zásobníku, poteče ji méně než s baterií, pro tento ohřívač určenou...
doplněno 16.02.22 22:24:
Zkusím doplnit tabulku..
Vážení, snad jediný "nonek" pochopil, o co tazateli jde. Všichni ostatní odpovídáte sice dobře, ale lehce mimo dotaz.
Tazatel chce znát rozdíl mezi beztlakovou baterií pro bojler a beztlakovou baterií pro průtokáč. Tedy 2 různé , ale obě beztlakové baterie.
Co se týká odkapávání při ohřevu, bude voda z beztlakového bojleru odkapávat vždy, z průtokáče nikoliv Fyzika se nedá obejíit.
Abych nikomu nekřivdil, "miso" otázku také pochopil správně, akorát jsem si jeho odpověď musel přečíst několikrát .
Ano, toto samozřejmě chápu, píšu to i v otázce. Obě baterie jsou beztlakové - uzavírají tlak řadu od beztlakového zásobníkového ohřívače nebo od průtokového ohřívače. Jde mi o rozdíl mezi těmito beztlakovými bateriemi - proč nejde použít ta pro beztlakový průtokový ohřívač u beztlakového zásobníkového ohřívače.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.