Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kdo mi poradí zda můj soused může vedle mé podezdívky z venkovní strany mého plotu naskládat palivové dřevo.
Na vnitřní straně je hlavní přístup do domu. Případně jaká musí být vzdálenost od podezdívky a zda je k tomu nutný můj souhlas.
Budu velmi ráda, když mi někdo poradí a předem děkuji. /pozn.zbytečně se neříká, že největší srážka na světě je srážka s panem
b.l.b.c.e.m - proti tomu je jedinec absolutně bezmocný/.
Přeji všem krásné dny bez podobných srážek Fatima
Pokud se dřevo nenachází přímo na Vašem pozemku, je Vaše snažení asi marné. Viděl jsem případ dřeva narovnaného přímo k plotu, a dřevo bylo provizirně zastřešeno. Stříška zároveň chránila plot, takže vydržel mnohem déle. Problém bych viděl pouze v tom, pokud bude např. ze dřeva stékat srážková voda přímo na Váš plot. Proti tomu se bránit asi můžete. Pokud ale dřevo nijak plot neovlivní není co řešit. Napište třeba, jestli máte dojem že složené dřevo nějak poškozuje Váš plot. Např. sníh navátý v mezeře nebo zatékající voda a pod.
Fatimo, takových srážek mám za sebou, to mi věřte. Ale už bydlím jinde. Nic jiného se nedá říct - jenom to, že pan Werich byl moudrý člověk. Pokud to dřevo má na svém pozemku, tak s tím asi neuděláte nic. A protože asi, podle toho co píšete, nebude domluva se sousedem možná, zkuste ho písemně oslovit. Požádejte ho, aby přestěhoval dřevo jinam, že potřebujete opravit podezdívku. Ještě by byla možnost, pokud by dřevo stínilo. Ale sama víte, že s někým se skutečně nelze domluvit. Mně vyrovnali dřevo za plot a to ještě na můj pozemek v šíři cca 0,5 m za plotem a před okna z kuchyně - do výšky přes dva metry. No, nic jsem s tím nedělala, alespoň jsem nemusela koukat na jejich zahradu. Zkuste ještě, co by se dalo použít z výpisu Obč.Z. 40/1964 Sb
§ 127
(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
Ještě přidám odst. 3) uvedeného § :
3) Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.
Lidko, na zmíněný odkaz jsem se již dívala, ale v mém případě je to trochu komplikovanější. V celém případě hrají hlavní roli slepice.Před časem jsem zde prosila o radu zda existuje nějaká možnost souseda přimět k tomu,aby si řádně zajistil slepice,
aby mi neodhrabávali z venkovní strany podezdívku plotu.Třikrát jsem slušně požádala o nápravu - bohužel zbytečně. Proto jsem
se obrátila na majitelku , která sousedovi dala souhlas k užívání pozemku pro výběh slepic. Taktéž 3x požádala o řádné zajištění, aby nedocházelo k poškozování podezdívky. Jak jinak než bez úspěchu. /jedna paní povídala... k mé podezdívce prý chce soused naskládat dříví a tím zamezit přístup k podezdívce, ale hrozí zde riziko,, že bude umožněn slepicím přelet na můj pozemek a tomu bych ráda zabránila, proto v obou případech jsem žádala chytré hlavičky o radu. Já osobně jsem v koncích a dnes mi situace zcela vyčerpala. Zahrnula jsem u části podezdívky vyhrabané díry hlínou, upravila a než jsem se stačila osprchovat byla to zase všechno vyhrabáno. /sice by bylo několik způsobů jak situaci řešit, ovšem velmi riskantních, ale k něčemu podobnému se nebudu uchylovat pro omezenost jiných - natolik se neponížím./
Tady je každá rada drahá, protože, jak vidno Váš soused není přístupný na jakoukoliv dohodu. Jsou tací, kteří se v tom vyžívají. Také jsme měli takového souseda, vyčuďoval nám dvorek a divil se co ,že se nám nelíbí.? Naštěstí už vyčuďuje někoho jiného.Tady je nutná jen a jen rozumná dohoda. Jak by se asi to líbilo jemu, kdyby byl na Vašem místě? To on asi tak neuvažuje.
Ano, vnikla jsem na cizí pozemek, který patří mé sestřenici a s jejím souhlasem. Mám hlavu a přemýšlím, jak a co si mohu dovolit bez nějakých dalších problémů.
Fatima
Tuto slepičí válku je jednoduché vyřešit ukončením užívacího práva, které udělila Vaše sestřenice arogantnímu válečníkovi k výběhu jeho na vesnici nepatřičné slepičí hordy na svém pozemku. Podávajte průběžně zprávy o vývoji na bojišti.
Nevím,kolik je ta vzdálenost,ale nemělo by to být méně jeden metr.Měli jsem tentýž případ u nás na chalupě,kdy nám soused neustále něčím obkládal zeď,tak tam otec třikrát do měsíce nastoupil s tím,že jde natírat zeď vápnem-nikdo vám nemůže určit,jak často budete udržovat své obydlí.A souseda to přešlo...
Děkuji všem, kteří se snažili poradit. A výsledek: jsem klidnější povahy a proto se snažím jakýkoliv problém řešit slušnou cestou bez zbytečných emocí. Bohužel v tomto případě narazila kosa na kámen a musím se přiznat, že jsem se nechala vyprovokovat a nejsem na sebe zrovna moc pyšná. Nevím jak by se zachovali jiní, ale příliš se mi dotklo, že začal do sporu montovat moji matku, která už čtrnáct let není mezi živými a to neměl dělat. Urážel i mně různými výroky, že jsem - líná /práci za mně dělají asi skřítkové/, nemám popelnici k odvozu odpadků a nevyvážím septik - chtěla jsem předložit doklady o úhradách, ale bylo mi řečeno že ho to nezajímá. Také tvrdil, že z mého pozemku se k němu do studny prosakují chemikálie, což nemůže být pravda. Pod mým pozemkem jsou tři rod..domky a žádný z nich toto nezjistil. Sousedova studna je cca 50-100m od mého septiku a nachází se asi 5-10m od suchého záchodu, který léta používal. Musím podotnout, že přímo nesousedíme, mezi našimi pozemky je přístupová asfaltová cesta, která pokračuje vpravo pod moji zahradou a téměř na konci tak 20m od plotu mám septik. Pokračoval ještě dalšími urážkami - že jsem h.a.j.z.l., doporučil mi psych.léčebnu a bylo toho mnohem více,ale vše jsem si nezapamatovala, protože na starší ženu to byla příliš silná káva. Pochopitelně klid byl pryč a bohužel, byly mnou vyřčeny výroky, které být neměly /není to jen psaní,abych se vylepšila/ a proto se při vhodné příležitost za ně omluvím. Proč je tolik lidské zloby a závisti. Zřejmě v dnešní době je asi nepřípustné chránit si svůj majetek.Nechápu proč si znepříjemňujeme život když jsme zde jen na návštěvě. Přeji všem krásné dny a bezkonfliktní sousedy. Fatima
doplněno 24.03.10 07:34:Ještě jsem si vzpomněla na jeden výrok: dovolila jsem si říci, že kdyby byl v domě muž, že by si to nedovolil. A odpověď - že docházeli dva a že oba zemřeli, což je pravda a bohužel mi dost chybí. Chodili mi pomáhat, když se vyskytla namáhavější práce. Nevím a nemohu pochopit, co to má společného s naším sporem.
Je to hrůza, k tomu nemám slov. My se se sousedy také moc nemusíme kvůli sporu se studnou, ale aspoň se pozdravíme, i když víme, že ze sebe nadšením neskáčem. Jeden z nich má přímo na plotě (plot stavěl on) voliéru s uřvanými papoušky, tak jsem se na to už tady ptala... Co my zbývá, smířit se s uřvanými ptáky a se sousedy si říct jen dobrý den... Ale váš soused patří asi do rukou psychiatra... Ivana
Vaše podezdívka a Váš plot. Pozemek, kde je dřevo uloženo je také Váš? Pokud ano a Vy s tím nesouhlasíte, tak to tam nemá co dělat. Pokud je to pozemek souseda nebo někoho komu to nevadí, tak je to jen Vaše zbytečná starost. Tedy úpokud Vám to nezpůsobuje nějakou újmu (především materiální a ne psychickou).
Vážená paní,
Zkuste se na to podívat ze sousedovy strany.Chudák je třeba on,nejdřív vám vadí jeho slepice u vaší podezdívky,on se to snaží řešit obložením obezdívky dřevem aby vám vyšel vstříc a najednou vám zase vadí jeho dřevo...co vlastně chcete? víte to vy sama? Nejde třeba o to, že vám prostě vadí sousedovy slepice? přeji hezký den...
Možná, že fatimě skutečně ty slepice vadí. Ale já se jí nedivím. Já jsem u domečku zlikvidovala králíky, protože se mi k nim natáhli potkani a to nebylo nic příjemného. Děsně jsem se bála, aby se mi nedostali do domečku. Ale okolo sousedi měli slepice. A ne, že by je měli blízko jejich domu, to ne. Ale já je měla od jednoho souseda přímo za domem za plotem - prakticky pod okny. Ovšem oni od domu minimálně 20 m. A věřte mi, že to nebylo nic příjemného. V létě když zapršelo, páni, to byl pěkný smrádek z okolí té jejich slepičárny. Nechtěla jsem se s nimi dohadovat, protože jinak to byli dobří sousedi. Jenom s těmi slepicemi jim to jaksi nedocházelo. Takže ono to chce trochu víc ohledu i k sousedům. Potom by jistě bylo méně sousedských sporů.
Fatimo, nešlo by promluvit s majitelkou pozemku?
Vážená paní /pane/. Dobře vím co chci a to je to jediné, to co jsme si vybudovali, aby nám bezohlední lidé ničili. Já jeho majetek nečiním a tudíž to očekávám od něho. Snažila jsem vše vyřešit dohodou a když Vám řekne, že ho to nezajímá, že to není jeho pozemek, jak byste se zachoval/a/ Vy. Dělal by Vám potěšení pohled na to jak Vám cizí osoba /jeho drůbež/ vše ničí? Určitě ne. Snadno můžete něco podobného napsat - pravděpodobně jste se nikdy do podobné situace nedostal. Nejsem člověk náročný, zcela mi postačí, když bude respektovat co není jeho nemá právo ničit on ani jeho drůbež. Slepice jako takové mi vůbec nevadí, ale je snad /alespoň by mělo být/ jeho povinností zajistit výběh pro slepice tak, aby neničily sousedův majetek.
Přála bych Vám toho chudáka - arogantního pána - poznat. Nevycházel byste z údivu. Jaký je, co dělá, jak se chová to je jeho problém, ale já požaduji pouze neničit můj majetek. Ještě maličkost:: ráno pustí psa na ulici a dost často mám od něho pozdrav před vrátky - žádný problém - nic neničí. Vezmu lopatku, smetáček, uklidím a hotovo.
Fatima
doplněno 22.03.10 07:36:Paní Lidko, omlouvám se, tato odpověď patřila autorovi A B D U L. Děkuji Fatima
Paní vy nevíte co chcete...nejste ani tak férová aby jste napsala pravou podstatu problému.Vymyslela jste si zástupný problém se dřevem a čekáte nějakou radu? Začněte především sama u sebe, zkuste být trochu tolerantnější ke svému okolí, uvidíte že budete spokojenější... víte, co znamená ta vaše červená barva v odpovědi?, To je jako kdyby jste tady křičela, zřejmě jste pěkná histerka a pokud vám někdo nepřitakává, je zle.Ani ta Vaše sestřenice Vám nechce vyjít vstříc... zdraví Váš soused M.
Vlastním rodinný dům se zahradou.
Zahradu mám oplocenou asi 12 let dřevěným plotem ( smrkové planky ) s betonovou podezdívkou.
Můj soused má od obce pronajatou parcelu ( pole ), ale v šířce asi 25 metrů má naskládané a nasekané převážně palivové dřevo, která je od mého plotu maximálně 25 cm s tím že ve větším úseku se dřevo vyvalilo na muj plot.
Můj plot trpí vlhkem, planky mě uhnívají ...,nebot to sousedovo dřevo je přikryté plachtou a všechna deštová voda mě teče po plotu.
Zádal jsem ústně souseda, aby své dřevo přeložil od mého plotu na vzdálenost minimálně jeden metr, tak, abych se ke svému plotu mohl kdykoliv za účelem údržby dostat.
Děkuji za Váš názor či doporučení mého postupu.
Antoním jen nezadal dotaz novou otázkou, ale pokračuje v jiné...
svému plotu mohl kdykoliv za účelem údržby dostat***ale to stejně nemůžete kdykoliv, jen po domluvě se sousedem.
Nic jiného, nežli přemlouvat souseda, třeba za pomocí jiného souseda, nedocílíte odklizení dřeva. Pláňky uhnívají věkem (12 let), nebo tím deštěm, z jeho dřeva? Tak mu pomozte a otočtě spád střechy...?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.