Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stmívatelná světla co mění odstín - vypinače

Od: endoras odpovědí: 6 změna:
Chtěl bych v domě mít stmívatelná světla, co mění odstín (stačí dvě polohy - studená a teplá). Z možností co jsem našel, je např. Philips hue, ten bych ale nechtěl - chtěl bych totiž, aby to byl vypínač ve zdi a ne přes Bluetooth. Navíc ten philips prodává žárovku za 600kč, to taky nechci. Je jiná alternativa, aby ten přepínač odstínu byl “ve zdi”. Stmívač jsem našel jednoduše.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Prijimac (ziarovka. svietidlo) rozumie len prikazom, ake vyrobca navrhol. Bezne riadenie intenzity osvetlenia riesi skoro kazdy stmievac, osekavanim casti sinusovky sietoveho napatia. Vasa poziadavka na zmenu odtiena (farebnej teploty) musi byt riesena konkretnym systemom a obavam sa, ina cesta ako cez mobil / domacu automatizaciu nie je.

Teda je, ale musite si sam postavit spinac, ktory emuluje rovnaky protokol ...

endoras
hodnocení

0x
Ještě doplním, ze teď doma využívám system od ikei. Zarovky jsou asi za stovku, ale zase je to přes ten Bluetooth vypínač. Nevýhoda a důvod, proč už to nechci je to, že žárovky musí byt pořád pod proudem (aka klasicky vypínač v poloze zapnuto). Někdy to piští, má to prodlevu, když to zapnu, klasicky vypínač nejde používat normálně (musí se 3x zapnout a vypnout, aby začal fungovat). Ale hlavně, když vypadne proud, a potom naskočí, tak to svítí v celém baráku (jelikož jsou vypínače v poloze zapnuto). Pokud ten philips hue funguje lépe, asi bych nad nim uvažoval.

hodnocení

0x
Podle toho, co nechceš, by se dalo uvažovat nad novou instalací.
Např.: dvojitý vypínač, do světla 4 vodiče (L1, L2, PE a N), ve světle jedna (slabší) teplá a jedna (slabší) studená žárovka. Mohly by svítit každá zvlášť, případně svítit najednou, při potřebě více světla.
Případně přepínač 5a, jednou páčkou zapneš -vypneš, druhou přepneš teplá-studená

hodnocení

0x

Jiná jednoduchá alternativa neexistuje

hodnocení

0x

Před časem jsem měl LED žárovky, které lze stmívat běžným vypínačem, pokud mezi vypnutím a sepnutím není prodleva delší než cca 2 sekundy: zap (100%), vyp - zap (50%), vyp + zap (20%). Takže teoreticky by nebyl problém vyrábět LED žárovky, které fungují podobně, jen místo výkonu mění barvu/teplotu světla, ale netuším, jestli se takové vyrábějí.

hodnocení

0x

V Hornbachu jsem viděl stmívatelné LED žárovky - tuší že Philips - které při stmívání stmívačem měnily teplotu světla od studené bílé po teplou bílou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]