Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stěn a oken

Od: donald* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

vím že se tu již několikrát probíralo jakou tloušťku polystyrenu zvolit na zateplení stěn domu. Máme patrový RD, typ "A", postaveno z ytongu lambda 375, chci na to nechat dát ten grafitový polystyren Neopor 100 mm. Při ideálním stavu vychází tepelný odpor m2/kw 7.54 a součinitel postupu tepla U 0.13. Jedná o ideální stav, který bude asi ve skutečnosti nižší, ale vzhledem k tomu, že okna mají U pokud si pamatuju 0.8, tak mi to přijde i tak zbytečně moc. Bohužel jsem naslouchal projektantovi a různým známým co taky stavěli takže máme v podlaze jen 10 cm polystyrenu a zateplení střechy a stropu minerální vatu 20 cm. Takže špatně jako ostatní :) S tim zateplenim střechy by se možná dalo něco udělat (foukaná izolace přidat pod tašky a na stropě odendat prkna a přidat vatu, popř. zateplit půdu), ale podlahy už rozbíjet nebudu.

Můžete mi prosím poradit jak se zprávně má zateplovat polystyrenem, třeba nějaké www? Fasádu ze zateplením (fasádu určitě) budou dělat řemeslníci, ale chtěl bych mít možnost kontrolovat správný pracovní postup. Na co si mám dát hlavně pozor, kde se dělají při zateplení často chyby. Mají se nejprve desky přibodovat lepidlem na zeď, kdy se nechá asi 1 cm mezera a pak se po zaschnutí připevní těmi spec. šrouby?... tak to dělá soused. Na špalety by se podle zdejších přispěvatelů měl dávat polystyrem 5 cm... vyšlo mi že mi bude koukat rám okna asi 2 cm?! Má se tam také nechávat nějaká spára nebo se lepí přímo na zeď? A co zateplení podezdívky, mám ji ze ztraceného bednění, jaká tloušťka a čeho a jaký pracovní postup. Otázek je docela dost, budu vděčný za každou i dílčí odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

3x

izolace 100mm v podlaze je celkem ok a nemělo by to mít žádný vliv, ikdyž osobně preferuju od 150mm, ale to prý je jenmoje paranoia. Takže v tomto směru vpořádku.

200mm v střeše se mi jevý jako ok. Norma říká 180mm kamenné vlny... v čem vidíte problém? Proč myslíte, že vám projektant poradil špatně? To že dáte někde hodně izolace, ještě neznamená že je to správně... Množství izolace musí být v určitém ekonoomickém poměru vůči nákladům a energetickým ztátám. Proč dávat na fasádu 400mm izolace, když 200mm je o víc jak dvě třetiny levnější a přitom ztráta je mnimální , tudíž ekonomika je zaručena. Méně někdy znamená i více... Veškeré zateplení musí mít nějakou návratnost a pokud ta návratnost není do 20 roků, pak je zbytečné investovat. Takto pracuje projektant.

tonda27*
hodnocení

2x

Naprosto souhlasím s Jiřím. I z mého pohledu se mi jeví 100mm EPS jako dostatečných, pokud na něj přijdou systémové desky podlahového topení, které izolaci ještě navýši. 200 mm izolace na strop je dostatečných (tlouštka je nad hodnotou danou normou), otázkou zůstává, zda jde o tlouštku počítanou mezi trámy stropu nebo krokve, nebo zda se jedná o izolaci volně položenou v celé tloušce. Raději bych (pokud je konstrukčně možné) přidal min. 100 mm napříč trámům či krokvím nad vaši stávající izolaci, která překryje tepelné mosty vzniklé trámy - dřevo není tak dobrý izolant.

Ohledně zateplení soklu - min. by měla být izolace (50 - 100 mm) přetažena přes 1. šár cihly z důvodu tepelného mostu na dělící spáře základové desky a zdiva a min. 50 cm pod úroveń terénu. Pokud není možné řešení přetažením na 1. šár, stačí sokl dle mého názoru zateplit 50 mm dekperimetru - 100 mm je již velmi drahých a efekt by to nevylepšilo - 100 mm bych doporučoval pouze tehdy, kdy dojde k přetažení na cihly, jak jsem uvedl výše.

Nejsložitější je ve vašem případě volba vhodné tlouštky izolace zdiva s ohledem na rosný bod. Při použití Lambda Ytong 375 mm vychází min. TL izolace 100 mm (na zateplení stačí) a to za předpokladu, že vnitřní teplota 21°C a venkovní do -15°C a i tak je to na hraně s rosným bodem. Optimální tlouštka u tohoto typu zdiva se pohybuje od 150 mm a výše, což už neúměrně navyšuje celkovou tlouštku zdi (525 mm + omítky a fasáda) a jednak i finančně se dostáváte do roviny, kdy takto velká investice do zateplení se prakticky nevrátí, resp. vrátí po více než 20 letech, což je neekonomické:(

Na zateplení špalet oken je 50 mm optimální, ale stačí i 20 - 30 mm, ať nemáte okna utopená - dejte si pozor i na správné provedení montáže oken, kdy dle normy musí být zapěněná okenní spára z vnitřku očetřena parotěsnou páskou a z vnějšku dyfuzní páskou - toto mnohdy považuji za mnohem důležitější, než nacpat kolem ostění oken 50 - 100 mm EPS a přitom se vykašlat na správně provedenou okenní spáru.

Pokud to shrnu, podlaha OK, přidat izolaci na strop (min. +100 mm na zakrytí tepelných mostů), zateplit sokl min. 50 mm třeba dekperimetrem (ideálně přetáhnout přes 1. šár) a nezateplovat fasádu, max. použít tepelně izolační, která překryje tepelné mosty. na ostění oken dát 20 - 30 mm EPS + ošetřit okenní spáru páskami.

doplněno 22.03.10 14:26:

Doplním, že pokud máte prostor nad poslední obytnou místností nevytápěný a nebo jednáli se o podkroví, je nutná parotěsná folie, jinak je vám k ničemu i 50 cm izolace - to ale asi máte i v projektu.

hodnocení

2x

donalde, na správný návrh zateleplení je třeba místní šetření. Nicméně se dá i na dálku jen obecně poradit. Kolegové zde již zmiňovali, že předpis vyžaduje minimálně 180mm izolace s lambdou 0,039. Avšak je i doporučená norma (pozor ale platná již od roku 2002 a to byli ceny někde jinde) a ta doporučuje 26 cm téže vaty. Pokud necháte uvedených 20 cm ve stropě, a na fasádu dáte k lambdě 10cm Neoporu (proč zrovna tento drahý?) a okna máte 0,8, ale zeptám se, to je hodnota U skla, nebo hodnota Uw celého okna?

tak to je jeko když si vezměte horskou péřovou bundu a bez čepice a rukavic se vydáte na hory. Bude Vám zima?

Postup zeteplení je třeba na: zateplenidomu.cz/...

nebo na tytan.cz/...

soudal.cz/...

a mnoha dalších

Na zeteplení špalet je opět různý názor. Já preferuji zateplení rámu do 2/3. Tvrzení, že "jak to bude vypadat"je úpně jinde. Všiml jste si někdy u souseda, jak daleko má špalety? nebo chodíte a koukáte jak to mají jinde?

donald*
hodnocení

ještě opravuji ... napsal jsem zateplení podezdívky, ale myslel jsem svislou stěnu základové desky.

donald*
hodnocení

Moc děkuji za rady. Ta parotěsná fólie pod vatou je. Je tam 20 cm vaty mezi trámy a 4 cm s přesahem přes trámy. Těch 10 cm už do šikmin bohužel nepřidám, musel bych rozebrat střechu nebo sádroš. Mluvil jsem teď o tom zateplení stěn s projektantem, ten mi taky říkal, že těch 100 mm polystyrenu je minimum a na hraně (kvůli rosnému bodu) a že by on vůbec polystyren na ytong nedával, buď zateplit mineralní vatou nebo dát jen paropropustnou omítku. Tu pásku do okenních spár mi dovnitř nedali, tak jí dam alespoň zvenku až budu dělat fasádu. :)

projektant má pravdu, ale...
"musel bych rozebrat střechu nebo sádroš" takže to lze

Proč NEO?
"mineralní vatou nebo dát jen paropropustnou omítku" ale vše je o penězích...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]