Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu.
Chci koupit rychletvrdnoucí sloupkový beton - směs v pytli 25 kg, konkrétně Sloupkový beton Cemix 25 kg.
Výrobce uvádí spotřebu 100 kg/m2 (při tl. 50 mm), prodejce uvádí Vydatnost: Cca 12,5 l betonu/pytel.
Já budu dělat 6x díru, 60 x 60 cm a výšku také 60 cm. Do toho půjdou hranoly 12 x 12 cm.
Nevím si rady, jak správně vypočítat, kolik pytlů na celkové množství potřebuji.
Děkuji za radu.
V čem je prolém? Při letmém pohledu si dovolím tvrdit, že výrobce uvádí spotřebu 100 kg/m2 (při tl. 50 mm), prodejce uvádí Vydatnost: Cca 12,5 l betonu/pytel jest jedno a to samý.
Z rozměru 12x12 si myslím, že budeš zabetonovávat nějaký dřevěný hranoly. To bych rozhodně nedělal.
Navíc, k čemu rychleschnoucí beton?
Ano, jedná se o dřevěné smrkové hranoly, které jsou tlakově impregnované. Zavěsím na nich krycí plachtu proti UV, vytvořím tak jednodnodušší variantu pergoly.
Hranol chci na U patku zabetonovat.
Můj odhad je, že 1 pytel na 1 díru možná stačí, ale opravdu si nejsem jistý, proto si to raději ověřuji.
Odhad jeden pytel na jednu díru je hodně, ale opravdu hodně optimistický. Skutečnost je podstatně jiná. Díra 60x60, hluboká 60 má objem 216 litrů. Z jednoho pytle je 12,5 litru. Tudíž na jednu díru je třeba něco přes 17 pytlů.
Když zabetonuješ nějaký kovový patky, tak potom s dřevem není problém. Nejhorší je zabetonovat přímo dřevo. To během krátké chvíle uhnije těsně nad betonem.
tak jestli se nepletu tak 0.6x0.6 je 0.36 takže jedna díra má 0.36m2 x 6 děr je 2.16m2 při hloubce jak udáváte 60 cm je to 1.3 m3 takže při vydatnosti 100kg na 1m2 50mm tloštky vám jeden pytel nepostačí ani omylem budete potřebovat cca 2 tuny tohoto betonu a když jeden pytel má 25 kg tak budete potřebovat cca 80 pytlů.
představte si že díru 3.6x 3.6m o hloubce 60 centimetrů zaléváte betonem na to je lepší zavolat domíchávač vyjde vás ohodně levněji a rychleji než ručo z pytlovaného
Proč musí být rychletuhnoucí? nestačil by obyčejný potěr cemix30MPakterý je dle toho kde se koupí až o polovinu levnější a udělá stejnou práci? Nebo asi ještě levnější koupit a nechat si dovézt rovnou patřičné množství (spočítali zde kolegové rádci kolik)namíchané směsi z betonárky?
Dle toho jak to spočítal kolega Jenyk Vás vyjde pytlovaný rychletuhnoucí beton na cca 15000kč při ceně cca 149kč/25kg pytel, u potěru 30MPa je to 9000kč při ceně cca89kg/25kg pytel.Hotová směs cca2500kč/1m3Pro vás cca3400kč.V jistých případech je doprava zadarmo + je možná sleva . Např u Českomoravského ,když si objednám u řidiče z jejich dopravy-sleva cca15-20%ceny betonu a doprava zdarma , U HB Betonu dorpava do cca6km zase zadarmo a ceny +- stejné jako ČMB (oboje JH) (dnes jsou asi ceny trošku vyšší, beru z 2019)
Jinak ať již tak nebo tak, zabetonoval bych jámu celou a hranoly na kotevní patky, nikoliv zabetonovat rovnou dřevo, tedy hranol!
Tak je to kubík a čtvrt betonu, tudíž když si objedná jeden a půl kubíku, bude to akorát. Díru kopne o kousek větší a ono se to vejde.
Zvažte rovněž velikost patky. Běžný rozměr patky pro pergolu je cca 200 x200 mm, což vám sníží spotřebu devítinásobně! Technické řešení je ovšem jiné. Zabetonuje se kovová patka a do té se osadí dřevěný sloupek. Rovněž ve většině případů není třeba používat rychletvrdnoucí beton. Vše ještě závisí na statickém schematu - vy chcete vetknutí, ale kotvení do ocelových patek se spíše podobá kloubu.Proto to chce alespoň tříkloubový rám.
@ingjirimares a @miso děkuji pánové, já jsem spíše zaměřený na obchodní aktivitu a vývoj IT, tak co se týká tohoto, vše se teprve učím zkušenostma
Dříve jsme totíž dělali 3 hranoly na cvičení, kam jsme si nechali přivařit L a tyč. A bylo doporučeno, abychom udělali 60x60 a výšku 60-80 kvůli zimě. Hranol tam je 20x20. No, už dřív mi to přišlo trochu přehnané, ale důvěřoval jsem tomu.
Koukal jsem se, že někdo prodává pergolu, kde právě používáme hranol ze smrkového dřeva jen 12x12, proto jsem si říkal, že když to stačí na pergolu, tak pro mě to nyní bude také stačit. A pokud opravdu mohu udělat díru jen 20x20, tak na to mi asi i pomalu bude stačit vrták, který jsem si koupil, to by bylo super.
A pro jistotu - to U jsem chtěl koupit v OBI ( obi.cz/...) kde to je podle mě vhodné, protože to má také 12x12, nicméně me trochu zaráží výška - pouze 20 cm, co s tím? Pak by se mi stalo, že když díra bude mít 60 cm, tak 40 cm dřeva bude v zemi a tomu jsem se chtěl vyhnout, aby to dřevo něco vydželo.
Znamená to, že mám najít takovou patku, která bude mít délku 60 cm?
Myslím to tak, že nejdříve udělám díru 60 cm do země. Pak do ní vložím patku, která má výšku ale jen 20 cm. Proto jsem si říkal, že těch 40 cm dřeva bude také v zemi, pokud to pak vše zaleju betonem.
Nicméně teď jsem to pochopil tak, že ta část, kde to přišroubuji ke dřevu, musí zůstat venku, je to tak?
Potom si tedy musím pořídit nějakou mnohem delší patku, kde ten osten bude celý v zemi - tedy 60 cm.
Nebo to celé pletu a stačilo by tu celou díru vybetonovat a pak do ní přidělat patku, i když ta sama o sobě bude mít jen 20 cm. Toho jsem se bál, že to pak právě stačit nebude.
Dieru vyplníte betónom, zhutníte, zapichnete do neho zvrchu patku a zhutníte. Pre presné umiestnenie je vhodné k nej pripevniť pomocné prkno a vyrovnať ich výškovo do vodováhy aj vzdialenosti / pravouhlosť medzi nimi. Až to za týždeň trochu zatvrdne, môžete sa pustiť do pergoly.
Vo Vašom prípade by som namiesto betónu zvážil zemné vruty. Jednak ešte nie je počasie vhodné na betónovanie, dvak to budete asi mať s nimi jednoduchšie - od montáže až po rozoberanie po dožití stavby. Prípadne sa k niekomu najprv nakvartite na brigádu, trebárs pri betónovaní plotových stĺpkov. A možno nám nakreslite, ako to s tou plachtou a pergolou zamýšľate, aby ste sa nehrali na lietajúceho Čestmíra.
Použití zemního vrutu se mi zamlouvá samozřejmě víc, než to tam betonovat.
Půdu máme cca 30 cm v pohodě hlína, poté začíná kamenitá s jílem. Je dost náročně dostat se do 60 cm a pouze ručním vrtákem téměř nemožné. Takže jsem měl obavu, aby mi to tam šlo navrtat nebo aby to dobře drželo.
Chápu, že když bude velký vítr, může to být obrovská síla do plachty. My ji chceme hlavně jako stínící proti slunku a předvybrali jsme tuhle: maxmax.cz/...
Rozměr 4x3 metry máme terasu. Takže jsem měl v plánu dát 3 a 3 hranoly, nechat to jen na 2 na každé straně mi přišlo málo. Chci mít 4 m vysoké a 3 m vysoké, tak aby byl i vyřešený spád.
Z jedné strany (3 m) máme větší dřevěnou boudu, která to dobře stíní/ chrání. A z dlouhé strany (4 m) jsou zase smrky. Na hranol jsem chtěl přidělat háky a tam zavěsit tu plachtu. Viz foto, bude to na místě, kde je na fotce vidět trampolína. Na zimu ji budu sundavat.
Pozor, bez zavetrovania nemusia tie samotné stĺpky na vrutoch alebo mini-patkách vydržať záťaž v ohybe od napnutej plachty (a spolupôsobenia vetra / snehu / dažďa). Môže sa to nahnúť aj s betónom, ohnúť v tom roxore, prípadne vylomiť. Buď tam spravte klasický rám s vodorovnými trámami a zavetrovaním, použite kotviace laná šikmo ku stĺpku, ktorými ten ťah vyrovnáte (ako stan - pozor na zakopávanie) alebo bude potrebné dobre premyslieť odolnosť kotvenia na ohyb.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.