Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přímočarka pilka, nerovný řez

Od: miramira® odpovědí: 35 změna:

D. den. Sehnal jsem přímočarku z lidlu a zkoušel řezat lamino. Plátek je odpovídající, ale řez i s pevným pravítkem není rovný aplátek se po chvíli stáčí doprava. Po prohlénutí řezu uhýbá po 20cm o 3mm doprava a i v rovině řezu je spodek desky ujetý více doprava v řezu (hrozné), ohýbá se plátek. Setkali jste se s tím. Plátky nově koupené se zahraniční kvalitou.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gnvc
hodnocení

10x
Přímočará pila není na rovné řezy.

jenda22
hodnocení

7x

Ono je to tím, že je určena na tvarové řezy a ne na dlouhé. Vedení pilového listu vám už pohledem z metrové dálky musí napovědět, že nedělá rovný řez.

hodnocení

...nevím, to vedení je stejné u jiných výrobců. Zkoušel jsem bosch a je to CAJK. Samozřejmě mám doklad k pilce a zkusil bych i formu reklamace. Dole je plastové okénko a pilka se jej dotýká resp. brousí. Nevím.

jenda22
Pilka se vzadu opírá o ložisko.Tim neuhne tlaku na přední část. Ovšem boční vedení pilový list nemá a tím se vlni.

Presne tak, cim hrubsi material sa reze, tam menej je rez kolmy.

hodnocení

6x

Přímočará pilka "řeže vždycky křivě". Křivost řezu záleží na tom, jak moc pilu do řezu tlačíš (čív víc pilu tlačíš dopředu, tím víc zatáčí.

Podle mne je nejlepší si nakreslit čáru, po které se snažím vést řez. V okamžimku kdy z čáry uhneš, tak to musíš hned zkorigovat nebo se kousek vrátit a řezat velmi pomalu. Chce to zkoušet a trénovat. Ale porfektní rovný řez jako podle pravítka s tím neudělá ani profík.

hodnocení

5x

Tady platí pořekadlo: tlačit méně na pilu... Samozřejmě dlouhý a krásný řez je určen pro kotoučovou pilu, přímočarka je znouze ctnost...

asa
hodnocení

4x

žádná neřeže rovně. Bláhový si to myslet, že to doma nařežu zadara jako od profi.

hodnocení

no tak utčitě (ne) profi pila má sílu asi 5,5mm a kotouč a i tzv. předřez. nicméně např. znBOsch má lepší výsledky. Netrvdím, že nemáte pravdu.

Profi pila nemá 5,5 mm. To ani náhodou. Má 3,2 mm. Předřez je štelovací ze dvou slabších pilek na sobě.

hodnocení

3x
S týmto typom nástroja je dlhý rovný rez skôr o šťastí ako pravidlom. Predsa len, používa sa to primárne na nepohľadové hrubé tvarové rezy
Ak pilka uhýba jedným smerom, skúste použiť iný plátok. Možno bude mať poškodený zub. Ak to bude robiť systematicky, problém bude v samotnej pilke.
Z Lidlu by som čakal, že to bude primeranou silou primerane dlho kmitať, nie dokonalé rovné rezy.
hodnocení

jj, je to zhruba tak, jak jste zde uvedl.

hodnocení

1x

Jak už bylo řečeno, kmitka není ideální pro rovné řezy. Ovšem je tu i několik dalších faktorů - především plátek. Při řezání lamina jsem řezal z pravé strany materiálu, používám plátky zubem dolů a tudíž nulový předhoz plátku. ro čistý řez je taky dobré řezat přes maskovací pásku - prostě tam, kde chci řezat, nalepím pásku a řežu to přes ni. Samozřejmě - netlačit na pilu , použití pravítka je nesmysl, při řezu je třeba korigovat směr . Prostě řečeno - chce to praxi, kterou získáte jen vyzkoušením.

hodnocení

Diky, pásku používám také. Asi to bude při určité rychlosti chtít otáčky a nelze jít moc rychle např. při ot do 2500 kmitů. Je pravda, že řez byl dllouhý a musí se to umět. Určitě v mnoha odp. souhlasím. je to i o výrobcích např. ten Bosch prostě drží o malinko víc rovinu a nedělám mu reklamu, každý má svoji značku z hlediska obliby. Uřčitě je to o zkušenostech. Ale řezal jsem desku v kuch. s Bošem a v šoku jako to šlo dobře a rovně, nechápal jsem. prostě 4000 kmitů je víc jak 2500.

hodnocení

1x

Moja skusenost : ked sa snazite bocnym tlakom smerom k pravitku drzat priamku, horna cast piloveho listu blizko vodiaceho pravitka tu ciaru drzi. Lenze : spodna cast, ak ste hned na zaciatku nenasadili pilku presne k pravitku, tak ta spodna cast je vybocena.

Rovny rez dokazem spravit podla kvalitneho pravitka, ak dodrzim na zaciatku nasadenie pily tesne k pravitku. Pravitko z Lidlu za tusim 10 eur som vratil po prvom pokuse, teraz mam profi za 30 eur a to sa ani nepohne. Lidlacke pravitko nebolo dost tuhe, precne ani pozdlzne.

Lamino rezem kludne aj z ruky podla nakreslenej ciary, potom to dokoncim hornou frezou podla pravitka, takto nie su ani vytrhane hrany rezu. Rez pilou tak 3mm od cielovej linie, freza zoberie zvysok a je to na 100% kolme voci rovine dosky.

mate59
hodnocení

0x

Zpomalit posouvání.

hodnocení

aha, jakože moc rychlý řez.

hodnocení

OK. nejsem úplný amatér. Kamárád mi půjčil Bošku na 230V (nejde o nafukovací pannu :))a asi byste se hodně divili. Nelžu, jde to. Asi je to tím, že měla asi 4000 toček. Dobrý plátek je taky úspěch.

hodnocení

0x

Mám Metabo, 590W, 3300 kmitů a řeže taky našikmo, ani neočekávám, že by řezala rovně :). Vyřezávám hlavně v laminu dřezy a to je síla desky kolem 4 cm!

hodnocení

0x

Přímočarou pilu mám také a umí udělat krásně rovný řez, ale za několika podmínek, musím mít kvalitní a ostrý pilový plátek, musím nastavit jen malý předkmit a musím řezat velmi pomalu. Pokud chci řezat rychleji a nezáleží tolik na rovném řezu, dám větší předkmit a řežu nikoliv podle pravítka, ale podle ruky, pilu víc tlačím do řezu a natáčením pily kompenzuju ujíždění do stran.

Asi máme dost rozdílné představy o krásně rovném řezu. V životě jsem měl v ruce nespočet přímočarek a žádná neřezala krásně rovně.

Přesně, Jenyk.

Kdyby se dalo přímočarkou spáchat ,,krásný rovný řez´´ bylo by to prima. Jenže pro takový je potřeba přinejmenším důkladnou formátovací pilu s předřezem, která je , pochopitelně mnohonásobně dražší a zabere tak 8x4metrů na dílně. Neboli - nábytek dělají hrany a udělat pěknou hranu na špatně řízlém dílci nejde. Proto musí každý, kdo chce vyrábět nábytek investovat do strojů, bez kterých toto řemeslo nejde dělat. Přímočarka je taky nezbytný strojek, ale na zcela jiné účely - různé výřezy, tvarové řezání a pod.

Kdo potřebuje řez přímo použitelný pro výrobu nábytku, tak pochopitelně nepoužije přímočarku, ale na to se přece tazatel neptal. Psal jsem krásně rovný, nikoliv krásný rovný, což je poněkud rozdíl (řez přímočarkou moc krásný není, ale může být rovný). Tazatel není truhlář, jen chtěl rovný řez a nikoliv vlnovku, což dle mého s trochou šikovnosti lze, základ je netlačit moc pilu do řezu, jinak začne pilový plátek cestovat. Já když jsem potřeboval přesné hrany na DTD pro výrobu poličky, tak jsem nahrubo uřízl přímočarkou o cca 3 mm delší a pak horní frézkou srovnal na rozměr.

Mohl bych vidět krásně rovný řez přímočarkou?

Asi sotva...báje ze souhvězdí Orionu *smich*

Kdo umí, ten umí, kdo neumí, čumí *frajer*

No, rád bych čuměl na krásně rovný řez přímočarkou. Ale asi se nedočkám.

Zrovna nic řezat nepotřebuju, tak prosím omluvte moji nezdvořilost, že neběžím honem něco uříznout.

Škoda, tak zase nebudu čumět a jen si myslet cosi o běžném řezu přímočarkou.

Mám pilku Narex EPL-60 a rovný řez s tím opravdu zvládnout lze, pokud se řeže matroš do cca 2 cm. Až něco budu řezat, tak si na vás třeba vzpomenu a udělám foto.

Už teď se těším na několik hezkých fotek kde bude vidět krásně rovný řez přímočarkou.

Protože i já, stejně jako @jenyk, se už těším na obrázky rovného řezu od @oriona, tak jsem nelenil a u známého se na ten zázrak od Narexů podíval. Na první pohled, když jsem viděl jakým způsobem je udělána rolna pro vedení pilového listu, mohu prohlásit, že podřezávání je výrobcem naprogramováno celkem spolehlivě. Při pokusu udělat rovný řez v laminu 16mm zodpovědně prohlašuji, že to NEJDE! Na 50cm (podle pevného a přesného pravítka) byl úlet +-2mm a podřez i 3-4mm (to podle toho do jak tvrdé třísky v laminu jsme se právě trefili). A pro upřesnění: já používám Metabo STEB 80 Quick a Makitu DJV182Z, což nejsou "ořezávátka" a výsledek je sice mnohonásobně lepší než s tou Narexkou, ale ani tak není ten řez ideálně rovný. Ale tyto pily nepodřezávají.

Pokud rovný řez, pak maflem nebo na stolní pile podle pravítka

hodnocení

0x
Pokud potřebujete rovný řez, na což šukačka přimárně určená není, musíte použít odpovídající plátek, širší i tlustší, ve vašem případě na lamino. Při upnutí plátku žajistit, že je plátek skutečně rovnoběžný s osou pily. A pak řezat pomalu, netlačit. Jak přitlačíte, plátek se začne ohýbat na stranu. Ale na rovné řezy lamina fakt jen v úplné nouzi.

Jak se dociluje upnutí plátku s osou pily? Poklepáním kladivem? *smich**zed*

jenda22
Při upínání do kostky. Nedělejte ze sebe hlupáka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]