Nejste přihlášen/a.
dobrý den, poradíte mi ze zkušeností jakou zkoušečku na vyhledávání kabalů ve zdi pod napětím a taky bez napětí?
napr vodic L od vypínače k rozvadeci je nekde prerusen, jediná moznost krom sekání je pouzit nejakou zkoušečku tj prijimac a vysilač 125 kHz napr conrad.cz/...
dekuji
S tímto konkrétním "testerem" nemám zkušenosti. Co se ale týká různých komerčních "hledačů" kabelů, tak většinou jsou spolehlivé pouze pokud je vedení zatíženo proudově, tedy ne pouze pod napětím. A tím pádem jde "vytrasovat" pouze kebel (vedení) jež není přerušené a je na konci zatíženo nějakým odběrem. Jinak, co se týká předpokladu, že je vedení přerušeno, je minimální předpoklad, že by se přerušilo běžným provozem (průchodem proudu). Většinou jde o mechanické poškození a tedy je nutné v předpokládaném směru vedení zjistit, zda a kde byly prováděny jakékoliv úpravy, vrtání a jiné zásahy do zdí. Takto se dá nejspíše a nejsnadněji přerušené místo najít. Co se týká pak důležitějších vedení a třeba vedení v zemi, na to existují podstaně výkonnější hledače, s vysokým vyzařovacím frekvenčním signálem, jenž se do kabelů pouští a s vysokou citlivostí přijímače, takže je schopné vytrasovat i vedení ve větších hloubkách.
To nie je odpoved. Nieco univerzalne, aby to aj fungovalo, bude profi vyrobok za vysoku cenu. Tieto Conrad smejdy 5x predrazene z Ciny, su len hracky. Preto sa pytam na material steny a hlbku ulozenia kabla.
Ziadna zazracna skusacka neexistuje, skor je vhodne mat skusenosti a rozmyslat. Urcite si to nepredstavujte tak, ze ani neviete, kde vam idu kable, zapojite kdesi zdroj zazracnej skusacky a potom budete chodit po stene s druhou castou a presne vam ukaze, kadial ide kabel a kde signal zmizne, tam je preruseny. Na vasom mieste vsetko vypnem hlavnym isticom, napojim si zdroj bezpecneho jednosmerneho napatia (napr 9V bateriu) a hladam, kde mi este nejaka ziarovcicka alebo ledka s odporom svieti a kde nie. Takto identifikujem, medzi ktorymi krabicami je problem.
Pozor, v starej instalacii mozu byt rozne chutovky, pomiesane okruhy, ukradnuty PEN z ineho okruhu, zasadrovane cokolady v stene ...
A problem bude najskor niekde v spojoch, nie v kabli samotnom (ak ste teda nevrtali / nesekali do stien).
je to objekt rekonstruovaný tedy neví nikdo kde co vede a jak je zapojené, jde o to, ze prestalo svítit jedno svetlo, na vypínač nejde faze odnekud z rozvosdu zda přímo z rozvadece nebo z krabice nejde dohledat, muze tam být neco zamazané omítkou atd...ptoblém je jen v tom ze nejde do vypoínače fáze vodic L ...tak jsme si myslel ze s ebude hotit nějaká zkoušečka na vyhledávaní kabelů a jak tak čtu asi je to k ničemu...?
Vzhledem k dalším upřesněním ještě jednou. Musíš vyjít od toho konkrétnáho svítidla. Pak směrem k vypinačí, hledat logickou nejkratší a nejpředpokládanější cestu a propojovací krabice, přes něž by byl předpoklad, že tudy tento vodič jde a to tedy směrem k tomu příslušnému vypinačí (pokud tedy v něm fáze je a on je OK). Jak už i ostatní radí (a i já původně), většinou vzniká problém buďto nějakými zásahy do omítek a zdí, nejčastěji navrtáním pro hmoždiny, nebo přerušeným spojem v krabici. Vodič v kabelu, nebo v trubce, ve zdi, se NIKDY sám nepřeruší! To jsou mé, víc jak 50-ti leté, zkušenosti.
P.S. Teď jsem si všiml, že jsem přehlédl, že nejde fáze do vypinače. I takto, jak jsem popsal, je nutné postupovat od vypinače po rozvodu směrem k rozvaděči.
Já osobně mám třeba dlouholeté a výborné zkušenosti touto ... detektory.heureka.cz/.... A hledal jsem kromě elektrokabelů ve zdech i např. konstukční lišty za sádrokartonem. Zatím mne tato mašinka nezklamala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.