Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda někdo nemá zkušenost s náhradou klasické iluminační žárovky v pečící troubě za žárovku LED. Konkrétně by mne zajímala, pokud to vzhledem k teplotě vůbec je možné, náhrada klasické žárovky Philips 240V 40W se závitem E14 a teplotní odolností 300oC. Děkuji za Vaše rady a názory
Žárovky do trouby mají uváděnou odolnost do 300°C. Klasické s wolftamovým vláknem. Místo vaší 40W můžete dát 25W nebo i 15W. Hlavně dodržet závit (asi E14) a velikost baňky, aby se vám do prostoru pro žárovku v troubě vešla.
Zkuste se podívat na nabídku (klikněte na podtržený odkaz). Jestli chcete dražší Philips nebo levnější a stejně dobrou Narva. nebo i jiné, podle typu vaší původní žárovky
Máte snad nějakou LED žárovku se stejnými rozměry, svítivostí a hlavně odolností proti teplotě do 300°C? Pokud ano, tak si ji tam dejte.
Trouba (do 300°C) není chladnička (0 až 8°C), kde jsou klasické žárovky v osvětlení snadno nahrazeny LED svítidly.
Citace :" Obecně platí, že čím chladnější je prostředí, tím vyšší bude světelný výkon LED. Vyšší teploty obecně snižují světelný výkon. V teplejším prostředí a při vyšších proudech se teplota polovodičového prvku zvyšuje. Světelný výkon LED pro konstantní proud se mění v závislosti na teplotě jejího přechodu". .
Například podle uváděné tabulky má LED při 120°C snížený jas jen na 80%, ale v troubě je mnohem vyšší teplota a tak je ještě třeba uvádět odolnost proti vyšším teplotám, které LED součástka ještě snese bez roztavení plastového krytu a zničení polovodiče.
Ale třeba to nějak vymyslíte, například jak vám předchozí rádce doporučoval světlovod od zdroje světla mimo horký prostor.
... když si pozorně přečtete původní dotaz, pak zjistíte, že Vaše odpověď nepřináší do diskuze vlastně nic nového. Tady se neřešila žárovka do pečící trouby jako taková, ale možnost její náhrady za LED.
Děkuji Vám za vyčerpávající školení o domácích spotřebičích, ale stejně dál zastávám názor, že jste vůbec nepochopil, o co tady v té diskuzi šlo. Ono totiž vůbec nešlo o velikost a příkon žárovky, ale o princip možné náhrady klasiky za LED pro vysoké teploty. Už předtím jsem Vám doporučil přečíst si původní otázku, tam byste totiž našel odpovědi, o kterých jste se pracně rozepisoval a s vynaložením úsilí kopíroval z jiných webů. A ano, máte pravdu - dám si tam to co chci, bez ohledu na Váš názor. Nakonec to není Vaše trouba.
... uvažoval jsem stejným způsobem a myslel jsem si že to možné nebude. Nicméně přesto jsem otázku položil, třeba má někdo tentýž nápad a tady se dozví, že to možné není. Děkuji za Váš názor a potvrzení mé domněnky
"neříkej že něco nejde,vždy se najde někdo kdo neví že to nejde a udělá to" . LEDka se "zahřívá" narozdíl od klasické žárovky na chladiči
tomkk: myslíte,že původní třináct let ,,stará,, origo žárovka v troubě je zoufale krátká životnost? Normální Mora - vršek plyn,trouba el.
Tak manželce zkuste zakázat ten horkovzduch.
Trochu odbočím,ale v mikrovlnce ( nějaká ETA ) taky tak stará je původní žárovka a ještě ,,neprdla,, a tam je to snad s teplotou, umístěním a otřesy horší. - sice poslední dobou začíná trochu hučet,ale dokud funguje,tak ji nevyhodím.Ale potom ji rozeberu na zdraví použitelné součástky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.