Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Waw Gamat, neustálé drnčení, únik plynu, spotřeba atd

Od: lajk odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, od srpna bydlím v pronajatém bytě 1+1 cca 53m2. V každé místnosti jsou starší waw Gamat. Vysoké stropy a stará špaletová okna, která tedy pravda moc netěsní. Před začátkem topné sezony jsem si objednala revizi topidel pro svůj klid a také z toho důvodu, že jedny z topidel vydávali neidentifikovatelné zvuky. Bylo zjištěno, že je kolem větracího průduchu, které odvádí spaliny (nevím, jak se tomu přesně říká) ve fasádě velká díra- netěsnost. Plynař se celkem divil neodborné instalaci, že to ještě nikdy neviděl (prasárna) a usoudil, že zvuky rezonance / nonstop drnčícího plechu je způsobeno právě tím. Majitel bytu to moc řešit nechce, navrhoval vyplnění nějakou montážní pěnou průduch zevnitř bytu, kvůli špatné dostupnosti zvenku (3 patro) a až po topné sezoně. Po seřízení topidla se to trochu s drnčením zlepšilo ale nyní uprostřed topné sezony se drnčení vrátilo a nepomáhá nic jiného než stáhnout teplotu na 1. Topím cca 3 měsíce na 18- 19 stupňů a spotřeba je 650 m3. Spotřeba mi připadá vysoká v porovnání s předchozím bydlení v podobně řešeném bytě jsem měla za rok 330 m3. S waw topidly je od začátku problěm, nejprve unikal plyn z přívodového uzávěru údajně kvůli špatnému těsnění, taky se mi nezdá termostat - topím na 2 a jsou dost teplá. Prosím o radu, jestli může způsobit vysokou spotřebu již zmíněný neodborně udělaný průduch ve fasádě, nebo jestli je vzhledem ke stáří bytu spotřeba adekvátní. Velice děkuji za jakoukoliv reakci a přeji hezký den!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Okna netěsní a díra ve fasádě - vzhledem ke spotřebě asi normální *zed*

hodnocení

4x

Jako uživatel bytu, kde byly přes 40 let stará topidla Gamat a podobné, Vás ujišťuji, že způsobit vysokou spotřebu již zmíněný neodborně udělaný průduch ve fasádě, to být nemůže. Každý řemeslník nadává na druhé, když je něco uděláno jinak. I když je průduch ve třetím patře, lze vypěnit díru z okna,. pokud se někdo nebojí výšky.

Drčení, rezonance, až to bude opět dělat, zkuste z některé strany velkou vařečkou, klackem, nebo něčím podobným zebvnitř i zvenku zatlačit do trubky, ve které odchází spúlodiny a přichází vzduch. Klidně to může být vnitřní trubka, která rezonuje, a nikoliv ta, co má mezeru okolo zdi. Páč ta je studená, vnitřní je teplá.

Gamat mají velkou výhřevnost, taky velkou ztrátu a jsou nehospodárné. Proto ta vysoká spotřeba.4

Píšete, že s Wafkami je od začátku problém. Přívodový ventil nemá s topidlem nisc společného, termostat je třeba odzkoušet, zdali vypíná. To, že i na dvojku jsou kamna teplá, je normální. Vždyť topí.

hodnocení

3x

Pro takový byt by při současném počasí mělo stačit topení něco kolem 1 kW, tedy v plynu s dostatečnou rezervou do 100 m3 za měsíc. Vaše vyšší spotřeba odpovídá tomu, co píšete. Průduch musí být těsný. Jinak to pochopitelně utíká ven. Jako nájemce trvejte na opravě nebo slevě z nájmu. Drnčící plech je maličkost, na kterou by se mělo přijít při opravě.

lajk
hodnocení

Všem velice děkuji za reakce. Jistě, netěsnící okna a díra ve fasádě udělají své :D Ale jak píšete, zajímalo mě především zdali může mít neobezděný odvod vliv na výši spotřeby plynu. Dle revize tak nelze zaručit bezchybný chod spotřebiče. Pokusím se domluvit s majitelem na nějaké kompenzaci. Přeci jen, topit pánu bohu do oken ještě vzhledem ke stáří domu jde ale topit dírou pana majitele už ne :) Termostat i vařečku vyzkouším, díky za rady.

Ve výsledku to bude kombinace všech zmíněných faktorů. Neobezděný průduch považuju za vadu podstatnou. Wawky (Gamat 4000) mají výkon 4,6 kW. Při tak velkém výkonu je po zapnutí také velký tepelný rozdíl mezi tělesem a venkem, takže i při malé díře se může vyfunět dost tepla. Osobně mám s wawkami zkušenosti, včetně zazdívání komínku v úvazku v 5. patře nad chodníkem, dobré. S minimální údržbou fungují spolehlivě. Na opravě díry bych trval nekompromisně. Do oken si můžete nalepit pásky těsnění z PE pěny. Utěsní i nestejnou spáru a má paměť, takže nezhoršuje zavírání.

lajk
hodnocení

Skvělé, moc Vám děkuji. Ještě bych Vás poprosila o radu ohledně způsobu utěsnění. Majitel, aby se vyhnul řešení výškové práce, navrhoval opravu z bytu, tedy demontaci waw a následné vyplnění díry montážní pěnou. Co si o tom myslíte? Já tomu nerozumím ale moc se mi to nezdá. Děkuji

Tak stará kamna bych nedemontoval, páč nevíte, co Vás čeká, a vracet zpět je někdy problém. Když odděláte kryt kamen, vydíte na trubku, která jde ven? Opravdu jste kontrolovali, že tam táhne zvenku do místnosti vzduch? Odkud je vidět ta díra? Můžete to vyfotit?

něco podobného..

poradte.cz/...

lajk
hodnocení

Majitel nakonec wawky vyměnil za nové, vzhledem ke stáří a hluku. Nepodařilo se mi nahrát video kde je ten zvuk slyšet, takže odkaz zde: uschovna.cz/...

Co se týká spotřeby, bylo mi řečeno, že si pravděpodobně špatně regulovali přívod plynu a tím by mohla spotřeba naskočit. *nevi*

Waw Gamat, neustálé drnčení, únik plynu, spotřeba atd
Waw Gamat, neustálé drnčení, únik plynu, spotřeba atd #2
Waw Gamat, neustálé drnčení, únik plynu, spotřeba atd #3
lajk
hodnocení

Takto to vypadá z venku ale to asi nemá vliv na nic...

Waw Gamat, neustálé drnčení, únik plynu, spotřeba atd #4

Je to smutné, jak upadá docela obyčejná řemeslná zručnost. Jak tohle může něldo považovat za hotovou práci?

kde je hotová práce?

lajk
hodnocení

Zazdívat se prý bude až v létě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]