Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroinstalace v panelovém bytě

Od: bezdeslav odpovědí: 45 změna:

Dobrý večer všem,

Na úvod řeknu ,že jsem doporučil rekonstrukci elektrického rozvodu. A i elektrofirmu co má dobré recenze.

Nicméně jen pro mé vzdělání se ptám. Sousedka má starý rozvod elektříny snad od 70. let takže TN-C (díky bohu, že jsem si nechal už udělat pár let zpět rekonstrukci elektřiny). Na dva okruhy má dva jističe a to jeden 10A na zasuvky a 6 A na světla. Problém má teď se světly ( jedno ji občas bliká) a v koupelně už se někdo ve světle hrabal ( jen dle slov sousedky: její kamarád jí měnil žárovku a vyhodil 20A).Já si všimnul poškozené objímky. Další problém je kuchyně, chce si kupovat datart.cz/... to zapojí v kuchyni, do zásuvky co vede do krabice kdy kdysi zatékalo ( od souseda nad ní).

Největší problém je, že má novější podlahu, zdi jsou nosný panel. Avšak má všechno po bytě v lištách.

Já jí s tím nemohu pomoci a myslím, že v tom stavu to rozhodně na rekonstrukci je. A s tím připojením toho sporáku a trouby jsem jí to nedoporučil.

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Že jste nedoporučil připojení sporáku ke staré instalaci a doporučil rekonstrukci je v pořádku.

Uniká mi ale, s čím vlastně potřebujete poradit. *nevi*

doplněno 07.02.22 19:33:

No jo, to uvažujete správně, máte úplnou pravdu a vůbec se nedivím, že se Vám do toho nechce. Ale možná by šlo jen doplnit rozvaděč o další jistič a natáhnout samostatný nový kabel v liště pro onen sporák (pokud to tedy utáhne předřazený jistič). To by zase tak moc práce nebylo. *zmateny*

bezdeslav
hodnocení

No spíše jak se tady tohle řeší. Jelikož paní je starší a finančně to určitě nezvládne.

A v pondělí jí přijedou tuto el.troubu s indukcí připojit, mám celkém obavy ohledně toho že ji to akorát vyhoří. V tom nejlepším jí to vybaví jistič 10A. No tohle nemá řešení jiné než to předělat.

Ptám se zda to co si o tom myslím a můj myšlenkový pochod je správný. Popřípadě jak se toto řeší.

Opakuji, já se do toho rozhodně pouštět nechci. Jen se chci to jen vědět toď vše.

Neriesi sa to. Ak ma pani byt odkupeny do osobneho vlastnictva, akekolvek zmeny a upravy vnutri bytu idu na jej naklady. Sancu dostat dotaciu ma napr na bezbarierovu kupelnu, ak je na voziku. Takych bytov su tisice.

Mozem vam garantovat, pani povie : ja coskoro umriem, netreba mi ziadne rekonstrukcie, po mojej smrti si to deti prerobia. Tito stari ludia neznesu ani predstavu, ako sa maju na par tyzdnov / dni odstahovat, vsetko bude zaprasene, neporiadok ...

bezdeslav
hodnocení

Doplnit tuto rozvodnici. Už jednou jsem viděl, že to někdo dělal jak říkate a ten jistič měl už vlastní rozvodnici hned vedle teto.

Elektroinstalace v panelovém bytě
bezdeslav
hodnocení

Přesně jak píše pan peter s tím naprosto souhlasím. To světlo má špatnou objímku tam se dá něco dělat nicméně co se týče toho rozvodu tak to je bída. A jelikož to je jeden dům tak bych nechtěl aby to tady hořelo.

Zbytocne sa trapite, vacsi problem ako instalacia su starecke demencie, moze byt kompet vsetko nove, potom zabudnu, ako maju v rure zemiaky a idu na nakup / zaspia po silnych liekoch. U nas sme mali pripad, ked pani zapalila na podlahe noviny, aby citujem "byt radsej zhorel, nez ho maju zdedit zle deti".

bezdeslav
hodnocení

Máte pravdu. To se nedá než souhlasit.
No má se dát větší jistič dle slov. Dle mého určitě nový přívod, rozvodnici a přidat jistič jen pro troubu sklokeramikou.

Tak do tohodle bych zbytečně nešťoural *ee*. Jediné rozumné řešení (když pominu kompletní rekonstrukci) je vytažení přívodu a instalaci nové rozvodnice vedle té stávající pro samostatný okruh (třeba jen s tím jedním jističem).

P5idat jistič do rozvodnice by asi šlo. Jenomže ten sporák je pro trojfázové připojení s celkovým příkonem 8,2 kW a výrobce v návodu požaduje třífázový jistič 16A. Lze připojit i jednofázově, ale pro jednofázové připojení výrobce doporučuje jistič 32 - 40A a to do staré panelákové instalace nevidím moc nadějně. A zmniňované připojení na 10A zásuvku by kdokoli příčetný měl odmítnout udělat.

hodnocení

0x

Podle mne je hloupost kupovat do bytu, s takovouto el.instalací, uvedený elektrický sporák. Ale pokud by jej opravdu chtěla a nechtěla rekonstruovat i přívod a další el. instalaci, pak by bylo alespoň nutné osadit aspoň jeden nový jistič jednofázový 16A ke stávajícím dvěma původním, natáhnout nový kabel CYKY 3J x 2,5 do kuchyně pro ten sporák a napojit jej třeba i přes zásuvku 230V / 16A, instlovanou u sporáku. Sporák by bylo nutno zapojit uvnitř na 230V. Ale v tomto případě by bylo možné současně používat (vzhledem k možosti zatížení) max. dvě plotýnky současně, a troubu pravděpodobně pouze samostaně, nebo s jednou menší plotýnkou.Byt měl zřejmě původní sporák na plyn a do těchto se dají instalovat spíše sporáky kombinované, vaření na plyn a trouba elektrická. Tu bývá možno zapojit (s dalším omezením ostaní spotřeby) i na stávající zásuvkový obvod a zásuvku v kuchyni.

bezdeslav
hodnocení

Pane Bohumile,
máte pravdu. Nechápu tu logiku kupování takové věci na základě ušetřeni poplatků za plyn. A nebrat v potaz elektroinstalaci. Přidání jističe by znamenalo přidání rozvodnice a předělání TN-C na TN-C-S.
bezdeslav
07.02.22 21:19
hodnocení

Elektroinstalace v panelovém bytě #2

bezdeslav
hodnocení

Toto světlo vyhazuje 20A jistič.
Elektroinstalace v panelovém bytě #3
Pokud toto světlo vyhazuje jistič 20 A(nejspíš ten před elektroměrem), tak je v něm zkrat. Já tam někde propojení mezi objímkou a spodním kontaktem. Může to být ale i zuhelnatělým bakelitem u připojovacích vodičů. Nutné vypnout jistič okruhu, demontovat a světlo opravit, nebo raději vyměnit.

Bakelitová objímka je zjevně zuhelnatělá (a vodivá). Zřejmě byla dlouhodobě použuita žárovka s větším příkonem, než doporučenývh 60 W. Je to poměrně častá závada. Nejjednodušší řešení je výměna celého svítidla za keramické, které vydrží mnohem víc a používání doporučených žárovek.

Doporučuji rovněž spíše výměnu svítidla a pokud bude opět na žárovku, tak nepoužít klasickou ("topný zdroj"), ale Led žárovku 9 W (ekvivalent 60W obyčejné) nebo 12 W (ekv. cca 90 W) , které tak intenzivně nehřejí.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro kolemjdoucího.Já sice nejsem elektrikář vyučen řemeslem,ale s 50 aktivní jsem mnoho instalací prováděl,i jsem učil a se synovou firmou jsem v kontaktu,a ten mi vše dnes udělá.Já už nemohu na nohy.Dnes hlavně vidím nešťastníka,který se hrabe v elektrice,rád i poradím .Myslím,že dobře.

JB

jentakkolem

- Já sice nejsem elektrikář vyučen řemeslem - pak tedy neraďte v oboru elektro! Děláte to, matete, píšete nesmysly, doporučujete likvidační, destrukční a samozničující řešení. Nerozumíte tomu, jste mimo, neznáte ani normy (byť nejsou závazné), ani obecné postupy, ani praktické a z praxe vyplývající realizovatelné řešení. Nevíte nic o chování vodičů pod dlouhodobou zátěží, nevíte nic o izolacích, nevíte nic o charakteru dlouhodobě vyhřívaných spojů. Nevíte nic o dynamice a charakteru působení vlhkosti na šroubové spoje, na jejich mechanické, chemické a dynamické změny. Nevíte nic o problematice elektroinstalace za doby výstavby před rokem 89 (a ani jste si nedal tu námahu, si to "vygůglit"). Nevíte nic a nechápete, proč se používal dvouvodič a proč se nyní používá vodičů více. Nedokážete pochopit nutnost aplikace chráníčů, obloukové ochrany a hlavně naprosto neoddiskutovatelnou nutnost náhrady AL za CU.

Vy prostě nevíte NIC!

Ale musíte do všeho kecat.

Již více rádců Vás prosilo, ať do EL nekecáte. Patlejte akryltmel, lepte na strop kazety, dávejte na stěny lino a blahořečte umakartu, výdobytku novodobé společnosti. Ale ne*erte se do elektra!

bezdeslav
Pane Jabraka nešťastník jste pouze vy zde.
Souhlasím s panem. Jdutakkolem.
jentakkolem

Myslím, že vy dva jste na stejné úrovni. Vy nevíte nic (ale jste sebevědomý), Jabraka neví nic (ale je defenzivní). Nemáte spolu dvojdomek?

bezdeslav
hodnocení

Jediný arogantní přístup je z vaší strany.
takkolem
To je pravda. Ale na rozdíl od Vás mám odborné znalosti a dokáži je Vám předat, prodat a prezentovat.
Bohužel musíte akceptovat smutnou pravdu, že Vy tyto elementární znalosti nemáte a nedokážete si je z veřejných zdrojů dohledat.
Mohu dále pomoci?
bezdeslav
hodnocení

Každý nemůže být dokonalý jako vy. Nicméně vám chybí to základní a to lidský přístup. Pokud znáte revizniho technika tak ho můžete přidat zde aby nás vydělal. Bude mít u mne lahev kvalitního rumu.
takkolem

..omlouvám se, ale já Vám s*ru na lidský přístup.

Toto je elektřina a ta Vám na Váš lidský přístup vysoce s*re.

Elektrika se neuráží, nedbá na sladká slova, neřeší slovosled ani se Vám neomluví. Ta Vás sejme a jaký jste byl.

Vzdejte to a volejte elektrikáře. Bába sáhne do strožoku a bude solit.

Navždy dobrý, šéfko?

bezdeslav
Ano přesně jak říkáte.
A proto to píší ještě JEDNOU. Já do toho zasazovat nebudu.
Kontakt na elektrikáře už jsem ji dal.
jentakkolem

...mimochodem jsem mimo jiné i revizní technik..ale nechtěl jsem Vás ohromovat.

A kdybyste Vy byl alespoň trochu více empativní, tak to vyreflektujete sám.

bezdeslav
hodnocení

Empatie vám nechybí. Jste vzorem!
takkolem

tak co teda budete dělat? Analýzu mé morální integrity nechte stranou. Elektrika je více sexy.

bezdeslav
hodnocení

Chcete mě i nadále školit? Zarážející.
takkolem

...co tedy bábě dále doporučíte?

bezdeslav
hodnocení

To už ji doporučí elektrikář. A jak jste psal rozhodně rekonstrukce. Do které ona nepůjde.
Nicméně ten spotřebič si nechává původní.
takkolem

No tak alespoň tak.

Spoustu rad a doporučení máte, jistě jí to dokážete prezentovat.

Děkuji a doufám, že to prosadíte...

Loučím se...

bezdeslav
hodnocení

Spotřebič měla už objednán a objednávku ruší. O zbytek se bude starat elektrikář.
Děkuji a pěkný zbytek dne.
jentakkolem

Správné rozhodnutí, Vaše i její. Odborník se s tím už vypořádá. A oba budou spokojení.

Super, a pak případně prosím napište, jak to celé dopadlo, pro inspiraci.

bezdeslav
hodnocení

Během zítra vám dám zde vědět co ji řekl.
Chci si pořídit nějakou elektro-literaturu na sebevzdělání.
Můžete mi poradit nějakou?
jentakkolem

Určitě ano!

Googlujte, studujte normy, naprosto vše je na elektrika.cz (kde mimo jiné borci se dokáží dohádat do krve kvůli debilní zásuvce). To je dle mého názoru nejlepší zdroj.

bezdeslav
08.02.22 19:57
hodnocení

Děkuji.
jentakkolem

..super, těšíme se...

bezdeslav - "teorie bez praxe je slepá", a u elektriky to platí rovněž i naopak. Znám své spolužáky z oboru elektro, kteří si nedokáží zapojit a opravit ani zásuvku. Ale jsou i takoví (podle některých příspěvků i zde) kteří si myslí, že jejich "elektro" praxe je dostačující. Ovšem hluboce se mýlí! Mé oblíbené rčení, jež jsem používal při školení elektrikářů z vyhl. 50/78 Sb. zní: elektřina nezraňuje, ta "pouze" zabíjí ! *andel*

takkolem

...dobře svá slova nakladl...

bezdeslav
hodnocení

Děkuji pane Bohumile.
Proto se do ničeho nepouštím a jen zde o tom diskutujeme.
Nicméně pokud si něco o tom přečtu, budu moci své dotazy popřípadě potřeby na elektrikáře klást srozumitelně.

jabraka*
hodnocení

0x

Nemá smysl něco dokazovat tomu,kdo jde jen tak pkolo.Já mám za sebou spoustu elektrikářské práce,sekání a zapravení nových linek,silno i slaboproudu.V padesátce jsem byl vzdělán. a o elektřině si dovolím strčit do kapsy leckoho..Bohužel,zaměstnání jsem v elektro oboru nezískal.Jsem spíše "kovochemik":Z několika "ústavů"takže zatím poradí,podle svého názoruma ten je pocvičen mnoholetou praxí,

JABRAKA

jentakkolem

a k tomu dopručuješ nechat hliník, když jsi toho už tolik obrazil, toliko linek vyměnil, tapet nalepil, šroubků utáhl a kazet na strop akryltmelem smetákem zafixoval?

Kde je admin, admine, funguj a v elektro už ho konečně típni, než fakt někomu úblíží...ty jeho rady z ústavů fakt mohou někoho reálně zabít.

jentakkolem
hodnocení

0x

Tak jaká, šéfko? Už tam jistě elektrikář byl, ne? Slíbil jste nám zpětnou vazbu, tak pojďme...

bezdeslav
hodnocení

Ano, slíbil.

Zjistil jsem dnes, že nikdo nepřišel a nepříjde ( covid nebo vytíženost) .

Paní bylo vysvětleno, že ten spotřebič co chtěla rozhodně nemá kupovat.

Následně určitě rekonstrukce obvodu v bytě. Na což nemá peníze a nechce se jí to ani zařizovat.

Takže ted má nefunkční světlo viz víže. A nejbližší termín kdy se někdo příjde podívat je za měsíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]