Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájem vers. hypotéka

Od: jotidom odpovědí: 51 změna:

Právě skončil ekonomicky zaměřený pořad na CNN PRIMA NEWS (opět úspory, opět inflace, jak to celé řešit atd.) Kde se ale vzala ta nutnost či tužba bydlet ve svém, něco "vlastnit", když na západ od nás má 55 % lidí jako "normu" nájemné bydlení? A není už v této době platba nájemného už i výhodnější? díky za názory, vlastně jen tak sonduji...

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

4x

Co vyhovuje lidem na západě,nemusí automaticky znamenat že vyhovuje čechům nebo že je to v místních podmínkách lepší.

Před 5 lety jsem si vzal jen ty nejnutnější peníze na reko,na 10 let,už toho mám polovinu zaplacenou a se splátkou max 1/2 průměrného nájmu. Do města to máme kousek,vše tu je. Bude to jen a jen moje,nikdo za mnou nepřijde že chce příčští měsíc platit více.

Nájem má jedinou výhodu,že nejste nikde fixován,jiné mě opravdu přes sebevětěí snahu v českých podmínkách nenapadají. NIkde nemáte napsáno že se vám nájem příští rok o polovinu nezdraží a nepůjdete na ulici. Celý život jen platíte,nikde tomu není konec a když přijde váš čas,zůstane po vás tak max náhrobní deska.

Každého koho znám a bydlí v nájmu,to bere jako nutné zlo a chce svoje. Neznám nikoho kdo by to chtěl

makk
hodnocení

3x

Výhody nájmu:

1. Můžete kdykoliv odejít. Nojo, ale kam, zase do nájmu.

2. Nemusíte patit hypotéku. Nojo, ale nájem je +/- stejný jako splátka hypotéky.

3. Když nemáte peníze na nájem, o nic nepřijdete. Nojo, ale nemáte kde bydlet tak jako tak.

Výhody bydlení ve svém:

1. Nemusíte se dohadovat s majitelem, aby vyměnil okna, zateplil dům, opravil střechu... Kdýž něco chcete, tak to uděláte.

2. Dúm (byt) je vaším majetkem, můžete ho prodat a jste v balíku. Nebo ho jednou zdědí děti a mohou ho prodat, nebo v něm bydlet.

3. Nájem je nekonečný, hypotéka je konečná.

Takže mě z toho vychází, že jediný důvod proč bydlet v nájmu je že nedostanete hypotéku.

jotidom
hodnocení

Mýlíte se... hypotéku můžu mít třeba zítra, banka pořád volá a nabízí půjčky, když vidí můj finanční profil a historii - ale nač, nechci dluhy, žiju v pronájmu celý život, prioritní mám vztahy, ne cosi vlastnit... Statisícové úspory mi sice žere inflace, ale i tak je to lepší, než koruna dluhu...

makk

To je vaše rozhodnutí, ale nemění to nic na tom, že spousta lidí by hypotéku chtěla, ale nedají jim ji. Krom toho, aby se s Vámi vůbec bavili, tak musíte mít myslím 20% naspořeno. Dnes je byt za 4M v podstatě levný a ne každý má naspořeno 800tis.

jaj*
1 musí navazovat doba ukončení nájmu a začátek nájmu v druhém bytě ale nemám s tím zkušenost, nebo měsíc platit nájem ve dvou bytech a postupně se přestěhovat
2 v nájmu platím nájem, který se skládá z nájemného, energie, a fond oprav, při splácení hypotéky stejně musím platit energie a fond oprav, takže to vyjde na víc
Takže ve výsledku zaplatím méně když bydlím v nájmu, hypotéku můžou zvednout že bych splácela víc, kdysi lidi chodili do důchodu v 57 letech a byt by nestihli splatit obzvlášť když bydleli v 3+1, to by musel člověk jen chodit do práce a vydělávat na splátky bytu,
Byt stojí třeba 8 milionů, měsíční splátka by byla 40 tisíc a platila bych 30 let, plus ještě člověk musí mít ještě našetřeno na akontaci, dříve takový byt dostávali za roční plat a teď to prodávají za tolik aby na to člověk dřel celý život :) děti asi dostanou jen dvojnásobek toho co jsem dostala já :)

chcx
hodnocení

3x
Nájem je super jen do chvíle, než dostanete důchod 15000 a zjistíte, že 14000 dáte za bydlení a žrát můžete tak možná kořínky.
marko*

Přesně tak.

Hodně lidí prostě nastaví platbu na nájem a neřeší a nechce řešit nic. A pak se v penzi diví. A chtějí podpory. Zatímco se člověk snaží něco vybudovat a vlastnit a ten stát mu to zdaní do posledního smítka.

chcx
A ještě k tomu dodám - na západě mají jiný poměr důchod - nájem - výdaje - spoření a tak si v důchodu můžou nájem stále dovolit. My si v důchodu prostě běžně nájem dovolit nemůžeme. Taky tam jsou jiné zvyky ohledně nájemníků. Tady je to nastavené převážně hlavně nájemníka co nejvíc stáhnout o peníze, do bytu hlavně ideálně vůbec neinvestovat, jestli nájemník něco chce, ať si to zaplatí sám... Prostě na západě to nefunguje stejně jako u nás.

hodnocení

2x
Nevím kde se vzala "ta tužba či nutnost" u jiných. Já mám ráda prostě pocit,když je to moje. Když si tam mohu dělat co chci a mám ráda klid a přírodu. Proto mám nemovitosti u lesa, pěkně v přírodě. Vlastně většina mých známých směrem na západ má vlastní domy -i když někteří v okrajových částech měst. V nájmu z mých známých bydlí jen ti mladší a i ti většinou plánuji stavbu popřípadě koupi vlastního domu. Nikoliv bytu. Z ekonomického hlediska se v tom nevyznám, nemám ponětí o kolik je hypotéka výhodnější či naopak,na to Vám zde odpoví rádci,co se v tomhle vyznají. Já nikdy nebydlela v bytě ani v nájmu, vlastně nikdo z rodiny snad nikdy nebydlel v nájmu. Takže u mě se to vzalo z rodiny a z vlastní hlavy.

hodnocení

2x

Je potřeba rozlišit vlastní bydlení v domku a v bytě. To je naprosto nesrovnatelné vlastnictví. Vlastnictví bytu v domě, který je spravovaný SJV je postkomunistický přežitek, který vznikl po revoluci, kdy si lidé kupovali levně státní byty. Mít utopené peníze v nemovitosti, na jejíž správu nemohu mít vliv, je nesmysl a také v jiné zemi to nemá obdoby. U nás byla v minulých letech zvláštní situace, kdy byly nižší úroky z hypotéky než nájemné. To se už začíná postupně narovnávat a snad už brzy nastane doba, kdy bude výhodnější mít úspory než dluh a lidé nebudou dávat peníze do často prázdných investičních bytů.

inspa*

To je ale blábol... is.muni.cz/...

Jistě že třeba v Německu existuje obdoba našeho SVJ

chcx
Úspory nikdy nebyly a nikdy nebudou výhodnější než dluh.

Zvláštní je, že SVJ jsou i v nových bytových domech, kde polovina bytů jsou investiční se zahraničními vlastníky .. ;)

A pokud jde o postkomunistické srovnávání - ještě v roce 1989 jsem bydlel v Praze v garsonce za 43,- Kčs měsíčně ..

au1
hodnocení

2x
"Kde se ale vzala ta nutnost či tužba bydlet ve svém, něco "vlastnit", když na západ od nás má 55 % lidí jako "normu" nájemné bydlení?"No, vzala se tam, že nám je vtloukáno do hlavy někdy od poloviny 90. let že na důchody nebude, populace stárne, a současný průběžný systém je neudržitelný. Máme se tedy postarat o sebe sami na důchod. Tuším za Sobotkovy vlády byly nějaký pokusy o důchodovou reformu, která ale nedopadla moc slavně. Dál tedy platí, že se člověk na důchod musí spolehnout sám na sebe, což mají v západních zemích zřejmě ošetřeno jinak. Vím ale například že Francie má velkej problém s budoucími důchody, ti se to rozhodli řešit pomocí migrace.Abych to tedy nějak shrnul, na "západě" věří tomu, že je v důchodovým věku stát nenechá na holičkách, u nás to tak není, a proto se každej kdo může snaží zajistit po svým. Můj názor je že je lepší vzít hypotéku, před důchodem mít splaceno, a pak se uvidí co je výhodnější - jestli zůstat v tom bytě/domě kterej je můj, nebo to prodat, jít do nájmu, a utržený peníze si užít než umřu. V nájmu platíte celej život a před důchodem tuto možnost výběru nemáte.

Důchodová reforma je oblíbené zaklínadlo. Platné asi jako "krleš". Pokud země své obyvatele neuživí, tak je holt neuživí.

hodnocení

2x

Ono to souvisí i s jinými věcmi. Na západě je běžné se stěhovat za prací. U nás se spíš víc kňourá, než stěhuje a s koulí na noze ve formě závazku na vlastní nemovitosti se ani není co divit. Takže v mládí je lepší být flexibilní a před důchodem se někde usadit ve vlastním domě.

To je pěkné. Znamená to ovšem od mládí dávat jeden plat na bydlení v nájmu a druhý ukládat na koupi toho domu. Teda spíš domečku za vsí ..

Jistěže to předpokládá, že to zvládnete ufinancovat. Toho se dá ale docílit snáz, pokud budete mít volný výběr nejen profese, kterou chcete dělat, ale i místa, kde ji budete provádět. V momentě, kdy se na 30 let uvážete na konkrétní místo, ztrácíte v tomto směru výhodu a stáváte se do jisté míry závislý na okolnostech, které těžko ovlivníte.

Já osobně jsem v nájmu dlouhé roky bydlel, ale v okamžiku, kdy jsem se dostal pracovně do fáze, kdy si mohu dovolit se uvázat na jednom místě, jsem pořídil byt částečně na hypotéku. Jakmile ale skončí za 6 let období fixace, pravděpodobně ji doplatím a půjdu připravovat stavbu toho domku na důchod. Moc času už na to mít nebudu, abych to do té doby stihnul.

V každém případě já osobně neznám moc lidí, co by celý život bydleli na jednom místě a i ti, co si koupili nebo postavili vlastní nemovitost k bydlení, se během života stejně minimálně jednou ještě stěhovali.

caracas
hodnocení

1x
Rozhodně hypotéka. A v důchodu nebude muset řešit, že vám pořád roste nájem. A ta tuzba je tu od nepaměti.

hodnocení

1x

Jak já to vidím.
Směrem na západ zbývá lidem po zaplacení pravidelných plateb více peněz = nemusí řešit, zda budou či nebudou mít na nájem. Tzn. nájem není problém. K nájmu není vztah jak ke vlastnímu = ochota stěhovat se za prací.

Na východě člověk obrací každou korunu, řeší zda po zdražení bude na nájem či ne. Logicky hledá jistotu ve vlastním.
Z toho plyne i to, že Češi se za prací moc nestěhují.

hodnocení

1x

Pokud na ni dosáhnete, berte hypotéku. Když ji později nedokážete splácet, tak prostě nemovitost zase prodáte a skoro o nic nepřijdete. Naopak, nemovitost mezitím zdraží, takže se vám možná vrátí i úroky.

Kde berete tu jistotu, že cena nemovitostí stále poroste a místo toho neklesne? Viz příklad v Japonsku - "Ztracená dekáda (Japonsko)" na Wikipedii.
Výnosy v minulosti nezajišťují výnosy v budoucnosti.

I kdyby zlevnila, tak pořád při prodeji dostanu dost peněz zpět.

Dost peněz? Jak se to vezme. Taky to může klidně klesnout tak, že případný prodej by vykryl třeba jen polovinu dluhu hypo anebo i méně.

jen*
hodnocení

1x
Mám hypotéku, kterou mi platí nájemník, takže já jsem pro oboje

max2
hodnocení

1x
Najem je sice hezka vec, mozna tak pri studiich nebo pro zacatek, kdy se clovek rozkoukava, kde bude pracovat a co vlastne delat.
V pripade, ze uz ziska nejakou lepsi, dobre ocenenou praci, at uz doma v regionu nebo cizine, by mel popremyslet do budoucnosti. Bude stale vydelavat treba v cizine a tam zit? Bude ukladat penize v bance nebo nejakych fondech?
Proste nemovitost, nejlepe na vlastnim pozemku je nejlepsi investice. Pozor, nemusi to byt zdaleka v miste soucasne prace. Ale zajiste nebude chtit clovek pracuji v Praze, platici trzni najem, bydlet tam dal v duchodovem veku stale v najmu, ze? Nikdo Vam tam neda jistotu bydleni za snizeny najem, jak maji treba v Londyne u nekterych velkych spolecnosti jako British Telecom.
Takze Vam zbyde, bud se prestehovat na venkov nebo do levnejsich krajin jako Anglicane, Spanelsko, Portugalsko, Thajsko, Egypt, Filipiny..
Byt muzete vzdy prodat a do levnych lokalit se prestehovat tez.

hypec
hodnocení

0x

Na hypec a pronajímat

joudic*
hodnocení

0x
platim za hypo tak malo, ze takovy najem jsem platil pred 15lety, nicmene za takovou castku jakou mam hypo na dum, dnes nekoupite ani garsonku

el
hodnocení

0x
Je typ lidí co o vlastní bydlení nemá jako prioritu, je zajímavé že ta tužba bydlet ve vlastním přichází s tím když jsou nemovitostí zrovna nedostatkové zboží. Byla doba, cca 5-10 let zpátky kdy byty v menších městech byly dostupné skoro pro každého. Sám jsem kupoval a jeden pro sebe druhý napůl s bratrem.
Divil jsem se lidem že zůstávají v nájmech i s příjmy se kterými by si vlastní bydlení mohli dovolit. Dneska je situace jiná, byty stojí 3 nádobek a lidem se už tolik nedivím.
Možná přijde doba kdy byty půjdou zase dolů a u některých lidí paradoxně opadne zájem o koupi vlastního bydlení, ale nevěřím ve výrazný pokles. I kdyby se opakovala krize z roku 2008 momentální ceny drží nahoře i zvýšená inflace.

endoras
hodnocení

0x
Já chci hypo především proto, abych byl ve svém. Mohl si pridelat poličku kde chci, nemusel se stresovat, jestli mi nevrátí bezpečnosti zálohu, jestli mě jen tak nevyhodí atd. A hlavně je mi 25. Za 30 let budu mít hypo splacenou a budu platit jen o par stovek víc než nájem (teď platím najem 15k, hypo bude 17). Coz zase není tak velký rozdíl. A v 55 už muzu přestat pracovat teoreticky.
Při současných cenách je otázka kdo v 25letech dosáhne na hypotéku. Také náklady na vlastní nemovitost jsou vyšší než jen placení hypotéky především tedy u RD.

Stejně se dá říci, kdo v současných cenách dosáhne na nájem.

jaj*
Nájem za 15 OK, hypo za 17 ok, ale co zálohy?

hodnocení

0x
Není to přímo k dotazu, ale udivuje mě že populace ČR je +- pořád stejná, za posledních 15 let se vybudovalo 500tisíc nových bytů a pořád jich je nedostatek > nemovitosti u nás nejsou = neúměrně rostou ceny.
krtek6

nemovitostí je všude jako mraku...problém však je, že každý vlastník takové nemovitosti má nastaveno pouze to, že chce rýžovat nájem, ale jaxi už zapomíná na nutnost nemovitost udržovat ve slušném a odpovídajícím stavu. Starat se o to nikomu už nechce..Takže dneska jsou tací, co se nebojí a hlavně nestydí za vybydlený panelák po babičce inkasovat +15tis a ještě všechny služby a věci s tím spojené převádět na nájemce. Jen v mém okolí na 1km2 je tolik prázdných bytů, že to není až možný. Stačí se podívat i třeba v té blbé Prahéé...Projdeš se po Prahéé 1 a vidíš tam jeden barák volný vedle druhého...proč? Protože ten co to vlatní nemá peníze na údržbu takové nemovitosti (památky) a zároveň nenajde blázna co by mu to nájmem financoval a žil ve 100let starým baráku, kde je sotva topení...atd

Já vám nevím jsem z malého města kde i nějaké byty pronajímám, vždy jsem razil cestu slušného-dlouhodobého nájemce za rozumný nájem. Určitě není dobré házet všechny do jednoho pytle. V Praze jsem si volných bytů všiml, tam existuje asi celá řada příčin, nad kterými bych jen spekuloval.

To má minimálně dvě příčiny. Přestože je populace stejná, úroveň bydlení je rozdílná. Zatímco ještě před 30 lety byly běžné vícegenerační rodiny, je dnes stále častější, že mladí žijí jednotlivě ve vlastních bytech. Místo jednoho bytu jsou tak potřeba tři. Dál se pak z bytů stala investice. Za loňský rok se v Praze prodala polovina bytů za hotové jako investice.

jendad
U nás je také dost prázdných domů a bytů. Kamarád v bytovce má ve vchode 3 byty prázdné. Největší průser je že se tam netopi. U dalšího kámoše je také roky prázdný byt. Já mám proti sobě 4 prázdné domy desítky let prázdné. I parcela je u nás roky nezastavena. Samozřejmě obec pak nechce novou výstavbu, když je tolik prázdných domů a bytů. Nikdo samozřejmě nic neprodává, protože nemusí a ceny krásně rostou, jak mladí chtějí bydlet. Tudíž nevěřím, že něco klesne, když roky není co koupit.

inspa*
hodnocení

0x

Já se po rozvodu před 15 ti lety rozhodl neputovat po nájmech, ale pořídit si svoje. Byl to záhul v jednom, hypo na 20 let. Ale cpal jsem do toho všechny peníze, které se mi naskytly "navíc" (odměny, dary, nějaké dědictví) a tak se mi to podařilo zkrátit na těch 15 let. Sice jsem si nemohl dovolit auto, zahraniční dovolené a tak, ale nelituju. Rozhodně mé nejlepší finanční rozhodnutí. Jsem ve svém, byt má více jak dvojnásobnou hodnotu než když jsem ho kupoval, po doplacení mi zbyde plno tisíc z výplaty, co dosud putovaly na splátky hypo a platit budu něco přes 4000 měsíčně do fondu oprav a tak vč. záloh na teplo a vodu (což musím i teď samozřejmě) plus zálohy cca 100 měsíčně dokupy za plyn a elektřinu a to je vše. Šílený růst nájmů se mě netýká. Jak já se těším na ten den, kdy zaplatím poslední korunu na hypo. Ale je fakt, že na začátku jsem měl obavy a zdálo se mi to nemožné.

doplněno 08.02.22 13:17:

1000 měsíčně dokupy za plyn a elektřinu (utekla mi tam nula)

No jo, ale 15 let v čudu. A ty už nikdo nevrátí. Ale hlavní je, že jste se svým rozhodnutím spokojen, takže je to vlastně v pořádku. Já bych do toho za tu cenu nešel.

Jak v čudu? O co přišel? Každý se přece nepotřebuje válet u moře.

Nejde o válení u moře. Je mnoho dalších činností a požitků, které stojí peníze. Pokud jsem pisatale pochopil, podřídil veškerou činnost tomu, aby co nejdříve zaplatil nemovitost na bydlení. Prostě si z toho udělal cíl a nic jiného kolem. Respektuji ale, že se takto rozhodnul dobrovolně a je spokojen. Pro mě je to 15 ztracených let, které bych mohl věnovat něčemu jinému, než pouhému splácení hypotéky a ničemu dalšímu. A čím jsem starší, tím více se k tomuto názoru přikláním.

Jako jo, pokud při splácení nezbývá skoro nic a dávám do toho i všechno co ušetřím nebo jinak získám, tak to není život. Ale jsou i takoví lidé, kteří by radši platili o 5 tisíc menší nájem, kupovali každý rok nový mobil nebo jiné kraviny a ve 40 měli pořád holý zadek, a ty zas nechápu já. Sám mám velkou hypotéku, snažím se neomezovat, ale než si něco koupím, tak si dobře rozmyslím, jestli to fakt potřebuju, a většinou ty prachy radši nechám na mimořádnou splátku.

hodnocení

0x
Možná bych přidal jeden bod, který nikdo nezmínil, ale je ho také třeba brat v potaz.
O vlastní nemovitost se musíte kompletně starat, tzn. náklady za údržbu jsou mnohem vyšší než v případě nájmu, kde nájemce zodpovídá max. za drobné opravy.

Na to se dá zase říct, že ve vlastním si můžu dělat co chci :)

Nájemník samosebou nájmem platí veškeré náklady na údržbu a ještě něco navíc, že ..

Ano, ale zásadní je pak otázka, kolik peněz vlastně pronajímateli zůstane. Kolik vlastně vydělá, když zaplatí údržbu a ostatní věci. V konečném součtu může být právě nájem výhodnější nebo stejný jako platit hypotéku. Hlavně teď, když jsou úroky z hypo vysoké.
Ideální je koupit na začátku něco levnějšího a ideálně, když jsou úroky na hypo nízké. Co nejrychleji splácet a pak se uvidí. Něco už vlastním a když jsem skromný, tak se tam dá bydlet i delší dobu.
Teď jsou ale nemovitosti drahé a úroky vysoké. Blbá doba něco kupovat.

No, nemovitosti v podstatě od filcáku rostou nějakých 8% ročně, teď někde i 20. To je vysoko nad inflací. Takže nemovitost vydělává jenom svou existencí.

Jak říkáte, nájemce má v nájmu zahrnuté i opravy. Majitel platí hypotéku plus navíc opravy.
Dám příklad, bydlel jsem v rodinném domě rozděleném na 4 byty. Celkový nájem 8,5k za 2+1 plus půda a sklep. Když byla potřeba opravit střecha za 350tis., tak jako nájemce mě to vůbec nemuselo trápit, stejně jako jiné opravy. Prostě mě to stálo jen těch 8,5k měsíčně..

To je věc vlastníka, jak si věci rozpočítá. Jeho podnikání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]