Nejste přihlášen/a.
Právě skončil ekonomicky zaměřený pořad na CNN PRIMA NEWS (opět úspory, opět inflace, jak to celé řešit atd.) Kde se ale vzala ta nutnost či tužba bydlet ve svém, něco "vlastnit", když na západ od nás má 55 % lidí jako "normu" nájemné bydlení? A není už v této době platba nájemného už i výhodnější? díky za názory, vlastně jen tak sonduji...
Co vyhovuje lidem na západě,nemusí automaticky znamenat že vyhovuje čechům nebo že je to v místních podmínkách lepší.
Před 5 lety jsem si vzal jen ty nejnutnější peníze na reko,na 10 let,už toho mám polovinu zaplacenou a se splátkou max 1/2 průměrného nájmu. Do města to máme kousek,vše tu je. Bude to jen a jen moje,nikdo za mnou nepřijde že chce příčští měsíc platit více.
Nájem má jedinou výhodu,že nejste nikde fixován,jiné mě opravdu přes sebevětěí snahu v českých podmínkách nenapadají. NIkde nemáte napsáno že se vám nájem příští rok o polovinu nezdraží a nepůjdete na ulici. Celý život jen platíte,nikde tomu není konec a když přijde váš čas,zůstane po vás tak max náhrobní deska.
Každého koho znám a bydlí v nájmu,to bere jako nutné zlo a chce svoje. Neznám nikoho kdo by to chtěl
Výhody nájmu:
1. Můžete kdykoliv odejít. Nojo, ale kam, zase do nájmu.
2. Nemusíte patit hypotéku. Nojo, ale nájem je +/- stejný jako splátka hypotéky.
3. Když nemáte peníze na nájem, o nic nepřijdete. Nojo, ale nemáte kde bydlet tak jako tak.
Výhody bydlení ve svém:
1. Nemusíte se dohadovat s majitelem, aby vyměnil okna, zateplil dům, opravil střechu... Kdýž něco chcete, tak to uděláte.
2. Dúm (byt) je vaším majetkem, můžete ho prodat a jste v balíku. Nebo ho jednou zdědí děti a mohou ho prodat, nebo v něm bydlet.
3. Nájem je nekonečný, hypotéka je konečná.
Takže mě z toho vychází, že jediný důvod proč bydlet v nájmu je že nedostanete hypotéku.
Mýlíte se... hypotéku můžu mít třeba zítra, banka pořád volá a nabízí půjčky, když vidí můj finanční profil a historii - ale nač, nechci dluhy, žiju v pronájmu celý život, prioritní mám vztahy, ne cosi vlastnit... Statisícové úspory mi sice žere inflace, ale i tak je to lepší, než koruna dluhu...
To je vaše rozhodnutí, ale nemění to nic na tom, že spousta lidí by hypotéku chtěla, ale nedají jim ji. Krom toho, aby se s Vámi vůbec bavili, tak musíte mít myslím 20% naspořeno. Dnes je byt za 4M v podstatě levný a ne každý má naspořeno 800tis.
Přesně tak.
Hodně lidí prostě nastaví platbu na nájem a neřeší a nechce řešit nic. A pak se v penzi diví. A chtějí podpory. Zatímco se člověk snaží něco vybudovat a vlastnit a ten stát mu to zdaní do posledního smítka.
Je potřeba rozlišit vlastní bydlení v domku a v bytě. To je naprosto nesrovnatelné vlastnictví. Vlastnictví bytu v domě, který je spravovaný SJV je postkomunistický přežitek, který vznikl po revoluci, kdy si lidé kupovali levně státní byty. Mít utopené peníze v nemovitosti, na jejíž správu nemohu mít vliv, je nesmysl a také v jiné zemi to nemá obdoby. U nás byla v minulých letech zvláštní situace, kdy byly nižší úroky z hypotéky než nájemné. To se už začíná postupně narovnávat a snad už brzy nastane doba, kdy bude výhodnější mít úspory než dluh a lidé nebudou dávat peníze do často prázdných investičních bytů.
Zvláštní je, že SVJ jsou i v nových bytových domech, kde polovina bytů jsou investiční se zahraničními vlastníky ..
Ono to souvisí i s jinými věcmi. Na západě je běžné se stěhovat za prací. U nás se spíš víc kňourá, než stěhuje a s koulí na noze ve formě závazku na vlastní nemovitosti se ani není co divit. Takže v mládí je lepší být flexibilní a před důchodem se někde usadit ve vlastním domě.
To je pěkné. Znamená to ovšem od mládí dávat jeden plat na bydlení v nájmu a druhý ukládat na koupi toho domu. Teda spíš domečku za vsí ..
Jistěže to předpokládá, že to zvládnete ufinancovat. Toho se dá ale docílit snáz, pokud budete mít volný výběr nejen profese, kterou chcete dělat, ale i místa, kde ji budete provádět. V momentě, kdy se na 30 let uvážete na konkrétní místo, ztrácíte v tomto směru výhodu a stáváte se do jisté míry závislý na okolnostech, které těžko ovlivníte.
Já osobně jsem v nájmu dlouhé roky bydlel, ale v okamžiku, kdy jsem se dostal pracovně do fáze, kdy si mohu dovolit se uvázat na jednom místě, jsem pořídil byt částečně na hypotéku. Jakmile ale skončí za 6 let období fixace, pravděpodobně ji doplatím a půjdu připravovat stavbu toho domku na důchod. Moc času už na to mít nebudu, abych to do té doby stihnul.
V každém případě já osobně neznám moc lidí, co by celý život bydleli na jednom místě a i ti, co si koupili nebo postavili vlastní nemovitost k bydlení, se během života stejně minimálně jednou ještě stěhovali.
Jak já to vidím.
Směrem na západ zbývá lidem po zaplacení pravidelných plateb více peněz = nemusí řešit, zda budou či nebudou mít na nájem. Tzn. nájem není problém. K nájmu není vztah jak ke vlastnímu = ochota stěhovat se za prací.
Na východě člověk obrací každou korunu, řeší zda po zdražení bude na nájem či ne. Logicky hledá jistotu ve vlastním.
Z toho plyne i to, že Češi se za prací moc nestěhují.
Pokud na ni dosáhnete, berte hypotéku. Když ji později nedokážete splácet, tak prostě nemovitost zase prodáte a skoro o nic nepřijdete. Naopak, nemovitost mezitím zdraží, takže se vám možná vrátí i úroky.
nemovitostí je všude jako mraku...problém však je, že každý vlastník takové nemovitosti má nastaveno pouze to, že chce rýžovat nájem, ale jaxi už zapomíná na nutnost nemovitost udržovat ve slušném a odpovídajícím stavu. Starat se o to nikomu už nechce..Takže dneska jsou tací, co se nebojí a hlavně nestydí za vybydlený panelák po babičce inkasovat +15tis a ještě všechny služby a věci s tím spojené převádět na nájemce. Jen v mém okolí na 1km2 je tolik prázdných bytů, že to není až možný. Stačí se podívat i třeba v té blbé Prahéé...Projdeš se po Prahéé 1 a vidíš tam jeden barák volný vedle druhého...proč? Protože ten co to vlatní nemá peníze na údržbu takové nemovitosti (památky) a zároveň nenajde blázna co by mu to nájmem financoval a žil ve 100let starým baráku, kde je sotva topení...atd
To má minimálně dvě příčiny. Přestože je populace stejná, úroveň bydlení je rozdílná. Zatímco ještě před 30 lety byly běžné vícegenerační rodiny, je dnes stále častější, že mladí žijí jednotlivě ve vlastních bytech. Místo jednoho bytu jsou tak potřeba tři. Dál se pak z bytů stala investice. Za loňský rok se v Praze prodala polovina bytů za hotové jako investice.
Já se po rozvodu před 15 ti lety rozhodl neputovat po nájmech, ale pořídit si svoje. Byl to záhul v jednom, hypo na 20 let. Ale cpal jsem do toho všechny peníze, které se mi naskytly "navíc" (odměny, dary, nějaké dědictví) a tak se mi to podařilo zkrátit na těch 15 let. Sice jsem si nemohl dovolit auto, zahraniční dovolené a tak, ale nelituju. Rozhodně mé nejlepší finanční rozhodnutí. Jsem ve svém, byt má více jak dvojnásobnou hodnotu než když jsem ho kupoval, po doplacení mi zbyde plno tisíc z výplaty, co dosud putovaly na splátky hypo a platit budu něco přes 4000 měsíčně do fondu oprav a tak vč. záloh na teplo a vodu (což musím i teď samozřejmě) plus zálohy cca 100 měsíčně dokupy za plyn a elektřinu a to je vše. Šílený růst nájmů se mě netýká. Jak já se těším na ten den, kdy zaplatím poslední korunu na hypo. Ale je fakt, že na začátku jsem měl obavy a zdálo se mi to nemožné.
1000 měsíčně dokupy za plyn a elektřinu (utekla mi tam nula)
No jo, ale 15 let v čudu. A ty už nikdo nevrátí. Ale hlavní je, že jste se svým rozhodnutím spokojen, takže je to vlastně v pořádku. Já bych do toho za tu cenu nešel.
Nejde o válení u moře. Je mnoho dalších činností a požitků, které stojí peníze. Pokud jsem pisatale pochopil, podřídil veškerou činnost tomu, aby co nejdříve zaplatil nemovitost na bydlení. Prostě si z toho udělal cíl a nic jiného kolem. Respektuji ale, že se takto rozhodnul dobrovolně a je spokojen. Pro mě je to 15 ztracených let, které bych mohl věnovat něčemu jinému, než pouhému splácení hypotéky a ničemu dalšímu. A čím jsem starší, tím více se k tomuto názoru přikláním.
Jako jo, pokud při splácení nezbývá skoro nic a dávám do toho i všechno co ušetřím nebo jinak získám, tak to není život. Ale jsou i takoví lidé, kteří by radši platili o 5 tisíc menší nájem, kupovali každý rok nový mobil nebo jiné kraviny a ve 40 měli pořád holý zadek, a ty zas nechápu já. Sám mám velkou hypotéku, snažím se neomezovat, ale než si něco koupím, tak si dobře rozmyslím, jestli to fakt potřebuju, a většinou ty prachy radši nechám na mimořádnou splátku.
No, nemovitosti v podstatě od filcáku rostou nějakých 8% ročně, teď někde i 20. To je vysoko nad inflací. Takže nemovitost vydělává jenom svou existencí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.