Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybrat krbová kamna?

Od: lubosrob odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, vybirám krbová kamna s teplovodním výměníkem dle parametrů projektu.

- výkon 2-3 kw teplo vzduch, 8-10kw teplo do vody

Vybral jsem si krbová kamna flamingo aquaflam 12 kw. 2kw do vzduchu a 10 kw do vody z mého pohledu jsou to výkonem kamna ,které potřebuji. Prosím o posouzení vhodnosti těchto kamen, jestli jsem vybral dobře dle výkonu,děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Z hlediska malého zeleného evropského úředníčka jsou krbová kamna s ohřevem vody postavena na úroveň kotle na tuhá paliva takže bych si dal zatraceně pozor na to jestli splňují podmínky norem chystaných do platnosti od září. Teprve pak bych řešil jestli mi odpovídají výkonově.
asd1

Nemáš pravdu, kotel a krbovky s výměníkem jsou dvě různé věci.

Je to kotel protože drtivá většina tepla jde do vody.
Tepelný příkon je nad 10KW a tudíž podléhá povinným kontrolám.

Také mám ten dojem, že je limit pro kamna 10 kW- a nevím zdali příkon či výkon- většinou je uváděn topný výkon a účinnost.

asd1

Limit 10 kW platí pro kotle.

Ovšem krbovky s výměníkem nejsou kotel ale lokální topidlo, podléhají jiným normám, emisní třídy 1-5 tam vůbec nejsou, jen účinnost a obsah CO ve spalinách..

asd1
hodnocení

0x

Papírově to sedí...

jenda22
hodnocení

0x
Tak krbovky Prity K1 W8 mají atest na em.tridu 4 a trojstranny výměník.
asd1

Co tim chtěl básník říct?

Papír snese všelicos obzvlášť když ho píše bulhar.. Mmch. i pokud by to certifikovali jako kotel, tak s účinností 79% těžko splní emisní třídu 4 která při jejich výkonu vyžaduje minimálně 83% *smich*

A uváděná norma EN 303-5V jaksi ani neexistuje *smich*

jenda22

ČSN EN 303-5 - TZ/...

Jestli to vaše nepochopení účinnosti nebude tím, že uvádějí jako jiní účinnost přenosu tepla do výměníku.

Haas+Sohn NIVALA /...

hodnocení

0x

S výkonem neporadím, ale k tomu zelenému EU úředníčkovi - koupil jsem krbovky, které umí topit i bez výměníku. Takže na dotazy odpovídám - komín je na kamínka 4kW do vzduchu, v radiátorech topí elektrokotel, sbohem. Samozřejmě je to trošku jinak, výměník je přítomen. Zatím mi to vychází, jak dlouho vydržím,

nevím . To video je tři roky staré, celkem smutné... :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]