Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s trvalým bydlištěm při prodeji domu a nákupu jiného?

Od: propet odpovědí: 10 změna:

Ahoj, mám takový dotaz: budu prodávat domeček, a pak si chceme koupit jiný. Jak se v takovém případě postupuje s trvalým bydlištěm? Myslím, že po prodeji budu nejméně několik měsíců vybírat jiný, ale jak se řeší pošta atd.? Kdy odhlásit to původní, je to nutné před prodejem? Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Trvalý pobyt je jen administrativní údaj.

Prodáte, odstěhujete se někam, tam si nahlásíte trvalý pobyt a hledáte nový dům. Až ho koupíte, nastěhujete se tam, pak si dáte trvalý pobyt tam.

Pošta Vám bude stejně chodit tam, kam to pošle odesílatel...

tomas13
hodnocení

2x
Změna pošty:
ceskaposta.cz/...

To je ovšem hezká teorie. Když se mi odstěhuje nájemce, často mu minimálně rok na původní adresu chodí pošta. Řeším to tak, že mu ještě nějaký čas držím schránku a když něco přijde a vypadá to důležitě, vyzvu ho SMS, ať si pro to přijde. Když se nedostaví, zásilky po čase pálím. Párkrát už se stalo, že dorazila pošta pro nájemce, který tu nebydlí dokonce už 20 let!

makk
hodnocení

2x

To je úplně jedno. Zařiďte si to jak vám to vyhovuje. Klidně bych nechal trvalé na staré adrese a přepsal ho až budete mít nový dům. Nový majitel vašeho domu se nemusí ničeho bát, trvalé bysliště vás k ničemu neopravňuje.

Někde ale tu přechodnou dobu bydlet budete ne? Tak nejlepší je dát si trvalé bydliště tam. Případně na radnici a budete chvíli papírově bezďák.

Že by si na přechodnou dobu změnil trvalý pobyt a následně po nastěhování ještě jednou? To by byl šílenec. Já jsem po změně pobytu obvolal / obeslal asi 30 institucí a stejně se během následujícího roku nebo dvou objevovaly ještě další, na které jsem zapomněl. Snad se někdy dožiju zrušení tohoto nesmyslu. Je zajímavé, že v některých civilizovaných zemích nic takového jako trvalý pobyt neexistuje.

hodnocení

2x

Až na pár výjimek (exekuce, pokuty, předvolání k soudu...) nemá trvalý pobyt s doručováním pošty vůbec nic společného. Změnu doručovací adresy si musíte dohodnout na poště a kdy to uděláte, záleží jen na Vás. Určité riziko nese nový majitel domu, který bude muset případnému exekutorovi dokazovat, že na uvedené adrese žádný majetek nemáte. Proto bude pravděpodobně trvat na Vašem co nejrychlejším odhlášení. Případně Vás může na základě kupní smlouvy odhlásit i bez Vašeho souhlasu sám.

hnvd
hodnocení

2x
Nechápu problem? O co vám jde? Jde vám o doručovací adresu? Nechte si dopisy od pošty někam přeposílat (příbuzní třeba), je to tedy placené, ale nijak drahé.
Trvalé bydliště si predelejte, až budete mít nové bydlení.

mate59
hodnocení

0x

Až koupíte nový dům, na základě vlastnictví si zapíšete trvalý pobyt tam.Starý prodáte a kde budete bydlet mezitím?

propet
hodnocení

Prodávám a kupuji v Praze, těch 15-20 mil potřebuji napřed mít, abych koupil nový, takže musím starý prodat...Bydlení v mezičase není problém, existuje tu řada rezidencí s krátkodobým pronájmem, které fungují jako hotely (jsou dražší, ale ne tak drahé jako hotel při přepočtu na noc)

mate59

Tak si trvalý pobyt vyřiďte na tom přechodném bydlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]