Zdravím všechny, prosim o radu na opravu špalet kolem oken. Mam vymenena okna ale špalety jsou cca o 3mm širší od okraje novych oken. Zadělal jsem jádrovkou velké díry, kde omítku omlátili až na cihlu, ale nevim jak to dorovnat, aby to bylo kolem oken hezký, s tím, že všechny zdi v domě se budou štukovat, takže to potřebuji vyrovnat něčím, na čem pak ten štuk bude držet. Ještě mam problém, že nevím, čim zadělat díry nad oknem v špaletách, nedrží tam jádrovka, padá to, jsou tam tak 5cm hluboke díry, jak to tam nasazovali. Zkoušel jsem to namočit i špricovat ale pochybuji, že to profíci dělají na xkrát po malých vrstvách. NEBO na to mám použít uplne jiny material? APU listy tam nemam, chlap, co ty okna montoval, rikal, ze to je zbytecnost, ze to mam proste sikmo dorovnat k oknu... Dekuji
Dle fota nelze říci jaká je struktura okolní omítky-z toho bych osobně vycházel. Pokud je drsnější=je vidět štuková struktura pak díry prohodit jádrovou a přeštukovat. Pokud je to hladké pak sádrovou omítkou která se pěkě oranžovým gumovým hladítke zatočí beze štuku. Špalety-velké díry spíše prohodit jádrovou nebo sádrovou a dolepit polystyrenem patřebné tloušťky, APU lišta, perlinka a zarohovat a pak štuk či tenká vrstva sádrové.
Dražší časově i pracně náročnější postup-starou omítku okopat a nově jádrovou a pak štuk. Je vícero řešení -každý dle svého umu, zkušeností...
Nebyla by fotka? Osobne bych to vzal sadrovou omitkou, na tom stuk drzet bude a prace je s tim jednoducha. Dalsi jednoducha moznost je nalepit pruh sadrose, ale pak musis vyresit i kraj spalety, takze to jde jenom kdyz mas prostor pak dat rohovy profil (pasku) na sdk a pretmelit. A 3mm se da vzit i rovnou stukem. Ze stropu to pada vzdycky i profikovi a opravdu to musis hazet na nekolikrat, 5cm fakt na strop v kuse jen tak nenahodis.
ostenioken
Jedina fotka co mam, okna jsem primo nefotil. Nad tou sadrovkou jsem premyslel, ale bal jsem se, aby na tom drzel ten štuk pak..
re4zon
Tak kdyz to vidim, v zajmu jednoduchosti bych fakt osekal kolem dokola kousek omitky kolem spalety abych mel prostor pro roh a nalepil tam sadros ze vsech stran normalne na penu. Urcite sem prijde nejaky zednik vykladat jaka je to prasarna, ale u rekonstrukci jsem to videl xkrat, je to jak kdyz streli bez nutnosti zalepovat okno, mnohem min prace a nevim, cemu by to melo vadit. A na sadrovce stuk drzi, kdyz se napenetruje nebo navlhci.
Velké nerovnosti vylepit polystyrenem a lepidlem. nebo jádrovou maltu. Mnozí používají sádrovou maltu, páč ta je ve velké vrstvě a uhladí se. Pak teprve štuk. Věřte, že je mnoho způsobů, jak to udělat, určitě si vyberete ten nejlepší, jako ostatní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.