Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plýtvání teplou vodou

Od: tyler odpovědí: 21 změna:

Prosím vás, nezná někdo nějaký nejméně invazivní způsob, jak omezit/zastavit dodávku teplé vody při překročení "rozumné" hranice - např. 30L?

Bojler ve sklepě, dodávka až do 2.patra, vše ve starých zdech - proto co nejméně invazivní řešení.

Napadl mě nějaký chytrý ventil, co by počítal průtok a poté se uzavřel. Napadá někoho ještě něco lepšího, jednoduššího?

Bojler zpravidla vystačí pro celou rodinu na sprchování, ovšem když si někdo napustí vanu, ostatní "klepou kosu". Díky za jakýkoli nápad.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Existuje jednoduchý způsob. V normální rodině se domluví...
Pak je složitější způsob, koupit větší bojler.
A pak způsob s automatickým ventilem, který po překročení nastaveného množství vody zavře přívod do bojleru (jenže to je pro ten ventil v podstatě havarijní stav a musí se odblokovat) a není to levné.
Projektant MaR by dokázal vymyslet i sofistikovanější systém, ale cenově ještě dražší.
Nebo odstraňte vanovou baterii. Je logické, že vana spotřebuje daleko více teplé vody než sprcha a pokud vodu ohříváte elektřinou, nestačí se dohřívat.
Pak je dalších pár způsobů, včetně návrhu ohřevu teplé vody tak, aby jí bylo dostatek..
jamess

Za me je efektivni si naplanovat, kdy se bude kdo koupat/sprchovat, s ohledem na plan spinani HDO...

Dalsi vec je, na jakou teplotu je bojler nastaven, pokud beru aktualni Drazice 2016 modely s koleckem, tak nastaveni ECO nahriva na nizkou teplotu a te teple vody tam bude malo, nez kdyz se navoli MAX teplota (ale ta zase generuje vodni kamen a snizuje ucinnost).

Anebo koupit 2 bojlery a udelat 2 rozvody. To je trochu drazsi nez vetsi bojler, ale kdyz se nejsou schopny domluvit...

tyler
hodnocení

Díky za reakce chlapi. Takže nejjednodušší řešení bude chodit zastavovat vodu ručně. Předpokládal jsem, že právě tento úkon by mohl vyřešit jeden jediný prvek v současné vod. instalaci, ovšem jak vidím ty ceny, to je možná mnohem lepší vanu "vytěpat" a pořídit sprch. kout. Co se dá dělat.

I tak díky.

jamess

Existuje elektro ventil, ktery muzes ovladat pres mobil, a asi to ani nebude tak drahy, tipuju tak 1500,- (oproti tak 30.000 za predelavku koupelny na sprchovy kout - a tam neni zaruceno, ze se nebudou sprchovat hodinu) mozna to umi i TUYA, a ta ma super aplikaci v cestine.

Nejdrive dej varovani a urci casy koupani vytistenim planu, s ohledem na plan casu HDO.

A druha generace se hold bude koupat ve druhem case HDO. Predpokladam D25 - 8 hodin denne a 3 bloky sepnuti HDO.

jenda22
Za ty prachy má dva bojlery!

hodnocení

4x
Nechat mytí plýtvače na sám konec, předběhnout ho v mytí... Náklady na úpravu NULA

hodnocení

3x
Neznáme detaily, každopádně v tomto problému budou fungovat jedině 2 bojlery pro každý byt/patro samostatně. Ať si každá část rodiny hospodaří se svojí vodou.

hodnocení

1x

Ve vícečlenné rodině je nemožné, aby si z bojleru všichni naplnili svoji vanu, to byste musel mít několik bojlerů. Zakázat koupání ve vaně a pokud neposlecnou, ve všech vanách sebrat špunty. Sprchováním se spotřebuje zlomek vody.

Další možností je, že každé patro bude mít svůj bojler a s tím bude muset hospodařit.

tm
Nebo sebrat vany...
Tak ano, sprchový kout je dobré řešení. Koupat se denně v 80 l teplé vody je dnes prostě luxus.

sebrat vanu (nebo špunt) je blbej nápad. vím to podle sebe - já mám při sprchování vanu zašpuntovanou, abych dokázala odhadnout, že už je čas vypnout vodu. jakmile jsem někde, kde je jenom sprchový kout, tak tam dokážu protočit daleko víc vody, než když vizuálně vidím, kolik jsem jí už spotřebovala *nevi*

tt
hodnocení

0x

nainstaluj takove ty mackaci bateri co maji ve sprchach ve verejnych bazenech.
(ty co se stlaci a 30 vterin tece voda)

doplněno 05.02.22 19:57:

jeste maj sprchy na zeton

azp.cz/...

max2
Bud mackaci ventil, pak je jeste varianta na mince, to maji na cerpacich stanicich.
A usetri se hned.
jamess

Jo na mince, viděl jsem to i v kempu, házela se tam 20,- a zajímalo by mě kolik ta mašinka asi stojí, 20 000 Kč? :)) Tak to si tazatel určitě pořídí :)) za ty prachy už radši předělá koupelnu, mám pravdu?

tyler
hodnocení

Máte pravdu "jamess", je to jedno z těch dražších řešení, navíc docela komické. Ta představa, že si každý nese žeton, aby se mohl umýt, kvůli jednoho nepřizpůsobivého... To je jak námět na komedii, aneb když se nejde domluvit. Ale popravdě se mi tohle vybavilo jako první možné řešení, vzpomněl jsem si na kempy (když byl člověk šikovnej, mohl se sprchovat třeba celou noc :D). Nejslibněji vypadají ty el.ventily. Já našel zázraky za 20 tisíc, ale do 2k se dají sehnat taky. Díky všem

jamess

To je nejaka cik...ka ubytovna nebo co? Ty se mejou fakt nejvic, a ne a ne to smejt.

tak jsem to trefil 1500 z cajny to bude mozna za 900,-

smarttuya.cz/...

ks
hodnocení

0x
To mi připomíná zivot na koleji, kde ve špičce prestavala téct voda.. člověk se namydli a najednou konec))

makk
hodnocení

0x

Když máte bojler ve sklepě a koupelnu ve 2. patře, tak těch 30l skoro spotřebujete jen na odtočení, aby tekla teplá. I kdyby existoval nějaký ventil tak co by měl dělat? po 30l vypnout a co dál? Znovu pustit vodu po určitém času? nebo po ručním resetu?

Nejjednodušší řešení je koupit si 30l bojler. Po spotřebování 30l vody přestane teplá téct a za cca 0,5 hod je ohřátá další. A když už to budete dělat, tak ten bojler dejte do 2. patra a ušetříte mnohem víc.

ks
S co každému koupit 30l bojler?
makk

Kdyby tam byli třeba 2 rodiny, tak je to ideální, ale já pochopil, že je to jedna rodina. Dva bojlery na jednu sprchu... ne, že by to nešlo, ale to aby měl každý zamčený svůj kohout :).

ks
4 lidi = každý bude mít na stěně vlastní 30l bojler. Každý bude mít vlastní sprchu a po vhozeni mince poteče voda. Nebo udělat kamerový systém a bude se to hlídat, aby koupajici nekradl vodu někomu jinému... je tolik možností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]