Nejste přihlášen/a.
Je hloupost, že mi jde o peníze (viz reakce od 111), nejedná se o mne, ale o radu pro známého, kterou chce ode mne jako od (bývalého) odborníka. A 111, máš pravdu že jsem se v "kutilské" ptal také. Ale odpovědi zde byly dvě, jedna na ano, ale pouze na základě "zkušenosti" a druhá na základě stejné argumentace, jako některých zde a mimochodem přesně opačná.
No a pokud sleduji odpovědi zde, tak jsou to zase jenom spíše diskuse o závaznosti a nezávaznosti norem, ale odkz na nějaký článek konkrétní normy jsem zde ještě rovněž, bohužel, nenašel. Aby bylo jasno, jsem starej projektant a revizák, a o nezávaznosti norem jsme už hodně dávno, při přechodu na tenhle nesmysl (aspoň podle mne), "diskutovali" i na konferencích s našimi předními odborníky v elektrotechnice (Ing.Czirik, ing.Kříž a další a pánové Hemerka a pracovníci z OBP Ostrava) a vždy se nakonec došlo k závěru "ano jsou nezávazné, ale pokud se něco stane a nebyly respektovány, vina bude na projektantovi, případně revizákovi, kteří je plně nerespektovali."
A vzhledem k tomu, že v současnosti (i když to tu někdo psal že to jde) se k normám na netu není možné bezplatně dostat a já už nyní aktivně nepracuji a normy tedy ani nenakupuji (jako dříve), tak jsem si chtěl toto konkrétně ověřit.
Osobně tu "sporákovku" před sporákem za nesmysl nepovažuji. Už jenom z toho důvodu, že pokud se velmi "pořádkumilovná manželka" pustí do "mokré" údržby spráku, tak je velmi záhodno, aby si jej mohla před tím vypnout. A nejsíš si jej ona nebude vypínat jističem v rozvaděči. Toto může využít pouze spíše odborník při větší opravě. A zdůvodňovat to tím, že to naruší nějaký "dizain" nějaké "spešl" kuchyně, si myslím, že to není relevantní argument. Já tedy upředňostňuji bezpečnost, před vzhledem. Dříve toto bylo dáno normou jednoznačně, v současnosti jsem se ke konkrétnímu ale zatím nedostal.
Ale pokud tedy chci někomu radit a on přijde s tím, že mu jiní odborníci říkají něco jiného, tak se snažím i svúj názor podepřít o odborné podklady, v tomto případě tedy o normy. Pokud mi někdo namítne, že to mohu tedy pouze doporučit, tak to podle mne moc odborné není. Proto zde tato otázka.
Ještě malá oprava -pracovníci z IBP Ostarava.
Nedávno jsem to řešil s mým revizákem. Jeho názor je, že ta norma je doporučující, ale nenařizuje to. Jediné, co prý mám hlídat, jsou podmínky připojení od výrobce, kvůli záruce. Vím, že nechcete dojmy a JPP, ale mám to přímo od RT, takže mu věřím.
Opravdu vsechny? Obavam se, ze pokud nebudes mit spravny prurez a barvu vodice, tak i kdyz (podplaceny) revizak ti da revizni zpravu, tak rozvodak ti to proste k elektromeru nepripoji
Pokud vim, tak byl tlak, aby normy, ktere stat po obcanech vyzaduje, byly dostupne zdarma a to se povedlo, normy jsou zdarma resp. sponzorovane dostupne bezplatne.
Ale souhlas, ze vetsina norem je urcite doporucenim, treba faze vlevo neni narizena a muze byt klidne vpravo - i kdyz doporuceni bylo v celem objekti stejne. Ve Francii i Madarsku je faze vpravo.
Ano, normy jsou nezávazné (tudíž nemusí-nejsou zadarmo). Ale, v zákoně se píše že el zařízení musí být bezpečné a minimální bezpečnost je norma. (Ale může být lepší, proto vypínač nikdo nezakazuje.) Při neštěstí, najde-li vyšetřovatel nesoulad, ptá se: Proč? Kdo? A přijde trest.
už jsi se ptal v kutilské poradně a dostal jsi jasnou odpověď...že ANO, nebo ti jde o peníze? aby jsi ušetřil za vypínač?
Často se osazuje do řady do vícerámečku se zásuvkama, čili není o nic škaredší, než zařízení, které tam stejně bude. Nicméně není nutný, jeho použití je jen na preferencích uživatele.
Tyto normy jsou dnes zdarma, takze pristup mas, jmenuje se to sponzorovany pristup.
A ano, neni to nezbytne osazovat nevzhledny vypinac. Je to na volbe kazdeho, zda ho chce anebo nechce.
Jo a mimochodem, neni nic jako 3fazovy sporak! Jedna se vzdy o L-N, tedy takovy sporak pripojis i v byte s 1 fazovym pripojenim. Na tom sporaku je prece klema. Druha vec je, ze nemuzes zapnout vsechny 4 plotny na MAX, aby nevybavil 1F jistic, ale to normalni clovek nedela nikdy. Jojo mam 10kW sporak na 1F 16A jistici pro celou kuchyni - L-PEN A vidlice do zasuvky. Ne fakt to nepada
Takze ja odpojeni mam - vidlice do zasuvky.
Predstava, ako v dizajnovej kuchyni za 100 000 a viac budem mat akysi velky spinac, lebo norma, sa mi vobec nepozdava. Z hladiska bezpecnosti vyznam nulovy. Ak na sporaku napr chyti panvica s olejom, dostat sa k vypinacu bude nebezpecne, ovela lepsie je zhodit istic. Udrzba? Preco by som mal mat pod optickou kontrolou nejaky vypinac? Opat zhodit istic. Ked opravujem zasuvky, tiez nemam kdesi v tej istej miestnosti vypinac zasuviek.
Pri obavach zo zapnutia predsa staci prevliect cez istic kusok drotu a packu zablokovat vo vypnutej polohe + zavesit tabulku "nezapinat, udrzba", ako sa to robi v priemysle alebo este zlozitejsom sposobom na VN.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.