Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Seschlá pozednice zmenšila objem- problém

Od: kurdis odpovědí: 23 změna:
Zdravím mám vazníky na strese na bungalovu. Ty jsem nekotvil do věnce 45 cm ( zdivo ytong Lambda 450,ale.jeste jsem to trosku zvednul o pozednici tu nakotvil na závitové tyče do zelezobetonoveho věnce a na to vazníky ukotvil úhelníky s prolisem z obou stran vazníku na hodně vrutů...pozednici jsem z obou stran dozdil ytongem lambdou 2x cca 15 cm zepředu a zezadu pozednice, trošku níže než byla pozednice, protože jsem věděl, že trošku seschne a zmenší se... jenže ono to seschlo o trošku více, než jsem pocital a teď vazník nesedí na pozednici ale je mezi nima asi cca jeden milimetr někde ani ne mezirka ,nekde to sedi na pozednici , takže to asi sedí vahou na těch prizdivkach...a ne na pozednici...uz tomu musí bejt tak 2-3 roky co bydlíme.prisel.jsem na to náhodou. Uz bylo i dost snehu atd a nic to nedělá... Protoze kdyz pocitam kdy se namontovala pozednice,a schne tam je to uz tak asi 4 roky...ty prizdivky před a za vaznicí jsou z ytongu lambda 450 takze nosnej...2x15 cm a nic to zatim nedela nekde je jen štípla trošku vrchní hranka tě prizdivky...co s tím? Neřešit, nebo odsroubovat vždy jeden úhelník a snazit se tam natlouct nějaké vymezovací podložky např z plechu,nebo plastové. A hlavně jak? Rozebrání celé střechy vzhledem uz k obyvani stavby již nekolik let bohužel nepřipadá v úvahu. Ono se o tu pozednici opiraji vahou asi taky ty úhelníky ktere jsou kotvené jak do vazníku z obou stran tak do pozednice? Tam nikde zadne povytahane vruty atd nejsou znát...spoustu vichric a loni celkem dost mokrého sněhu to normálně zvladnulo, jaké na to máte názory,a jak to dát dohromady? Diky za rady.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nebyla by fotka? A pravděpodobně vaznicí myslíš jinej trám, nežli to opravdu je. Vaznice se nepotkává s pozednicí.
juelen
hodnocení

Foto nemám,promin vaznice to být neměla mela to být pozednice...proste do ni to bylo ukotveno,ona seschla snizila se a ted je to na tech prizdivkach pred a za pozednici ( z nosné lambdy 450) co vyplnuje zbytek síly toho celeho věnce, tak mezi vaznikem a pozednici na které to má sedět je ted tak mm škvírky a nesedí to na ní ale na těch prizdivkach ale kotveno elkama do pozednice z obou stran vazníku
kurdis
04.02.22 16:52
hodnocení

Seschlá pozednice zmenšila objem- problém
kurdis
hodnocení

Co jsem se bavil se známým co dela stavbyvedoucího,tak by to vadit nemělo, pro sichr by tam dal prý dubové klínky kde to půjde
jamess
Vždyť na té pohlednici ani neleží Fošna :)
Buď doplň fotku a nebo neřeš blbosti
petrovic

Misto foceni obrazku radeji vyfot skutecny stav. Pak se da radit

kurdis
hodnocení

Jsem v práci, večer hodím
kurdis
hodnocení

Slíbené fotky
Seschlá pozednice zmenšila objem- problém #2
Seschlá pozednice zmenšila objem- problém #3
Seschlá pozednice zmenšila objem- problém #4
kurdis
hodnocení

To je asi maximalni stav 1.5 mm bych si tipl max...nekde to sedí jak má někde taky ne ale je to méně
Pro klid duše bych nařezal širší dubový tažný klíny a ty tam nabouchal. Vyřízeno.

Pro klid duše to právě nechat tak, jak je. Až bude vlhko, dřevo zase nabyde. Takže nedělat z komára velblouda!

Pokud to bylo dělaný ze syrových trámů, tak to už tolik nenabude.

petrovic

Osobne bych tohle neresil. Kdyby tam vznikaly velke sily, davno by to utrhlo ty srouby, kterymi je prisroubovany ten uhelnik. A pokud problem do budoucna vznikne, tak odsroubovat uhelnik a nabouchat tam bukovy platek tlusty presne tak, jaka bude mezera. Uhelnik pak vratik zpatky. Delat postupne.

kurdis
hodnocení

Dobre tak ja na to kaslu uhelniky a srouby uz necham ale dirky jsou v uhelnicich ruznevelke tak tam ke kazdym jen pridam dva a dva vetsi vruty a budu to sledovat kdyby to nekdy odstiplo ruzek prizdivky smerem ven a odskocilo to pod podbitim to predpokladam jen u velkeho zatizeni a napadnuti rekordniho mnozstvi snehu u vichric asi ne..loni na tom bylo asi 20-30 cm mokryho a nic...tak jen vsude napalim o trosku vetsi vruty par kusu a necham to tak...uz asi ani ty uhelniky za vetsi menit nebudu protoze by to bylo akorade provrtany jak emental ty vazníky protoze vetsima uhelnikama uz bych zase na vsechny diry se netrefil co byly v tedlech mensich 6.5 cmx6.5 cm

hodnocení

0x

Žádnou závadu tam nevidím, není co řešit. Snad jen ty poddimenzované úhelníčky a milión vrutů. To se používá tak maximálně na pergolu ale na krov bych si to nedal. Ještě štěstí, že tam máte vazníky, tak to s těmi spoji moc necvičí.

kurdis
hodnocení

Myslíte,ze nevadi že vazník by nesedí na přímo na pozednici a je tam vůle nějaký mm jo? Jo úhelníky měly být 10x10 tyto jsou 7x10 ale z obou stran vazníku
kurdis
hodnocení

Tak mam ty malé vyhazet do hajzl* a na hradit je velkýma 10x10 cm? Ty také doporucuje v dokumentaci výrobce vazníků jsem koukal...
spu

A pořádné vruty. GPR s talirovou hlavou 8x 80-100

kurdis
hodnocení

Nejsem si jist zda osmicky by peolezly otvorama v uhelnicich a peilis dlouhe sila materialu vaznikoveho spodniho pasu činí 5-6 cm

Díry v úhelnících by šly samozřejmě převrtat, ale takovýhle šrouby jsou zcela zbytečný.

spu
hodnocení

0x

Pokud vám ta mezera vadí, natlačte tam chemickou kotvu.

kurdis
hodnocení

Tak ani nevadí,je tam podbití a není to nikde vadit ,jen když se k tomu probrodim vatou .. spíš je až k vrchu vyzdívky dojeté podbití a mám strach,aby při zatizeni snehem to nestiplo kousek cihly dozdivky a neodskocilo to pod podbitim ale zase si říkám, že pod snehem se to spíš prohýbá veprostřed vazníků,cili to ty špičky vazníků jak je podbití vlastne nadzvedává,tak by snad neměl byt problém,a co tam natukat malé dubové klínky? A nebo to fakt neřešit?
kurdis
hodnocení

Diky za nazor,ale mam obavy ze by to blilo vsude kolem jen ne dovnitr,navic drevo na drevo jak by to pracovalo vypraskalo a neplnilo ucel mam obavy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotvení pozednice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]