Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praní v krátkém programu

Od: rata odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
nemáte, prosím, zkušenost s krátkými pracími programy? Mám pračku s programem Rychlé na 30 min, max teplota 30 °C, jenže náplň je až na 3 kg prádla. Spotřebu vody má o 3 l vyšší než klasický hodinový program na mix (syntetika + bavlna), ale ten kratší jede na poloviční spotřebu energie.
Obecně nemám ráda praní poloprazdne pracky, ale někdy "není zbytí".
Používáte někdo tyto krátké programy a popř. na jaké druhy prádla? Vyperou dobře?
Děkuji moc :).
PS: Ano peru i na vyšší teploty, pračku pravidelně čistím, vím, že krátký program můžu zkusit a uvidím, ale mě zajímají cizí zkušenosti, atd...to jen abych předešla některým zbytečným komentářům. Peace

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já jej používám často. A na cokoliv. Většinou,když mám určitou věc jen jednou na sobě. V létě na trička, teď v zimě třeba na roláky. Dřív, když se kouřilo v hospodách, tak bylo oblečení načuchlé, takže ta půlhodina na "provonění"" taky stačila.

karel10
hodnocení

2x

Krátké programy bych volil jen když opravdu chváte a nebo když je prádlo citlivé na dlouhé praní ... A jen pokud používáte gelovou tabletu. Prášek se kolikrát dostatečně rychle nerozpustí .,...

Trochu to trvalo než jsem manželce vysvětlil jak to vlastně technicky funguje... byla zblblá reklamou a radamy od její mámy.

Naopak přiznávám že já kolikrát nepoznám jak se od sebe jednotlivé programy od sebe liší a používám prakticky pořád jen jeden a nastavuju si ručně teplotu a pak otáčky ždímání ...na max když to pujde do susšičky ,, a minimum když to nechám sušit na snure ... abych šetřil ložisko pračky ... ikdyž kdo ví jestli to má smysl ´, třeba odejde na něco jinýho ..

tremp
hodnocení

1x

"Denní praní" 28 - 35 minut / 20°C používám po návratu z výletu, kdy mám kalhoty od bláta nebo jen zaprašené, ostatní prádlo jen lehce zapocené. Bez prášku! [Čistá voda má podle dávných testů iDnes stejnou účinnost jako levné prací prášky] Vyzkoušeno, je to dostatečné. / Na ložní prádlo ale 2 hodiny, 50°C. To peru pořádně!

minsk
hodnocení

0x

Ano používám občas krátký program, podle potřeby. Na méně zašpiněné prádlo.

Ale po skončení programu stejně přidávám jedno máchání navíc.

Používejte pračku podle svého uvážení a intuice, nebojte se toho.

hodnocení

0x

Samo že bude mít pračka poloviční spotřebu, když pere pouze poloviční dobu.

Bude to stejný, jako kdybys dala kuře péct do trouby. Normálně pečeš kuře hodinu a abys ušetřila energii, tak kuře po půlhodině z trouby vytáhneš. Ušetřilas energii za další půlhodinu pečení, ale ...

Takže když potřebuješ přeprat prádlo, které je trošku špinavé nebo je toho prádla málo, tak asi k tomu je určen rychlý program praní.

karel10

Ani váš příklad není správný.

nejvíce elektřiny se spotřebuje u trouby na začátku kdy se natápí na požadovanou teplotu ,,,, a pak už se jen topíte doplnuje střídavým zapínáním v nějakých intervalech ,,,,,

Takže se navyplatí něco ukončovat dříve v domění že se významně ušetří ,,,

hodnocení

0x

Spotreba energie medzi kratkým a dlhším programom je tak zanedbateľná,že je zbytočné si tým zaťažovať hlavu. Príkon elektromotora je cca 250 W a to ide len sporadický behom prania. Hlavným žrútom elektrickej energie pri práčke je elektrická špirála pre ohrev vody. Raz nahreje ako pri kratkom,tak aj pri dlhšom programe,ten dohrev vody pri dlhšom programe je už časovo krátky.

karel10

Ano, to potvrzuji ...

Kdysi se mi tchýně podle jejího selskýho rozumu snažila přesvědčit že když ona pere v krátkém programu ..asi 30 min tak ušetří a já co peru na 2 hodiny tak plýtvám.

Jenže pak jsem vzal do roku wattmetr a do grafu jsem jí zakreslil že 80 procent spotřeby elektřiny mi sežere ohřátí vody (na 40 stupnu) a pak už se to otáčí je s malým příkonem ... takže nevidím důvod zkracovat programy kvůli spotřebě ...

hodnocení

0x
Na lehce špinavé prádlo ho používáme, ale vždy přidám teplotu na 40 °C. Pokud je to prádlo, na kterém zvlášť nesejde, trička, tepláky děcek, trenky, tak ani tak nelpím na polovičním naplnění. Ale třeba na límečky košil někdy nestačí (asi by se měly předeprat), tam volím delšï program, kde se dá navolit vyšší teplota. Ony jsou někdy až nesmyslně dlouhé, ale bývá u nich možnost zkrácení na těch 30..40 minut. Bohužel, to aby člověk jak opičák četl návod k pitomé pračce, to mě dost štve. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]