Nejste přihlášen/a.
Uvítám radu jak přikládat od rána po celý den a na noc. Máme nový kotel OPOP24KW, Duomix, čerpadlo bez AKU nádrže. Zda topit průběžně a přikládat i na noc nebo s přestávkou. Zdražení elektřiny (máme TČ) a nutná výměna kotle 2-hé třídy na vyšší nám umožňuje změnit způsob vytápění, briketami. Nemám zkušenost topit briketami u starého kotle jsem topil jen dřevem a hoblovačkami na TUV.
Jsme s manželkou oba v důchodu, takže se musí topit celý den.
Kolik KW v tarifu VT a NT za roční období spotřebujete a jaká byla celková cena za poslední období 2020-21? U kterého dodavatele jste? V dvoupatrovém RD jsme dvě rodiny, spotřeba v VT cca 1000 KW, NT cca 22500 KW, z toho 13445 kw bylo spotřebováno TČ (38587 Kč), celková cena za rok 2020-21 byla 67445 Kč. Jsme u Centropolu a cena za 1 KW=2,87 Kč, nyní po oznámení zdražení bychom při stejné spotřebě měli plati cca 115-118.000 za nové období 2021-22 Vaše teoretické úvahy mi moc nepomohly, jak správně topit briketami, přesto za ně děkuji, jste zatím jediný kdo reagoval. Nový kotel jsme koupily z důvodu že syn je truhlář jsou k dispozici odřezky,hoblovačky, piliny (topily jsme na TUV).Zateplení syn nevěří a neuznává, s účiností TČ se nedá nic udělat ( spravne ucinne TC 1:5 jedině voda-voda, velké náklady), co se týče dodavatele, jsem již třikrát měnil a cenu 2.15 za 1 Kw pamatuji za období 2019-2020 u Yello. Nyní jsme od 2020 /9 u Centropolu a cena za 1 KW=2,87 Kč. Zatím se brikety vyplatí, tepelnou ztratu neřeším ale finanční. Ano Vaše poznámka v závěru (mě rozesmála, to jste si určitě někde přečetl): ze v byte pro dva lidi, celkovy rocni naklad na topeni a TUV (cca 50m3) muze byt <4000 Kc - ano i to je mozne...dodávám určitě někde v maringotce! Tož jsme ze synem uvažovali jak dál po zdražení elektřiny. Koupily jsme 30q briket za 15000 Kč i s dopravou spotřebu TČ snížily na minimum. Proto jsem se obrátil o radu jak topit briketami, Doufám, že se někdo znalý přeci ozve, rád se podělí o sve zkušenosti.
odkud jste? Kde platím dvě Kč za Kwh vam nijak nepomuze, protoze to je fixovana cena a ted vam ji nikdo neda. Objem byl cca 17 MWh a celkova utrata cca 37000, fakturu mam v ruce a bude jeste rok stejna.
I ta cena co mate 2,8 je relativne slusna. To sám víte jak jsou na tom energie, kdybych já to zafixoval nyni tak jsem na 4 Kč, Centropol podejte nesouhlas se zvýšením ceny a určitě se tam nefixujthe, to už si vyjednáthe lepší podmínky na ČEZu přes retence. Případně pošlete odkaz na ceník, který vám nabídli, můžu to porovnat s tím, co umím sehnat já, a případně vám snížit cenu.
Kolik je tepelna ztrata a zatepleni tak to byste MEL resit, ze tomu syn truhlar NEVERI je jedna vec, jeho kvalifikace druha.
Brikety maji urcitou vyhrevnost a je lhostejno, jak s nimi budete topit. Že byste tím nějak významně ovlivnil, kolik energie z nich dostanete, to jistě nehrozí...
Co se tyka nakladu <4000 rok, na TUV a teplo, tak jde o standardni mensi byt v bytovem dome s centralni dodavkou tepla. Mam vyuctovani takze ano, precetl jsem si to ve vyuctovani a pomerne se v energiich orientuji A mám dispozici srovnání mnoha bytu a mnoha domů a pár tepelných čerpadel. Takže se můžete smát jak chcete. Znovu zdůrazňuji, že jde o roční náklad i na teplo i na teplou vodu. A také jsem to uvedl protože to je extrém, místo extrém na druhé straně.
Vam doporucuji bud projektanda nebo zmenit barak a hlavne resit TČ, neprozradil jste, jakou dosahujete účinnost. Od syna truhláře si necháte radit, že zateplení je na houby? ). No možná máte opravdu tak špatně navržený barák, členitý, že zateplení by byl jeden velký opruz... na zateplení byla dobrá doba 2019-2020.
Ale pokud si chcete nechat radit od syna, který tomu nejspise vůbec nerozumí, no tak komu není rady, tomu není ani pomoci... Že chcete využít levný odpad je sice fajn, ale izolační trojsklo a zateplení baráku je podle mě naprostý základ
Ps: do topení tuhými pálivý musíte počítat náklady na skladování, náklady na manipulaci, náklady na špínu, až poté to můžete srovnávat s cenou zateplení versus doplnění elektrokotlem a nebo plynem anebo účinným TČ. Osobně tepelné čerpadlo neprovozuji, takže nemám žádnou zkušenost, nicméně machrují s účinností až jedna ku 6 a využitím solární energie k pohonu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.