Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obdržel jsem Rozhodnutí, kterým se povoluje hydrogeologický průzkum pro stavbu vrtané studny na pozemku mého bratra, který je v sousedství. Mám vlastní studnu 5 metrů od jeho pozemku kde by ten průzkum (výstavba vrtané studny) měly být provedeny. Mám obavy, že bych touto studní (hloubka 30 m) přišel o vodu, stejně jako ostatní 3 studny u sousedů. Tyto starší studny jsou hluboké do 10 m, jsou vybudovány v polovině minulého století. Pro doplnění uvádím, že na sousedním pozemku, kde chce bratr zbudovat novou studni (rozloha cca 60 m2) se nacházejí 3 vrty hluboké 75 m pro jeho tepelné čerpadlo. Proto se chystám podat odvolání proti rozhodnutí se závěrem, že s hydrologickým průzkumem a následnou výstavbou vrtané studny nesouhlasím. Doplňuji, že bratr je připojen na veřejný vodovodní řád a po dohodě bezplatně již 20 let odebírá vodu z mé studny. Prosím o rady, jaké argumenty bych měl použít v mém odvolání tak, aby k výstavbě studny nedošlo z výše uvedených důvodů. Předem děkuji za návrhy! LV
Studny se registrují a je vyžadováno schválení k vrtu právě proto, aby v případě, že budou okolní díla negativně zasažena, bylo jasnější, kde je příčina a kdo zajistí nápravu. I hydrologický průzkum snad ke studnám v okolí přihlíží - kdyžtak na tuto okolnost můžete upozornit.
Kam ten svět spěje, když ani bráchové se už nemohou dohodnout?
Tak vytáhněte flašku a rozeberte si to v klidu. Co je nutné, co není, co by se dalo udělat aby byli všichni spokojeni.
Vaše argumenty jsou naprosto logické a obavy oprávněné. Počkal bych na výsledek HGP, ten bych nebojkotoval, třeba je pod vámi dost vody pro všechny. Každopádně nová studna by asi neměla být povolena těsně vedle a s větší hloubkou než mají blízké studny. Nevíte proč bratr potřebuje svoji studnu, když mu dáváte vodu zdarma ze své? Tomu příliš nerozumím.
Rozdíl mezi studnou kopanou do 10 m a vrtem do 75 m hovoří o tom,že se vzájemně neovlivní.Kromě toho tepelné čerpadlo rozhodně nesníží hladinu spodních vod.
JABRAKA
Odpovědi - důvody proč chce budovat vrtanou studnu
1) Já studnu mám, on ne i když vodu z mé studny bere 20 let zdarma
2) Možná potřebuje studnu k plnění a obměně vody pro svůj krytý bazén o velikosti cca 40 m2.
3) Chce i v době sucha (přes léto nešlo cca 3 měsíce čerpat z mojí studny vodu) zalévat svoje trávníky a nebrat vodu z veřejného vodovodního řádu!
DĚKUJI VŠEM ZA NÁVRHY A ODPVĚDI !
No pak ma asi dost relevantni duvod si takovou studnu nakladem cca 130.000 Kc zbudovat.
o tom, ze tva studna je nedostatecna v lete, se zminujes poprve...
Reciprocne muzes pozadovat, aby i on tobe v dobe sucha poskytoval vodu na zalevani, kdyz ty jsi mu 30 let poskytoval, to je fer ne?
Nenajdete argumenty proti vrtání. Ani všechny průzkumy, dobrozdání i povolení vám v případě, že v okolí ze studní zmizí, vám nebudou nic platné. Naopak budou proti vám.
Mluvím ze své zkušenosti, kdy při takové stavbě zmizela ze studní nám i v okolí voda. Vodoprávní úřad po nás chtěl dokázat, že ztrátu zavinila stavba a až potom budou konat podle zákona. Hydrogeolog naopak prohlásil, že pod zem nikdo nevidí a voda může zmizet z nejrůznějších důvodů. Nic nepomohlo, že k události došlo již během vrtání.
Je to smutné, ale tak to probíhá v praxi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.