Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemovitost dum

Od: divizna odpovědí: 5 změna:
Dobrý den. Jsem vlastníkem 1/3 domu a rodiče mají 2/3. Před časem mi dům darovali dárcovskou smlouvou s břemenem jejich dožití. Teď chtějí dům zpátky přepsat na sebe a matka mě chce vydědit a říká že budu muset vyplácet. Nevím jak to myslela. Zůstane mi teda ta moje původní 1/3 domu? Mám jen sestru a bratr už nežije,ale zbyly po něm 2 děti. S matkou nemluvíme tak nevím co můžu čekat. Stěhuju se do podnajmu a v domě už bydlet nebudu. Budu strašně vděčná za Vaši odpověď. Dekuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

6x

Vraceni daru bez Vaseho souhlasu neni tak jednoduche. Pokud s nim nesouhlasite, museli by to resit soudne. Soudne lze samozrejme resit jen darovany podil, tedy ty 2/3.

Vydedeni opet neni tak jednoduche, jak si matka predstavuje...

Rada je neresit to.

hodnocení

2x

No, netuším co tak hrozného jste rodičům provedla... v akždém případě mám pocit, že si to představují jako Hurvínek válku, jak se říká.

Předpokládám, že darování proběhlo standardně, tedy darovací smlouvou zapsanou na katastr? Pak nevlastníte 1/3 domu, ale celý dům.

Požadovat vrácení daru lze ze dvou důvodů. Kvůli nouzi, nebo nevděku. V prvním případě, by darováním museli upadnout do takové nouze, že by nebyli schopni si zajistit nutnou výživu. To asi nehrozí, pokud mají v domě věcné břemeno, neplatí nájem atd.

Druhým případem je nevděk. Pokud s tím budete souhlasit a poskytnete součinnost. Pak se vše vrátí do starých kolejí, tedy Vy budete vlastnit 1/3 domu, rodiče zbytek. Pokud jste přesvědčena o tom, že jste nic špatného neprovedla, součinnost neposkytnete a musí rozhodnout soud. A tam se nevděk velice špatně dokazuje.

Nevím co si matka představuje tím vyplácením... Možná si myslí, že dar vrátíte a jelikož budete chtít celek, budete muset vyplatit je, případně v rámci dědictví potom podíly sestry a dětí zemřelého bratra.

Více si můžete přečíst zde: pravniprostor.cz/...

Lze předpokládát, že zbylí sourozenci tímto darováním zcela přišli o podíl na domě po případném úmrtí rodičů a tak možná toto probrali s rodiči a tudíž oni chtějí dar vrátit zpět. Je velice pravděpodobné, že po úmrtí rodičů jsou dvě možnosti- vyplatit podíl sourozenců nebo dům prodat a o prodejní cenu se dle podílů rozdělit.

hodnocení

0x

Vrátíte podíl (ale myslím si, že kdyby na to došlo a vy jste odmítla, tak že stejně nic vrátit nemusíte). Pak to bude jako předtím - Vaše je 1/3 rodiče 2/3. Když budou užívat celý dům, tak můžete možná požadovat i nějaký nájem. Oni můžou požadovat, abyste se podílela na údržbě... Až se bude dědit (a nic by se do té doby nezměnilo), tak 2/3 podíl se rozdělí mezi Vás, sestru a děti bratra.

Pak se budete muset nějak domluvit a buď se dům prodá a každý dostaně poměrnou část peněz, nebo se nějak finančně vyrovnáte a někomu ten dům zůstane celý. Nebo se nedohodnete a budete ho vlastnit všichni.

jamess
hodnocení

0x
No proste jste se rozhadali, to je cele.
Nevim jak jste ziskala tu 1/3 domu a proc vam rodice prepsali ty 2/3 domu, kdyz mate 2 sourozence? Zrejme se nyni ukazalo, ze ty 2/3 patri tem 2 sourozencum, kteri to drive nechteli a nyni se prihlasili o sva “prava”, mam pravdu?
zalezi na vas … jak chcete mit v rodine vztahy… kdyz na to prijde, ten barak muzete prodat a nazdar. Novy majitel samozrejme zohledni v cene, ze tam maji rodice bremeno. Obvykle se to ocenuje jako 10 lety najem.
Kazdopadne vyhovet nemusite. Pokud bude po rodicich jeste dalsi majetek k dedeni, tak vy uz dedit asi nebudete, protoze se vasi spurozenci o to postaraji u notare, aby se vam ten cely barak zapocital do dedictvi (ten vam samozrejme zustane). Jestli chapete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]