Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stmívač na 4m led pásek

Od: rotorod® odpovědí: 22 změna:

dobrý den

mám schodiště do patra, zespoda dřevěného mádla mám led pásek. délka je 4,2m. Led pásek je spojen se soumrakovým čidlem, takže to sepne podle venkovního světla/respektive tmy. Záměr dávat led pásek do mádla byl takový, abychom viděli v noci pod nohy na schodech, nic víc. No z toho led pásku je světla až moc zbytečně a chtěl bych to nějak omezit.

mám mlečnou krytku lišty, ale nechce se mi to překrývat ještě nějakýou další krytkou něbo papírem. Nechci ani přelepovat diody a dělat podobné věci. Takže přemýšlim jestli bych já mohl použít nějaký obyčejný stmívač, kde bych si nastavil intenzitu světla? Nejlépe pokud by šlo téměř až 10%, možná i míň?

na foto je vidět co mám za zdroj a jaký pásek. Měl bych ještě 3 dotazy:

1) jaký prosím fakt obyčejný stmívač bych mohl použit?

2) mám třeba se řídit nějakými minimalními parametry při výběru?

3) pokud snižim svit stmívačem, sníží se mi pak i příkon? Pokud mám teď 4,8W/m a při teoretickém snížení na 10%, bude pak příkon 0,48W/m?

děkuji za pomoc s výběrem, rady a za zodpovězení dotazů

Stmívač na 4m led pásek
Stmívač na 4m led pásek #2

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Bezny 12V pasik, aky tam mate, je stmievatelny bez problemu. V mensom rozsahu znizenim napatia na zdroji (ten vas to ale nevie, je komplet zapuzdreny kvoli IP 67 a nema trimer na regulaciu), vo vacsom rozsahu potom cez PWM. Cinsky kamos Ali ponuka plno 12V PWM regulatorov, zaradite ho na 12V vystup. Regulacia je skoro bez strat.

111®
hodnocení

0x

jde o to jestli diody jsou stmívatelné...stmívání zajišťuje zdroj...

hodnocení

to nemohu/nejde stmívat jakýkoliv pásek?

hodnocení

0x

Koupil jste si zbytečně výkonný pásek pro tyto účely. 400 lm/m, to vám na schodech musí svítit tak, že tam můžete číst. Váš stávající zdroj dává pevný proud, musíte jej vyměnit za regulovatelný (svit LED se ovládá regulací proudu). Tyhle zdroje mají pulsní regulaci, takže spotřeba bude adekvátně nižší.

hodnocení

jaký bych si měl koupit pásek podle vás?

takže jsem pochopil správně, že s mým zdrojem nelze napojit stmívač? anebo napojit lze, budu moci stmívat ale příkon bude pořád stejný?

děkuji

Pasik ostane, medzi zdroj a pasik pojde PWM regulator = stmievac.

Odhaduju, že pro osvětlení schodiště by mohla stačit polovina světelného výkonu, tedy 200 lm, nejspíš i méně, ale to není problém, prostě stávající pásek pojede na menší výkon, aspoň mu prodloužíte životnost..
Stávající zdroj dává konstantní proud, musel byste dát nějaký pulsní regulátor, alias stmívač, mezi pásek a zdroj, jak píše peter. Určitě by se dalo něco sehnat, ale jednodušší mi připadá koupit jiný zdroj 12V s nižším proudem, případně se poohlédnout po zdroji s nastavitelným proudem (s regulací), a dát místo stávajícího.

hodnocení

mě se právě líbí ta možnost snížení svitu otočením nějakým kolečkem, vyberu si ten svůj "svit". Takže něco takového by být mohlo? ZDE

případně dali by jste mi odkaz na něco jiného, když toto vhodné není?

děkuji

hodnocení

nebo něco tohle, nebo tohle?

fakt děkuji

To vypadá použitelně, jen bude potřeba nějak omezit možnost vytočení kolečka potenciometru (například nastavit vhodný svit a kolečko nějak zaaretovat). Váš stávající zdroj dává proud 2,5A, tento regulátor umí dodat až 8A, což vám pásek spolehlivě odpálí.
Kouknu ještě na ty další z vašeho druhého příspěvku.

To druhé je také použitelné, ale zbytečně výkonné, to třetí je regulátor napětí, ten nelze použít, vy potřebujete regulátor proudu.
Opravuji svůj předchozí příspěvek, neuvědomil jsem si, že regulátor vkládáte za stávající zdroj, který neumí dát větší proud, s proudem tedy nebude problém.

Lubovolny PWM regulator, ktory znesie 12V na vstupe a doda maximalny prud, aky pasik berie, je v poriadku. Rada vyssie, ako vam 8A spali pasik je nezmysel. To je len max prud spinacieho mosfetu, bolo by to opacne, ak tam zapojite pasik, ktory berie viac amperov, nez regulator zvlada, odisiel by regulator. Pasiku sa nic stat nemoze.

PWM funguje takto : napr 70% casu je vypnute, 30% zapnute, co dava 30% jasu (priblizne). Tie casy su kratucke, milisekundy, preto to okom nevidite. Naplno vytoceny PWM je zopnuty trvalo a je to rovnake, ako keby tam ziadny nebol. PWM 8 amperove nespali ani 20 mA samostatnu ledku s predradnym odporom.

hodnocení

peter: takže podle tebe ten můj první odkaz by být mohl? pak jsem našel ještě tento, ale to je zase asi blbost, nebo ne?

LED pásky se vyrábějí na určité napětí, nejčastěji na 12V nebo 24V. Napájecí napětí pásku je dáno počtem LED diod, které jsou v jedné sériové větvi pásku (větve jsou dány úseky, na kterých se pásek může zkracovat). Pásky se odlišují především v napájecím proudu, ten je dán výkonem a celkovým počtem použitých LED diod, čím výkonnější ledky jsou použity a čím jich je více, tím větší napájecí proud pásek má. LED pásky jsou napájeny tzv. proudovými zdroji, to je zdroj, který má na výstupu libovolné napětí v určitém rozsahu dle konstrukce, a konstantní (někdy nastavitelný) proud. A právě proud je to, co nás zajímá pro regulaci svitu pásku. Při snížení proudu pásek svítí méně, při zvýšení více, po překročení maximálního napájecího proudu LED pásek zničíte. Proto jsem psal, že ten regulátor vám pásek může zničit, jenže v ten moment jsem si neuvědomil, že ve vašem případě se to nemůže stát, protože vy ten linkovaný regulátor připojíte za napájecí zdroj, který tam již máte, a ten nedá větší proud, než pásek snese. Ty stmívače ze stránek toplux a hadex jsou rovnocenné, oba můžete použít.

Prvy odkaz ok, napatie ok, prud ok.

Oba stmívače z odkazů jsou PWM regulátory a půjdou zapojit mezi stávající napájecí zdroj a led pásek.
hodnocení

Dekuji vam za rady, objednávam a zapojím mezi zdroj a pásek.
Děkuji za pomoc
hodnocení

Stmivač M5 namontovan, vše ok,ale ješte se jeddnou zeptam, když to dam na minimum svitivosti, tak mě to "žere" méně elektřiny než kdyby to svitilo naplno, ano?
Diky

Ano, u PWM podle šířky impulzů bude příkon LED pásku.
Další věc je spotřeba napájecího zdroje (účinnost) tam závislost není lineární.

hodnocení

0x

Este by to sle cele vysperkovat, aby regulator riadil jas podla vonkajsieho osvetlenia, v noci jemne, cez den naplno. To uz musite mat znalosti z elektroniky, pripadne jednocipov.

hodnocení

Děkuji to ale už ne. Nechci svítit přez den. Stači mi v noci. Dal jsem si ten senzor vedle vylezoveho okna ke kominu, i tak mi to spina už před 17, relativne venku je ješte viditelno dobře. Takže ja spíš bych bral aby mi to seplo ještě později. Ale s tim už asi nic nenadělam, časovač nechci

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]