Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemce vystěhování

Od: tom121 odpovědí: 32 změna:

Dobrý den,

nájemce mi nezaplatil 3 nájmy. Sousedi si na něj stěžují kvůli hluku, každodenním párty apod. Podezřívají ho z prodeje drog. Nájemce se mi vyhýbá, zamyká a nekomunikuje. Když jsem jej náhodně odchytil, přislíbyl vystěhování a ručně mi na papír sepsal a podepsal, že se do 3.2. odstěhuje a uhradí dluh. Mělo by tak být zítra a nic tomu nenasvědčuje.

Je mi tento papír k něčemu? Například mohu poté vstoupit do bytu a vyměnit zámek? Zkusil jsem vypnout energie, ale vše našel a zase si je zapnul.

T.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Neviděl jsem ten papírek, takže se k němu nevyjadřuji.

Vy mu musíte dát výpověď pro neplacení nájmu. Pokud to jsou tři nájmy, není již výpovědní doba.

Nedávno zde probíhala vášnivá diskuze, kde se radilo od výměny zámků, přes volání policie až k soudní výpovědi.

Jediný legální zdlouhavý a těžkopádný postup je obrátit se na soud s nařízením o vystěhování. Ostatní rady zavánění porušením právního řádu a věřte, že někteří neplatiči se umějí bránit.

Podobné jsem řešil, mnohokrát jsem to zde i napsal, dokonce jsem za ním musel chodit v doprovodu s chlapy. Až jsem mu vyměnil zámky.

asd1

To se pleteš, výpovědní dobe je. A to tři měsíce, platí od prvního dne měsíce následujícího od prokazatelného doručení (jak píše Magdon)

= neměl s výpovědí čekat čtvrt roku, ale dát mu jí hned při prvním nezaplacení nájmu.. Takhle tam může bydlet až do konce května a neuděláš s tim nic. Nájem můžeš vymáhat, ale když nic nemá tak máš smůlu... Až pak můžeš počkat až odejde z bytu, vyměnit zámky a už ho tam nepustit, jen mu předat věci...

Asi se pletu, páč nejsem právník, ale používám služby právníků.

Další možností je vypovězení nájmu bez výpovědní doby. To je možné pro zvlášť závažné porušení povinností nájemníka, kterým se v tomto případě rozumí nezaplacení nájemného za dobu minimálně tří měsíců.

Zdroj: cesivpravu.cz/...

Dluh za tři měsíce: okamžitá výpověď z nájmu

cesivpravu.cz/...

asd1

Jo máš pravdu.

V reálu ho ale nejdřív musíš vyzvat, dát mu přiměřený termín (dva týdny?), pak mu předat písemnou výpověď, tu nepřevezme takže předaná až fikcí doručení... To už je měsíc. A vyklidit musí pak "nejpozději za měsíc", to už jsou dva... Pak žaloba na vyklizení, to taky trvá čas letí, nakonec exekuční vyklizení a je půl roku vysmátej... Když nic nemá tak z něj nikdo nic nedostane. Vězení pro dlužníky tu nemáme...

asd, děkuji, že mi dáváte za pravdu, páč tuto problematiku znám. Když dluží více jak 3 měsíce, není výpově+dní lhůta. Časy a termíny jsou individuální, páč když trošku komunikuje, dostává "písemnou výzvu", že dluží s možnou cestou, co bude následovat , za měsíc další atd.. Ale vždy individuálně, podle situace.

Pro ostatní, i nájemní vztah na dobu určitou skončí určenou dobou, ale nájemník se stejně nemá k vystěhování a taky ho nejde vyhodit před barák s věcmi.

krtek6
hodnocení

2x

Buď se můžete tahat po soudech, nebo prostě zítra přijdete vyměníte zámky a všechno mu vyhodíte před dveře...najdou se tací, co se budou brátnit, že tohle nemůžete...ale než byste se dočkal soudů tak by byl dluh třeba roční neli víc...pokud nemá na nájem těžko bude mít na právnika...

"...pokud nemá na nájem těžko bude mít na právnika..."

Jenže ten nájemce pravděpodobně soud vyhraje (nedostal výpověď) a pronajímatel pak zaplatí nejen právníka, ale i ostatní soudní výlohy. Vystěhovat se pak bude muset až po zákonné výpovědní lhůtě na základě výpovědi. A v případě, že si takhle vystěhovaný nájemce vymyslí, že se mu ztratilo něco cenného (zlatá brož, obraz od Picassa)...

krtek6

to je sice pravda, ale jak píšu...tento typ lidí co neplatí nájmy nebude mít ani mozkovou kapacitu a vůli se s někým tahat po soudech...v drtivé většině jsou to jednodušší lidé:)

krtek6 - Možná byste se divil, ale já už pro neplacení vystěhovával i pár vysokoškoláků. Je to v poměru caa 1:1. Akorát, že ti VŠ na rozdíl od těch druhých nedělaly s vystěhováním problémy.

hodnocení

2x

A co takhle písemná výpověď se zákonnou výpovědní lhůtou? Ta se ovšem začíná počítat až od prvího dne následujícího měsíce od prokazatelného doručení protistraně. Tím jste měl začít, takhle jste ztratil dost času.

Ten papír můžete předat právníkovi, který se o zbytek postará. Jinak Vám k ničemu není. Rozhodně na jeho základě nemůžete násilím do bytu vniknout a už vůbec ne měnit zámky. Hrozila by Vám žaloba za vloupání. Ani to vypnutí energií není ze zákona přípustné a může se to obrátit proti Vám (zkažený obsah mrazáku, udušené drahé rybičky v akváriu...).

Písemnou výpovědí měl tazatel začít, to je jasné. Pokud však nájemník nebude reagovat, tak ho nájemce nemůže vystěhovat? Já bych řekl, že jakmile výpověď nabyde účinnosti (lhůta na vystěhování), tak se z něj stává nelegální uživatel mého bytu. Já bych tomu ksindlovi pohrozil, že pokud se nevystěhuje dobrovolně, tak si najmu nějakou bezpečnostní agenturu, která ho vystěhuje natošup a věci mu naházejí na ulici. To by mohlo zabrat.

orione, tak to určitě není, někdo prohladá historii zde a najde odkazy na soudní případy. tak se z něj stává nelegální uživatel mého bytu
to sice máte pravdu, ale fyzicky ho stejně nedostanete ven. Jen svolením soudu, nebo protiprávně násilím.

Že naše zákony chrání hlavně různé šmejdy, to vím, ale že by až takto extrémně? Pokud tedy nelegálního nájemníka nemůžu legálně vystěhovat, tak bych mu zabránil ve vstupu do bytu.

orion - ani to legálně nemůžete.

orione, můžete samozřejmě dělat vše co uznáte za vhodné, ale to co popisujete je vše protiprávní.

OK, když říkáte... Takže ksindl tam může bydlet dokud nedá soud povolení k vystěhování, skvělé. Do té doby mi naštvaný nájemník může škodit třeba tím, že mi v bytě něco poškodí. Holt bych musel vymyslet nějaký nelegální způsob tak, aby to ksindl nemohl proti mně použít. Nějaká havárie na elektrice se přece stát může ne?

orion - To sice může, ale nedoporučoval bych. Havárii nájemce nahlásí příslušnému dodavateli a pokud nedluží nic jemu, nemá dodavatel důvod poruchu neodstranit. Navíc, pokud se bude závada zdát dodavateli podezřelá, může příčinu vyšetřovat. Můžete si tak docela zkomplikovat život.

Měl jsem nájemnici (mimochodem s VŠ tytulem), která dlouhodobě neplatila nejen nájem, ale ani plyn a elektřinu. Plynárny nejdřív odebraly plynoměr (čím pak topila snad ani nechci vědět) a když pak energetici odnesli i elektroměr, svítila svíčkami. Jak to mohlo dopadnout není třeba dodávat.

Když jí uplynula výpovědní lhůta, hodila mi klíče do schránky a bez rozloučení a beze stopy zmizala. Jen na půdě za trámem jaksi "zapomněla" urnu s popelem své matky (tu jsem objevil až po pár letech při opravě střechy). Že bych z ní někdy snad dostal dlužné nájemné mě ani nenapadlo.

Orione, podobné téma se tu projednává skoro každý měsíc. Ti, co se v tom moc neorientují se domnívají, co vše můžou. Ti, co měli podobné nájemníky, vědí, že to není jen tak, vystěhovat někoho legálně, dle práva.

Souhlasím, že dlužník je více chráněn, jak pronajímatel.

Znalý neplatič je pohroma pro pronajímatele.

jamess
Navod sem psat nebudu z taktickych duvodu a ani si nepreji ho sem kopirovat a diskutovat (nedavam k tomu souhlas), mesic se na postup muzete podivat tady:
ibb.co/...
A jak ziskat tu dohodu o ukon. n. tak to sem psat nebudu uz vubec :) Puvodni tazatel ale tu dohodu ma, takze muze pouzit jakykoliv mnou zmineny postup. Vse vyzkousene.

hodnocení

2x

Narazil jsem na zajímavou informaci. Neplatiči se porouchal zámek, nebylo možno zamknout dveře. Musel volat firmu, cena opravy 800,-. Při druhé opravě nájemník uznal, že asi opravdu bude lepší jít parazitovat jinam.

Jistě že to není návod, ale možné to je...

*mir*

Nebo strčit párátko do zámku *smich*

Párátko do zámku, to vyměníte jen vložku a hotovo, horší je, pokud se zasekne zadlabací zámek.

ka
hodnocení

0x
Pokud mate podepsano, ze 3. 2. najem konci, tak ho 4. 2. muzete vystehovat, klidne za asistence policie, protoze uz ten den bude byt uzivat neopravnene.

"...ten den bude byt uzivat neopravnene."

To máte sice pravdu, ale násilím ho vystěhovat ani za přítomnosti policie nemůžete (mimochodem - policie se tím zabývat nebude). V případě, že bývalý nájemce neopustí byt dobrovolně, musí pronajímatel podat "žalobu na vystěhování z neoprávněně užívaného bytu". Teprve když bývalý nájemce neuposlechne rozhodnutí soudu, lze byt vyklidit násilím. Veškerý nájemníkův majetek je ale pak pronajímatel povinen zabezpečit proti pškození a zneužití (uzamykatelný sklad, placená úschovna...) Vyhodit za dveře nelze.

ka, mýlíte se.

Policie určitě nebude asistovat u vystěhovní, od toho tu není. Vystěhovat ho násilím taky nemůžete.

jamess
MilanC: Policie ho musi vyhodit z bytu, prectete si muj jiny koment. Musite to umet ty lehkozivky k tomu donutit. Maji pomahat a ja je k tomu nutim a skacou jak jim rikam. Dokonce si casto ti najemnici zavolaji PCR sami a pak koukaji, ze je PCR vyhodi :) Staci vedet, jak na to.
Ale mate pravdu, ze PCR udela jen co musi, zakze vy musite vedet a znat. Zadarmo (bez know how) to fakt neni.

jenda22
hodnocení

0x
Najemnik jako bonus necha jet elektricke topeni nonstop. Platit budete vy a najem nezaplati tak jako tak. Okamzite vypnete vodu, energie a zacne jednat. Spise ale pres noc zmizi a neuvidite ho.

elektricke topeni nonstop.....

klidně, smlouva na elektriku je napsaná na nájemníka..

jamess
Pokud je psana na najemce, mate smůla, ze mu ji vypnout (ustrihnout) opravdu nemuzete a on ji muze kdykoliv odhlasit s demontazi. To by jeste nevadilo, ale on muze snizit rezervovany prikon a pak si zaplatite ;))
Takze pokud na najemce, tak jedine pres majitele. Pokud mu jde vypnout voda mimo byt, aby si ji nemohl zapnout, pak OK.

jamess
hodnocení

0x
Pokud vám opravdu podepsal dohodu: souhlas s ukončením nájmu k datu X.Y. hodina H, tak minutu poté (raději den poté, určitě den poté, pokud není uveden čas) můžete zavolat na telefonní číslo 158 s tím, že máte v bytě vetřelce ať neprodleně přijedou a, budou se sice asi dost kroutit, ale MUSEJÍ ho vykázat, je to trestný čin. Pokud by byli pitomí a kroutili se, musí to udělat nový (domluvený) nájemce s platnou nájemní smlouvou a pak už i sebeblbější bengo musí 100% vyhodit toho, který á smlouvu propadlou, což nový nájemce prokáže zmíněnou dohodou.
Pokud domluveného nájemce nemáte, tak za 10.000 vám ho profík sehraje.
Formulace dody se vystěhuje a co zaplatí je irelevantní, musí dojít k ukončení nájmu. PČR řeší jen TČ a ne vaše občpr. nesmysly jako placení a stěhování. I když v praxi se v tom trochu plácají.

kare4
hodnocení

0x

Je to strašná bída, jak se zákonem - naprosto nevyváženým, zvýhodňujícím nájemce, tak i co se týče policie, majjící několik nacvičených formulí o tom, co všechno se jich netýká, ale na to, že jakkoli násilné vystěhovaní nájemníka z bytu BEZ PŘIVOLENÍ SOUDU (pak prostřednictvím soudního exekkutora) je trestné, tak na to vás upozorní spolehlivě. Je tedy třeba nájemníka dostatečně prověřit, minimálně přes CEE , výpis stojí asi pade a také vybrat pokud možno vysokou jistotu při zahájení nájmu, případně nechat vyplnit dotazník, kde případné lži v něm uvedeé jsou samo. polehčující okolností při řešení vyhození.

*jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]