Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opravit nebo zbourat a postavit nove

Od: jirka1912 odpovědí: 10 změna:
Dobry den.Mam takovou otazku a prikladam i foto.Sehnal jsem si garaz a je potreba ji opravit,udelat podlahu a zdi.Ale hlavni otazka je jestli je mozne opravit podlomeni cihel nebo jak to nazvat.Z venkovni strany je hlina ktera je oprena jako zahonek o garaz,chapu je to pruser a hlina by sla pryc.Dale je tam dira ze tam chybi cihly,jestli se to da vyplnit a bude to zase v poradku drzet.Jde mi hlavne o to az to budu opravovat tak aby me to nespadlo na hlavu s celou garazi.Moc dekuji za odpovedi a vase rady.
Opravit nebo zbourat a postavit nove
Opravit nebo zbourat a postavit nove #2
Opravit nebo zbourat a postavit nove #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

3x

Vypadá to, že tam vůbec není vodorovná hydroizolace v úrovni okolního terénu, ta je z mého pohledu nejdůležitější, aby se to dál "nesypalo" a každé čtyři roky se to neopravovalo. Nevím jaké jsou obvodové zdi (šíře), jestli je to jen těch cca 20-30 cm a co je "nad nimi", jestli jen střecha nebo další "místnost". Chce to trochu popsat/vyfotit a další rozhodující věc je velikost auta, které by tam parkovalo-to v návaznosti na "zbourat či opravit". Pokud jsou základy z dobrého betonu, stačilo by po jednom metru odsekat jednu řadu/šichtu cihel a vložit nějakou tu "IPU"/modifikovaný pás a vybouranou díru dozdít např. klasickou cihlou (na maltu). Potom opět metr díra, navařit pás a dozdít.. Neznám skladbu stavby(garáže), je potřeba to vše zjistit a podle toho se potom dá rozhodnout jak dál. Možná tam "IPA" už je a stačilo by vyřešit jen tu hlínu a výměnu cihel.

krtek6

tak nějak bych to viděl i já...po částech odsekat, vyčistit, zaizolovat, dozdít/dobetonovat...

jirka1912
hodnocení

Hydroizolace jsem tam nikde nenasel z venku,nejspis to stoji to na nejakych zakladech betonu. Zdi jsou sire okolo tech 20cm.Je to klasicka garaz a je tam jenom strecha neni to nijak zatizeny. Auto bych tam mel minimalne ale spis bych to chtel jako dilnu a opravu sveho auta. Ale nejpsis tam ipu budu muset dat a udelat hydroizolaci
Opravit nebo zbourat a postavit nove #4
Opravit nebo zbourat a postavit nove #5

hodnocení

2x

Vše je o penězích a času.

Páč když je čas a nejsou moc peníze, tak opravovat a sanovat. Pokud je spěch a jsou peníze, zbourat a postavit nové. Ještě jedna důležitá věc, šikovnost člověka, který to bude dělat je velice důležité.

helin
hodnocení

1x
Podle stavu té zadní zdi bych řekl, že tam nějaká izolace bude, protože zadní zeď nevykazuje známky vzlínající vlhkosti. Vlhkost tě boční stěny bude možná způsobena pouze tím, že zvenčí na ní přiléhá ta zemina ze záhonu. Zkusil bych to zvenčí podkopat až na patu zdiva a podívat se zdá je tam lepenka, pokud ano šlo by natavit pás svislé izolace nad úroveň terénu, dole to spojit s izolací základů a bylo by po problému. Míň účinným řešením je pak použití pouze nopové fólie. A odseparovat tak hlínu od zdi. Co se týče děr ve zdi, vypadá to jako prokousané od krys. Tam to stačí buď odsekat a dozdit, cihlou, která se doklinuje dřevěným klínkem. A nebo alespoň dohazet maltou a nacpat tam kusy cihel. Ještě bych zauvažoval zvenčí na oplechování boční zdi, atiky u střechy. Celkový stav garáže nevidím nijak tragický a rozhodně nevypadá, že by se musela bourat.
jirka1912
hodnocení

Ja vam moc dekuji za vycerpavajici odpoved.Bylo mi receno ze by se to muselo zbourat a postavit nova zed a nebo ji tam nechat a postavit pred ni jeste jednu ktera by to zpevnila ale zkratily by se tim rozmery garaze.Takze se nemusim bat toho ze mi to spadne na hlavu.Ty cihly ktery tam jsou prohnuty na ktery tlaci ta zemina(zeminu odkopu) potom vysekat a dat novy cihly aby se to srovnalo,z venku to zaizoluji lepenkou jestli jsem dobre pochopil. Ty diry tam dam cihly a zahazu maltou.
helin
Z fotek není dost dobře možné posoudit celkový stav, ale nevidím tam žádné statické poruchy, praskliny, atd. Díry ve zdi, ve mě opravdu evokují že slouží jako pelech nějaké havěti, myši, potkani, atd. Navíc zed v místě podlahy není vyzdena z klasických plných cihel, ale vypadá to na nějaké tvarnice, možná staré škvárovky a v tom se jim dobře bydlí. Jak psali rádci přede mnou, z toho bude pěkná garáž a na hlavu vám to nespadne.

krtek6
hodnocení

1x

Jak tu zaznělo..

1) odkopat z venku až na základ

2) očičtit, napenetrovat natavit asfaltovou lepenku

2a) klidně zateplit kouskem XPS + nopovka

3) zaházet zpátky zeminu kolem

4) oklepat omítku z venku zevnitř

5) nahodit novou omítku z venku

5a) sanovat a natavit novej asfalt na střechu, opravit svody

6) roztahat nové rozvody elektro vevnitř

7) zaházet omítku vevnitř a tu díry doplnit cihlama nebo klidně postupně podbetonovat

8) vybourat /odsekat podlahu a udělat novou hydroizolaci, podlahovou mazaninu + epoxidovou stěrku

8a) Vyměnit nebo opravit/natřít vrata + zabezpečit proti nenechavcům

9) vymalovat a osadit koncové prvky elektro

10) vegetovat

mnd®
hodnocení

0x

Taky bych si zařídil,že před mojí garáží není odkladiště popelnic a stromků.

Odkopal bych tu hlínu mezi zábradlím a mojí garáží - komu ten pozemek patří? - jestli má majitele tak jeho náklady.

potom teprve dle stavu opravit nebo zbourat a postavit novou zeď se vším všudy.

Možná by bylo lacinější si na stejné místo potom nechat dovézt hotovou betonovou i s vratama.Nějak není vidět jestli je tam elektřina.Asi další cenové výdaje.

jirka1912
hodnocení

Pozemek patri mestu,takze tem to bude jedno,pro ne je dulezity ze se to opravi a nejaka zemina je nezajima.Do bourani se mi nechce,chci to jenom opravit a vyuzivat dal.To me taky napadlo nejakou hotovou betonovou.Jinak elektrina tam je ale musi se zapojit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]